Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.33
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Opolskiem - Winnica Viadrus
Macieju, zapowiadają ochłodzenie, ale cóż to 0,-1 st. C w ciągu dnia w styczniu. Dzisiaj, identycznie jak rok temu, zaczęły wychodzić tulipany.
Odpowiedz
Rzeczywiście. Kałuże w nocy zamarzły.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Michał, odnośnie momentu cięcia, to według mnie, w naszym klimacie, najważniejszym czynnikiem jest przejście największych mrozów, potem faza cyklu biologicznego winorośli, a następnie faza księżyca.
Potem dane siedlisko i odmiana winorośli.

Dotychczas mrozów nie było, więc przyjdą z opóźnieniem, dlatego wstępnie przymierzam się do cięcia między 21.02 a 04.03.

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
Piotrze, w podobnym termine przymierzam się do cięcia. Mając na uwadze to co napisałeś, posiłkuję się tu stronami naszych dużych winnic, jak Paczków, Zachowice, czy Miękinia, których relacje z cięcia publikowane są na "FB". Za nami najchłodniejsza noc, jak dotychczas. Dzisiaj nad ranem temperatura spadła do -8 st. C.
Moje spostrzeżenia zawsze weryfikuję z tymi pomiarami http://www.meteo.uni.wroc.pl/?page_id=79 i, o dziwo, moje amatorskie termometry podają dane, jak te "naukowe".
A ponadto, przed chwilą, o 7.00 Radio Wrocław potwierdziło temperaturę. Wrocław-Opole = -8 st. C. W Kotlinie Kłodzkiej zanotowano natomiast -12, no ale, Ziemia Kłodzka jest najchłodniejszym miejscem w regionie, poza Sudetami oczywiście.
Wczoraj wysiałem do tekturowych doniczek nasiona własnego Rieslinga i pestki czereśni Późnej Schneidera.
Odpowiedz
U Ciebie zdecydowanie mroźniej, niż u mnie, gdzie było -4C. 
W poniedziałek i wtorek przekonam się, co to za zima w Dolnośląskim :)

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
Dzisiaj za to mamy -4. st. C. :) Piotrze, urodzony jestem w woj.opolskim, ale mój Brzeg i Ziemia Brzeska to historyczny Dolny Śląsk. A czy to Dolny Śląsk, czy sąsiedni Śląsk Opolski, to i tak to ten sam klimat i wspólne tradycje uprawy winorośli. A do ferii mamy jeszcze tydzień. :)
Odpowiedz
Od soboty dni i noce mamy z temperaturą dodatnią. Dopiero dzisiaj po 14 przestał padać deszcz ( opady były od soboty) i nawet nieco się przejaśniło.
Pąki otwierają łuski:
St. Laurent    
Portugieser Bleu    
Merlot    
Veltliner    
Identycznie jest u Elblingów, Pinot Noir czy Pinot Blanc i u paru innych odmian.
Dzisiejszy zachód Słońca w ogrodzie ok. 16.30 :
   
Odpowiedz
Michał, nie ma takiej możliwości aby łuska już pękała. Nie przy tej temperaturze...
To są zbielałe - na okres zimowy - pąki.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Macieju, obserwuję winorośl całą zimę i teraz dopiero zauważyłem bielenie pąków. Wcale nie cieszyłbym się z takiej anomalii, jak otwieranie pąków, o tej porze. Szczególnie dużo pąków wybieliło się w dolnych częściach pędów, do wys.70 cm. Gdzieś czytałe, że bielenie pąków to dobry czas na pobieranie sztobrów, czyli miałbym pozyskiwać je o miesiąc wcześniej ?Poczekam. Powiedz mi, Macieju, jak połączyć fenologiczną wiosnę orzecha laskowego, kóry jest u mnie wskaźnikiem przedwiośnia, a początkiem krążenia soków w winorośli. Czy da się to w jakiś sposób powiązać ?
Odpowiedz
U mnie pąki zawsze bieleją w grudniu. Przeglądnąłem je dzisiaj. Rzeczywiście obecnie jest znacznie mniej białego, niż w poprzednich latach. Może to przez ostatnie łagodne zimy...

Najlepsze rezultaty w ukorzenianiu miałem, pobierając sztobry w grudniu, dołując je i wsadzając na wał przykryty folią. Bez zabiegów z ukorzeniarką i bez podlewania - prawie 100%.

Myślę, że każda roślina, budzi się z zimowego uśpienia w swoim terminie. Czy można to jakoś powiązać? Wydaje mi się, że tylko poprzez obserwację i to na przestrzeni wielu lat. Czy ma to sens? Może tak, a może nie. Ja tnę na owocowanie na przełomie luty - marzec, po przeminięciu niebezpieczeństwa wystąpienia dużych mrozów, a potem już wszystko toczy się swoim rytmem...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Macieju,coś mi nie wychodzi z tym ukorzenianiem bezpośrednio w gruncie. Może w tym roku przystąpię do tego sposobu jeszcze raz, ukorzeniając tak małą część materiału.
Wczoraj zlałem Rieslinga do półlitrowych butelek. Smak ma prosty, musi nabrać charakteru, o ile w ogóle zdoła, jednak cieszy mnie to, że w mojej prymitywnej jeszcze metodzie winifikacji, udało mi się uzyskać zapach cytrusów w winie, co jest charakterystyczne dla Rieslinga. Powoli wiem, jakie popełniam błędy i stale się uczę.
Odpowiedz
Dla potomnych. Wczoraj, około godz. 18 , od Wrocławia,przyszły opady mokrego śniegu. Ustały w nocy. Zdaje się, że w połowie grudnia 2012 r. była taka ilość białego puchu, a może nawet wcześniej.
   


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
U mnie też sypnęło ze... trzy centymetry przez godzinę. Rano było już czarno. To był chyba ostatni oddech zimy.
Dzisiaj pierwszy raz grzałem się w promieniach słońca.

Spróbuj z tą stratyfikacją sztobrów w ziemi. Tak się robi w każdym razie, z nasionami. Oczywiście, nie mam pewności czy to ma znaczenie w przypadku winorośli ale sądzę, że nie zaszkodzi przetestować...

Cieszę się, że udało Ci się z Rieslingiem. Mi słabo wyszło z winem w tym roku.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Cytat:Spróbuj z tą stratyfikacją sztobrów w ziemi.

Maćku, nie powielaj już tych bzdur..........

https://pl.wikipedia.org/wiki/Stratyfikacja_nasion
Cytat:Stratyfikacja nasion – proces przysposabiania nasion do kiełkowania, polegający na usunięciu spoczynku, poprzez umieszczenie nasion w wilgotnym podłożu o niskiej temperaturze, stratyfikacja chłodna, lub podłożu o temperaturze sprzyjającej kiełkowaniu, stratyfikacja ciepła.

https://www.rynek-rolny.pl/artykul/strat...dziec.html  itd.
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
Odpowiedz
(04-02-2019, 16:53)maciek19660714 napisał(a): Oczywiście, nie mam pewności czy to ma znaczenie w przypadku winorośli...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Znaczy, nadal bez zmian http://wino.org.pl/forum/Thread-JESIE%C5...#pid321330
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
Odpowiedz
Tak, bez zmian. Nadal nie jestem pewien.

Jednakże... jak pisałem wyżej - nie zaszkodzi przetestować. U mnie wyszło całkiem fajnie. Jeżeli - załóżmy - u Michała też będzie OK i może u kogoś innego także, to będzie warte stosowania lub chociażby przemyślenia...

No cóż... w przypadku innych wyników, będziesz miał Romanie jeszcze jeden cytat do zacytowania...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Prawidłowe przechowanie wcześniej pobranych sztobrów ma ogromne znaczenie,  jednak nie ma to nic wspólnego ze stratyfikacją - mam nadzieję, że już wszyscy, poza Maćkiem oczywiście, są podobnego zdania.
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
Odpowiedz
Romek łudzisz się jeszcze, że stratyfikacja nie jest stratyfikacją? W dziale winorośl na tym forum tak jest i już...
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
Roman, wspólną cechą tych dwóch procesów jest rozmnażanie i choć w przypadku nasion generatywne, a w przypadku sztobrów winorośli wegetatywne to jednak chodzi tu ni mniej ni więcej, o wywołanie pewnych zmian.

Istotą problemu nie jest więc (być może niefortunne albo nawet błędne) użyte przeze mnie określenie stratyfikacji w odniesieniu do dołowania sztobrów, a wpływ tegoż dołowania na procent skuteczności ukorzeniania...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Cytat:Roman, wspólną cechą tych dwóch procesów jest rozmnażanie i choć w przypadku nasion generatywne, a w przypadku sztobrów winorośli wegetatywne to jednak chodzi tu ni mniej ni więcej, o wywołanie pewnych zmian.

A nie pomyślałeś, że sztobry dołuje się aby tych zmian było najmniej, a wręcz aby je przechować w nienaruszonym stanie, w przeciwieństwie do niektórych nasion, które poprzez naszą ingerencję w naturę, bez późniejszego zabiegu stratyfikacji po prostu nie "wystartują".
To są dwa różne procesy z nazwy jak i potrzeby stosowania.

Nie wiem do czego zmierza ta zbędna dyskusja, bo większość dyskutantów ma już buzie pozamykane http://wino.org.pl/forum/Thread-Temat-dn...#pid388442 a ja pewnie niedługo do nich dołączę.
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
Odpowiedz
Maćku, nie brnij w zaparte, oczywiste jest że dla sztobrów nie jest potrzebna stratyfikacja. Dla przykładu podaje możliwość ukorzenienia sztobra zdrewniałego który nigdy nie był trzymany w temperaturze mniej niż +8*C.
Pozdrawiam Mirek.
Odpowiedz
W przyszłym tygodniu zaczynam cięcie winorośli, zgodnie z kalendarzem księżycowym i własnymi planami. Poniżej jeden z licznych filmów francuskich przedstawiających cięcie w formę gobelet, którą to prowadzę własną uprawę:
https://www.youtube.com/watch?v=TFZY9eDK...w9hHfrjh3k
https://video-streaming.orange.fr/actu-p...2hINp.html
https://www.youtube.com/watch?v=jAoeXHqll1A&t=237s
https://www.youtube.com/watch?v=CpOLThECLwA
Odpowiedz
Od piątku mamy słoneczną i ciepła pogodę. W sobotę i niedzielę było nawet +16,+17 st. C. Gleba jest ciepła, dżdżownice i mrówki już aktywne, latają pszczoły, osy i motyle (rusałka). W sobotę słychać było pierwszego skowronka.



Skocz do: