Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
No i czasami u mnie, wino robi wielkie oczy... ze zdziwienia...

   

W trakcie (przyznam, że zaniedbałem profilaktykę, nie pryskając od połowy lipca...) ataku MP  liście zredukowane, zabieg wykonany. Dzisiaj już jest czysto.
https://photos.google.com/share/AF1QipPL...cxREw1RVdB

Druty w pierwszym rzędzie wiszą, ponieważ sąsiad-osioł dał poprowadzić auto swojej lubej (w takiej wąskiej uliczce...) i łona, ta luba, wjechała mi w płot... Tak to z lubymi bywa... Cóż... miłość nie wybiera i nie przebiera w zdarzeniach!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
U mnie również nastąpił kontratak patogenów. Ale i tak zielono,co mnie cieszy przy mojej ekologicznej metodzie prowadzenia uprawy.
Odpowiedz
Michał, jak na ekologię - bardzo wspaniały rezultat!
A jak tam Twoje wino?

U mnie liść PN z zasychającą grzybnią MP, po zabiegu 2018 09 07. Na to jak bardzo ważna jest zdrowotność krzewów, w walce z patogenami, wskazuje fakt iż MP wystąpił jedynie na krzewie Pinot Noir dotkniętym chlorozą i na przesadzanych Regentach. Na pozostałych nie widać oznak zasychania. Były jeszcze ślady MP, na pasierbach młodziaków PN ale te (pasierby oczywiście) zostały usunięte przed zabiegiem i tamże, starsze liście są czyste.

Myślę, że do sukcesów tego roku można zaliczyć, ten jednostkowy przypadek mufinki.

Dzisiaj zbadałem sobie organoleptycznie, Czerwone PZR Cuvee 2018;

   

Raczej nie będę dokwaszał.

2018 09 07 - POMIAR (-2Blg)
Plan jest taki;
- w poniedziałek podzielę całość na dwie części,
- jedną zleję i zasiarkuję po to by nie ruszyła FJM,
- drugą zasiarkuję, przeniosę do piwnicy i zostawię z miazgą na miesiąc lub dwa.

Jeszcze jedno spostrzeżenie. Mianowicie jeszcze nigdy na tym etapie, przed pierwszym zlaniem, nie miałem tak przyjemnego zapachu...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Maciek, trochę podziałałeś!

Różowe ZM - początkowa kwasowość, biorąc pod uwagę niskie pH, była bardzo dobra/mocna. Dlatego, tutaj bym nie dokwaszał - wykazałeś się dobrym pomysłem, łącząc z Różowym ZSIM,  któremu brakowało kwasów.

Czerwone PZR - nie chciałbyś spróbować fjm?; kwasowość troszkę za wysoka na wytrawne, a 3 lata pewnie trzymać nie będziesz :) , chyba, że wszystko pójdzie na kupaż ( w ostatnim zdaniu, jak możesz, to dopisz, że chodzi o dodawanie do PZR 2018 CUVEE - bo może się ktoś zamieszać ).

Białe 2018 - idzie na lidera, parametry bdb.

Różowe ZSIM - doprowadziłeś do dobrych parametrów, tu również będzie ciekawie.

Czerwone PZR Cuvee - dobrze, że skorygowałeś pH i poprawiłeś strukturę kwasów.  Sądzę, że wyjdzie bardzo pijalne i ja bym tu już nic nie zmieniał.

Właśnie z uwagi na muszki i związane z tym ryzyko zaoctowania wina, zmieniłem typowe rurki fermentacyjne, na takie coś (polecam):
   

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
Dzięki za wnikliwą ocenę. Widać, że czytasz uważnie!
Nawiasem mówiąc, mam nadzieję, iż kiedyś - może... niebawem - będę mógł przeczytać opis Twojej technologii. Wiesz jak jest... z tym winem. Swoja technologia jest fajna ale niekoniecznie musi być... najlepsza (wyjątkiem jest Zbynekkk - Cysorz 2018). Nie mam na myśli Twojej, a jedynie moją... Ta prośba tyczy się także innych forumowych winiarzy! Piszcie o tajnikach produkcji, a wspólnie będziemy mogli wyeliminować wiele błędów.

Piotr:
- PZR 2018 poszło całe do PZR Cuvee 2018 i jeszcze za mało ale o tym za chwilę...
- PZR Cuvee 2018 "bardzo pijalne"... Oszalałeś! Ono ma być wybitne! Hihihiii.
- No cóż, to które będzie liderem to się zobaczy, w przyszłym roku... Nie bez powodu mówi się, że Pinot Noir, a jak zauważyłem także i Zweigelt, są wymagające, trudne i zaskakujące ale już wiem, że nie oddam (nie wymienię) ich na nic innego! Wystarczy powąchać i posmakować. Pytanie brzmi jedynie... kiedy dam radę je opanować.

Tymczasem... zmagań ciąg dalszy:

Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro) POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH) SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro) POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 - START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
2018 09 14 - I ZLANIE (5l)(1 but 300ml)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (-2Blg)(8,7g.l)(3,2pH)

Już sam nie wiem, czy będzie białe czy może... różowe. Tak często i gęsto zmienia się odcień. Nie ważne. Pachnie pięknie ale moim zdaniem odrobinę, zbyt mocno dokwasiłem. Tak oczywiście... teraz jest młode ale oceniam, na podstawie Białe 2016. Te od razu było OK. Z drugiej strony... możliwość przetrwania miało, jedynie do sierpnia (kolejnego roku)...

   

Czerwone PZR Cuvee 2018 (Pinot Noir/Zweigelt - wytłoki + Regent z PZR 2018)
2018 09 03 - Pinot Noir - wytłoki (6l) po Białe 2018 (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)
2018 09 03 - dodany 1l PZR 2018 (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S377
2018 09 03 - START FERMENTACJI
2018 09 04 - POMIAR (3,9pH)
2018 09 05 - dodane 4l PZR 2018
2018 09 05 - POMIAR (3,6pH)
2018 09 06 - dodane (10l) Zweigelt - wytłoki po ZSiM 2018 (6,5g.l)(3,6pH)
2018 09 07 - POMIAR (3,8pH)
2018 09 07 - dodane 2l PZR 2018
2018 09 07 - POMIARY (7g/l)3,8pH)
2018 09 07 - dodane 3l PZR 2018
2018 09 07 - POMIAR (3,5pH)(kalibracjia pH-metrów - sprawdzenie...)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - POMIARY (6,7g/l)3,5pH)
2018 09 13 - POMIAR (-2Blg)(podział na dwa nastawy; PZR Cuvee I 2018, PZR Cuvee II 2018)
2018 09 14 - I ZLANIE PZR Cuvee I 2018 (0,36g Piro=0,06 x 6l)(część owoców do PZR Cuvee II 2018)
2018 09 18 - I ZLANIE PZR Cuvee II 2018 (0,75g Piro=0,06 x 12,5l)(5,6g/l)3,6pH)

Nie mierzyłem jeszcze PZR Cuvee I 2018 więc nie wiem co tam się dzieje. Po dzisiejszym pomiarze PZR Cuvee II 2018 sądzę, że tutaj musiała ruszyć FJM... Wydaje mi się, że stąd taki spadek kwasów i wzrost pH... Niepotrzebnie czekałem te kilka dni, ze laniem. Natomiast - z drugiej strony - w smaku... wino zostaje na podniebieniu, tak jakby już leżało... rok w beczce. Ciekawe!
Na razie nie dokwaszam.
Tak czy siak, PZR Cuvee II 2018, oddzielone od osadu drożdżowego, z przełożonymi owocami i zasiarkowane, wędruje do piwnicy na miesiąc lub dwa. Sito, w trakcie oddzielania od tegoż osadu, sprawdziło się doskonale;

   


Różowe ZSiM 2018 (Zweigelt starszaki i młodziaki)(5kg/krzew - cztery krzewy)
2018 09 05 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,6gPiro=0,1g x 6l moszczu)
2018 09 05 - Zw - moszcz (6l)(0,6g Piro) POMIARY (21Blg)(7,5g.l)(3,5pH) SEDYMENTACJA
2018 09 05 - Zw - wytłoki (10l)(1g Piro) POMIARY (21Blg)(6,5g.l)(3,6pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 06 - Zlewanie po sedymentacji (5l)
2018 09 06 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 06 - START FERMENTACJI
2018 09 06 - dodane 2l ZM 2018 (9,4g.l)(3,0pH)
2018 09 06 - POMIARY (8,7g/l)(3,3pH)
2018 09 07 - POMIARY (8,5g.l)(3,4pH)
2018 09 09 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(czwarty dzień fermentacji)
2018 09 11 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(szósty dzień fermentacji)
2018 09 18 - I ZLANIE (5,2l)(1 but 300ml)(0,13g Piro=0,06 x 5,2l) POMIARY (-2Blg)(7,9g/l)3,1pH)

Tutaj zastanawiający jest spadek pH, przy jednoczesnym spadku kwasowości. Niezależnie od pomiarów - organoleptycznie - kwasowość jak na razie, za duża. Przy czym... jak sądzę, najlepszy w tym momencie - spośród powyższych - aromat.

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Maćku, jak wiesz, w tym roku jeszcze przeprowadzam ostatni z wielkich testów - pracuję nad aromatycznością. 
Białe i różowe wykonuję/wykonałem zgodnie z założeniami. 
Jednak, przy czerwonych, na 3 planowane testy, tylko jeden będę mógł zrealizować zgodnie z założeniem. Dlatego, część testów, muszę przenieść na kolejny sezon.

Na tę chwilę, nie chcę nic obiecywać, ale w przyszłym roku, widziałbym możliwość opisania swojego podejścia do winifikacji win białych i różowych.

Przy PZR Cuvee 2018, jakby rozpoczęła się fjm, to na pewno byś wyczuł nuty maślano - jogurtowe.
U mnie ruszyła fjm przy Blaufränkisch, ale ją zatrzymałem, ponieważ, na tym etapie zależy mi na wyższej kwasowości i nie mogę dopuścić do jej obniżenia.

Przy Różowym ZSIM 2018, kwasowość na tym etapie jest rewelacyjna. Z czasem się obniży, ułoży, ale będzie kręgosłupem tego wina - świetne na Aperitif.

Pozdrawiam 
Piotr



Skocz do: