Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kupażowanie nie do końca udanego wina
#1
Na wstępie chciałbym się przywitać, od dawna śledzę forum jednak to mój pierwszy post. W sezonie 2016 zrobiłem bardzo udane półwytrawne różowe wino winogronowe, teraz chciałem to powtórzyć jednak wino wyszło niezbyt smaczne. Jedyną różnicą w produkcji było dodanie płatków dębowych i wiśniowych nie podczas dojrzewania wina tak jak poprzednio a podczas fermentacji burzliwej. Wydaje mi się, że z tego powodu wyczuwalny jest zbyt intensywny smak drewna a samo wino ma dużo gorszy smak. Chciałbym je jakoś naprawić. Co sądzicie o kupażowaniu tego wina innym? Jeśli tak to jakim byłoby najlepiej? Jeśli chodzi o rodzaj wina, jest ono półwytrawne w kierunku wytrawnego. Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię.
Odpowiedz
#2
Moim zdaniem kupażowanie niezbyt dobrego wina z dobrym jest bez sensu, natomiast jakieś dodatki które 'zasłonią' niekorzystny smak to zupełnie co innego, ale dodatki to już pozostawiam do osobistych preferencji, bo może to być goździk, wanilia, zioła i cała masa innych dodatków w zależności od tego co kto lubi.
Lech



Skocz do: