Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liście winogron z fetą
#1
Ciekawy przepis :polewam:

http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przep...et%C4%85/p
Odpowiedz
#2
No faktycznie, połączenie nietuzinkowe.

Ale to danie wybitnie nie pode mnie - nie lubię ani winogron, ani fety, ani oliwek :D

Za to mąż byłby wniebowzięty pewnie. Może kiedyś mu zrobię jak będę miała gest.
Odpowiedz
#3
Jeszcze nie spotkałam się z takim odkryciem, podoba mi się ten pomysł.
Odpowiedz
#4
Tzw dolma, czyli coś w rodzaju gołąbków robionych z liści winogron (zamiast jak w Polsce z liści kapusty) występuje w większości bałkańskich / arabskich / bliskowschodnich kuchni. Najbardziej popularne nadzienia są oparte na ryżu zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem, ale można je też nadziać samą fetą, jak w przepisie podanym w tym wątku. Można też je nadziać duszonymi warzywami albo czymkolwiek innym co ma się pod ręką. Jadłam np. liście winogron nadziane farszem z ryby albo z owoców morza.

Nawet te co można kupić w puszkach potrafią być smaczne, choć oczywiście robione na świeżo są dużo lepsze. Same liście winogron do przygotowania dolmy można kupić w słoikach i wtedy odpada problem ich przygotowania z wyjątkiem opłukaniem ich z nadmiaru soli. 

Tu są 2 inne przepisy dla chętnych spróbowania zrobienia dolmy w domu:
http://magicznyskladnik.pl/2013/09/dolma...-winogron/
https://arabskiesmaki.blogspot.com/2012/...ogron.html



Skocz do: