Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kruszon
#1
Pół funta cukru obetrzeć o trzy pomarańcze i jedną cytrynę. Cukier wrzucić do sporego szklanego dzbanka, włożyć również pomarańcze bez pestek pokrajane w plasterki, nalać dwiema butelkami wina reńskiego, albo białego francuskiego i wymieszać wszystko dobrze. Gdy cukier się rozpuści zupełnie, wydać.
"Kucharz polski"B.L.(pisownia oryginalna)
Odpowiedz
#2
To bardziej jak napój winny, niż nalewka.

Oto inny przepis
Cytat: Wykonanie:
Porcja dla 10 osob. Czas przygotow. 3,5 godz.
1,5 l bialego wytrawnego wina,
2 pomarancze,
4 morele,
2 brzoskwinie,
1 cytryna,
250 g cukru,
500 ml wody sodowej zmrozonej,
10 kostek lodu.

1. Wszystkie owoce dokladnie umyc w cieplej wodzie i osuszyc. Pomarancze obrac
i oczyscic z bialych blonek, pokroic na plasterki, ulozyc na dnie duzej wazy
i przesypac cukrem. Morele i brzoskwinie przekroic na pol, usunac pestki i
pokroic na osemki. Przelozyc do wazy i posypac reszta cukru. Waze odstawic
do lodowki na 3 godz.
2. Wycisnac sok z cytryny i wlac do wazy z owocami. Wlac wino i wymieszac cala
zawartosc wazy. Wlac wode sodowa, wrzucic potluczone kostki lodu, zamieszac,
gdy owoce opadna na dno - postawic waze na stole.
3. Rozlewac lyzka wazowa do szklanek z uchem, nakladajac takze owoce. Podawac
ze slomka i lyzeczka do owocow.
4. Podawac miedzy posilkami jako napoj orzezwiajacy.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku"s De Apaczu"s).

Cytat:KRUSZON Z JABŁKAMI I KIWI
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
6 owoców kiwi, duże winne jabłka, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2,5 l lekkiego wina jabłokwego, 1/8 l dobrego winiaku, 1 butelka szampana
woda mineralna
Kiwi oraz jabłka obrać, pokroić w plastry lub kosteczki. Zalać sokiem z cytryny, winiakiem i winem jabłkowym. Odstawić na 4 godziny do przemacerowania. Dopełnić dobrze schłodzonym szampanem i (lub) wodą mineralną.

KRUSZON BANANOWY
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
4 dojrzałe banany, sok z jednej cytryny lub limetki, butelka lekkiego wina brzoskwiniowego, 0,5 l soku bananowego, 1 butelka szampana, woda mineralna
Banany obrać, pokroić w plasterki, włożyć do czary przeznaczonej na kruszon i zalać sokiem z cytryny (lub limetki) oraz połową porcji wina. Odstawić na 30 min. do zmacerowania. Na krótko przed podaniem dopełnić pozostałym winem oraz szampanem. Pije się go z wodą mineralną i kostkami lodu.
[http://www.kuchnia.com.pl/DiD/napoje.html]

Cytat: Kruszon (zwany niekiedy Sangrią) z herbatą Rooibos
Składniki: 2 łyżki stołowe sypkiej herbaty Rooibos
1 l wody
420 g cukru
2 jabłka
2 cytryny
2 pomarańcze
krojony ananas
krojona brzoskwinia
grapefruit
banan (opcjonalnie)
winogrona
2 butelki czerwonego wina (Sangria)
0,25 l brandy
1 l wody sodowej
Przyrządzanie: Herbatę zalać wrzątkiem, odstawić na 2 minuty, odcedzić. Następnie rozpuścić cukier w herbacie. Owoce wydrylować, pokroić w kosteczki. Pokrojone owoce, wymieszane uprzednio z winem i brandy dodać do herbaty. Odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem rozcedzić wodą sodową.
[http://herbata.info.pl/index.php?main=przepisy&menu=menu_przep&id=alkoholowe]

Miałem jeszcze kiedyś od ciotki przepis na kruszon, ze zwykłą mocną herbatą i cytryną i nie mogę znaleźć :/ Orientacyjnie to było tak:
Składniki:
-1 butelka białego gronowego wina o obojętnym stopniu słodkości
-1 litr mocnej czarnej herbaty (np. earl grey, english breakfast)
-1 cytryna
-1 pomarańcza
-goździki wg upodobań
-cukier wg upodobań
-ew. jakieś inne przyprawy nadające się do herbaty (np. kardamon, ziele angielskie)
Przygotowanie:
Robimy bardzo mocną(ze świadomością jej późniejszego mocnego rozcieńczenia) czarną herbatę w dzbanku. Dodajemy przypraw, parzymy pod przykryciem i czekamy na ostudzenie do temperatury pokojowej. Dodajemy soku z cytryny i pomarańczy (dla lubiących odrobinkę goryczy, można starkować nieco albedo do roztworu ;) ) Dolewamy wina. Dosładzamy według upodobań. Wkładamy do lodówki. Do szklanek koktajlowych dodajemy lodu i zalewamy go kruszonem. Spożywamy a następnie każdy zmywa swoją szklankę i udaje się na spoczynek.

Nie wiem czy coś przegapiłem, możliwe to, ale przepis jest w miarę kompletny. Smacznego.
pzdr
fea
Odpowiedz
#3
Robiłem kruszon podany przez Azylanta. Co prawda wszystko było macerowane dobę, ale myślę że aż takiej różnicy w smaku nie ma :) . Moim zdaniem przypominało to trochę sangrię. Ogólnie niezłe :)
Pozdrawiam
Odpowiedz
#4
kliknij

Nie ma to jak dobra reklama :D



Skocz do: