Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kwitną mniszki!!!
No trudno, nie przygotowałem się, bo od początku myślałem, że nie będę fermentował w miazdze. Na szczęście to tylko 3 litry płatków, gorzej jakby było ich 10l:)

Czyli przy dokwaszaniu założyć, że kwasowość początkowa to 0?
A z tą herbatą to jak? Dać trochę?
Odpowiedz
Po zaglądnięciu do notatek - na 12l dodawałem 4 pomarańcze i 1 cytrynę, a po jakiś czasie jeszcze trochę dokwasiłem, ma obecnie ~12,5%, jest całkiem całkiem, tylko ta klarowność nie do końca mnie satysfakcjonuje :D.
A i jeszcze jedno, herbatki nie dawałem, może było by lepsze :niewiem:.
Lech
Odpowiedz
Dzięki.
Już mam więcej danych:)
Nastaw będzie na 9l (wyjdzie mniej, ale i tak chcę mieć na czysto 5l, a reszta na ....).

Wino 11% -> 11 x 17 x 9 = 1683g cukru
Wycisnąłem ręcznie 5 pomarańczy i mam 370ml soku 11,5blg, czyli cukru około 42g. Do tego 240g rodzynek da około 120g cukru.
Czyli cukru muszę dać 1683g - 42g - 120g = 1521g.

1521g cukru to jakieś 0,9l. Do tego jeszcze objętość soku z pomarańczy i cytryn 600ml.
Więc wody mam dać 9l - 0,9l - 0,6l = 7,5l.

Dobrze liczę?
@lech.kuba: Tylko jedna cytryna? Ja uzyskałem 220ml co podobno odpowiada ~15g kwasku. Wychodzi 1,7g/l więc i tak dużo za mało. Gdzie jest błąd? :niewiem: Chyba, że dokwasiłeś konkretnie a ta jedna cytryna to tak symbolicznie:D
Odpowiedz
Później jeszcze dokwaszałem, pamiętaj że dokwasić można zawsze, gorzej jest odwrotnie, a dokwaszasz pod swój smak.
Użyj słabe drożdże np. fermiwin WS (tolerancja 13%), aby nie mieć problemów z zatrzymaniem fermentacji (wina kwiatowe powinny być lekkie).
Obliczenia poprawne, może nie uwzględniłeś niecukrów w soku z pomarańczy ale generalnie to szczegół w tym przypadku.
Ja dodaję zwykle około połowy obliczonego cukru a później postępuję już ostrożnie aby nie przesłodzić.
Lech
Odpowiedz
Ok, to dam połowę soku z cytryny. Cukier raczej dam w 1 porcji, BLG będzie w granicach 20. Drożdże Enovini WS 13%. Dosłodzenie ksylitolem, bo mi zostało trochę.

EDIT. Jednak dałem wszystko do fermentatora 30l. Zrobiłem w nim syrop cukrowy i tak patrzę i patrzę na ten duży otwór u góry i tak patrzę na te małe otworki w damach, że mi się tak jakoś miska z płatkami przechyliła...:D
Odpowiedz
Witam wszystkich.2 tyg temu nastawiłem mniszkowe tydzien temu dosłodziłem
W moim nastawie mam rodzynki i troche suszonych daktyli
Mam pytanie ile max moge trzymać te owoce w nastawie?
Z góry dzięki za odpowiedź



Skocz do: