Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kwas askorbinowy
#16
Wyraz "mocy" zdecydowanie powinienem ująć w cudzysłów.
Po prostu to chemia, do której jeszcze nie dorosłem w swoim winiarstwie.

Reasumując:

Czy zaszkodzę winu, do którego dodam tylko kwas askorbinowy? Czy pozostanie to bez wpływu?
Czy można stosować kwas askorbinowy do miodów pitnych?

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#17
Aby coś dodać do wina, miodu trzeba wiedzieć po co. Napisz co chcesz osiągnąć dając kw. askorbinowy? Może po przeczytaniu tego coś Ci się wyjaśni.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#18
Mamy jakiś prosty przelicznik jak zastępować kwas cytrynowy witaminą C? Przy niektórych wyrobach (niekoniecznie winiarskich) byłoby to pożądane lub miłe. Pewnie wystarczy znać "moc" czy współczynnik "k" danego kwasu ale dla askorbinowego go nie znam. Dla cytrynowego to było chyba "zero sześćdziesiąt coś". Znając współczynniki dla różnych kwasów można by to sobie dość precyzyjnie przeliczać, powiedzmy do pierwzego miejsca po przecinku skoro i tak mówimy o ilościach typu "gramna litr". Ogólnie to przeliczanie byłoby oparte na znajomości zdolności obu przeliczanych kwasów do dysocjacji. W sumie to nie wiem, czy z grubsza biorąc gram jednego kwasu będzie mniej-więcej odpowadał gramowi drugiego kwasu ;)



Skocz do: