Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
TA - total acidity, czyli kwasowość ogólna.
Nie wiem jak ze zbiorem,pestki zielonkawe...obserwacja,pomiary...itd.Najwyżej dokwasimy.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Dzięki. Nie znałem tego określenia.

No właśnie... parametry OK, a pestki jeszcze zielonkawe. W Białe 2016 też były nie do końca przebarwione, a jednak wino było bardzo dobre. Tak też zastanawiam się aktualnie, czy rzeczywiście tak do końca, warto iść tą drogą...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Dziś badałem ponownie... dobrze,że mam więcej "kulek" w tym roku.:)
Parametry podobne.
Z dokwaszaniem myślę, że np: kwas winowy będzie lepszy, niż z zielonych i niedojrzałych winogron...
Napewno lepiej dokwaszać inna odmianą, ale dojrzałą z wyższym kwasem,jak się ma...

Sok super fajny! 
Aromaty mango,papierówki,nektarynki i gruszki i w smaku podobnie.(ustalone z żoną)
Kwasy niby tylko ok 7.9g/l ale przy pH 3.2 wyczuwalne i orzeźwiające.
Z tego co pamiętam, w zeszłym roku,nie było ich tak czuć...;)
 Kilka dni poczekam do zbioru,chociaż osy strasznie go żrą..!!!
 Mam nadzieję,że ten stres przedzbiorczy minie po latach...bo inaczej się wykończę!
 A'propos pestek,wiekszość chrupiąca;bez goryczki.Posmak orzechów jest,ale barwa zupelnie inna jak w zeszłym roku.Wtedy zbierałem przy brązowych...
Teraz są czarno-brązowo-zielone.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Optymalny model dokwaszania, z pewnością pokaże wino.

Stres przedzbiorczy, może i minie kiedyś ale nie sądzę by stało się to niebawem... Ważne aby podjąć dobrą decyzję! Taka dola winogrodnika...

Kwasowość - TA 7,9 przy pH 3,2 może świadczyć (porównując poprzednie wskazania) o przełamaniu jabłkowy/winowy...
Dobrej decyzji życzę!

Ja na razie - chociaż bacznie śledzę Twoje dylematy - jestem na etapie, obserwacji przebarwiania;
- Zweigelt (super odmiana - niezależnie od warunków, podąża swoją drogą),
- Pinot Noir (ten, który szedł powoli i do przodu),
- Pinot Noir (ten, który zatrzymał się na dwa tygodnie i teraz dogania),
- Saint Laurent,
- No i przebarwiony Regent,
- No i jeszcze Zweigelt nad altaną, w cieniu, od północnej strony domu.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Włodku, posadź nieco Elblinga na kwasy. Dokwaszacz z niego pewny.
Maćku, rzeczywiście Pinot Noir solidnie się u Ciebie zatrzymał, ale Zweigelt na altanie wspaniały, a pięknie będzie wyglądać również jesienią, gdy przebarwi liście.
No, jest mały punkt dla mnie. Mój Saint Laurent już cały wybarwiony.



Skocz do: