Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Degustacje przed Sierakowskimi zmaganiami:

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Maciek, odnośnie szczapki w PZR Cuvee II, dobrze byłoby ją często zanurzać, zanim nie opadnie na dno.

Też trochę podegustowałem win, przy zlewaniu na spotkanie.

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
Myślałem o tym aby ją obciążyć drutem z nierdzewki ale to było tylko dziesięć dni.
Za kilka godzin przekonamy się przede wszystkim, czy w tych dwóch próbkach nie powstał parkiet...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Powstał parkiet i to niemiłosierny. Rodem wzięty z... szuflady mojej babci.

Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro) POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH) SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro) POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 - START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
2018 09 14 - I ZLANIE (2l+3l)(1 but 300ml)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (-2Blg)(8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - II ZLANIE (2l)(0,1g Piro=0,06 x 1,8l) POMIARY (8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - BUTELKOWANIE (2l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)
2018 10 09 - II ZLANIE (3l)(0,17g Piro=0,06 x 2,8l) POMIARY (8,8g.l)(3,4pH).
2018 10 09 - BUTELKOWANIE (3l)(3but+1g cuk/300ml)+(butla 2l II)

Wczoraj zlałem butlę 2l II.
Tytułem, ocen z Sierakowa, spodziewałem się totalnej porażki. Być może... mylę się w ocenie tej próbki! Jednakże ładnie mi zapachniało podczas zlewania. Nawet bardzo ładnie. Raczej bez złych niuansów... Zasiarkowałem i jutro butelkuję.

2018 12 17 - III ZLANIE (butla2l II)(0,09g Piro=0,06 x 1,5l)(1but bez piro, do degustacji)

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Maćku, jedyne, co mnie niepokoi, to ten kieliszek z nalanym winem. Mam nadzieję, że zarówno Ty, jak i wino wytrzymacie do spotkania... :)

Pewnie to sprawa ilości ( w porównaniu z buteleczkami ), że została zachowana jakość. 

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
Rzeczywiście... niezbyt ładnie się prezentuje. Pewnie coś jest na rzeczy...

Tak czy siak, buteleczka (bez piro - tylko argon...) po trzech dniach wygląda, pachnie i smakuje nieźle razem z serem na  bagietkach mojej przedświątecznej roboty.

Czy wytrzyma do spotkania - zobaczymy...

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
Ależ nie, nie. Mi nie chodziło o wygląd zewnętrzny wina w kieliszku, tylko o to, że w nim jest... Że za szybko zniknie :)

Również życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
Rozumiem ale mimo wszystko, nie podoba mi się ten wygląd. Osadu w butli 2l II było naprawdę mało, a jednak nie jest to - moim zdaniem - pełen klar. Może tam jeszcze białka jakieś pływają kraulem.

Tak na marginesie; zostawiłem trochę w kieliszku na noc. Rano pachniało tak samo, to raczej dobry znak. Wyszła jednak spora kwasowość... Wygląda na to, że pomimo idealnych parametrów moszczu, jednak... zbiór był nieco za wcześnie.

PS. Albo za duże obciążenie...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Skocz do: