Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miód Ruski
#1
Robię miód tzw Ruski i w składzie jest 50 g czarnej porzeczki. Mam mrożoną.
I moje pytanie:
Jak ją zapodac? Wrzucic do gotowania (żeby jakis kompot nie wyszedł) czy wrzucic do butla?
Jarek
Odpowiedz
#2
Nie robilem tego nigdy, ale moze potraktowac porzeczke jak mrozona jarzebine - zagotowac i zrobic sok-komopt wlasnie. Potem dolac do gasiora i fermentowac. Tak bym zrobil.
Odpowiedz
#3
Moja propozycja to:
czarną porzeczkę dobrze zafermentowac w miazdze, odcisnąc i dodac miód.
Odpowiedz
#4
a robiliscie moze miodzik na suszonych porzeczkach? Znalazlem takie w sklepie zielarskim i zastanawiam sie czy nie zrobic z tego jakiegos miodzika smakowego. Pytanie tylko ile potrzeba porzeczek (suszonych) na 10l np czworniaka i czy ma to sie razem beltac przy robieniu brzeczki czy tez przy wlewaniu do gasiora wrzucic?
Odpowiedz
#5
sredno z czterech kg. owoców wychodzi jeden kg. suszonych
Odpowiedz
#6
Porzeczki w tej ilości wystarczają? Robił ktoś dokładnie według Ciesielskiego i ma odczucia, że porzeczka jest w zbyt małej ilości?
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
#7
Uważam, że przepis jest ok. Żaden ze składników nie wybija się po trzech latach. Butelkowałem niedawno bo balon był mi potrzebny.
Odpowiedz
#8
Porzeczka w tym miodzie ma tylko delikatnie pojawiać się w tle a nie być dominująca. Jeśli chcesz dominującą porzeczkę to najprościej zrobić miód owocowy czarno porzeczkowy.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#9
Skoro temat o tym...

Za pare tygodni bede zlewal znad osadu mojego piataka. Mam go prawie 16L.
Mam zamiar zlac w cztery 4 litrowe baniaki i tam do jednego osobno dodac czarna porzeczke do cichej fermentacji. Tez mam mrozona.

Pytania:
1. To ma byc lagodny smak dodajac cos na koncu a nie dominujacy...wiec zrobic z tego sok, wrzucic takie zamrozone jak sa czy tez cos jeszcze innego?
2. Ile takiej mrozonej czarnej porzeczki na 4L aby nie zabilo smaku miodu?
Odpowiedz
#10
Wrzucić całe ale oddzielić cząstki stałe (nasionka) po czterech dniach. Ilość całkowicie symboliczna. Na te 4l ja bym dał max 3% a nawet mniej. Myślę, że 80-100 g powinno być już dość wyczuwalne.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#11
Udało mi się po roku od zaplanowania nastawić 30l trójniaka Ruskiego. Miody z każdego rodzaju w ilości 9l wlałem do balona z 15l wody, resztę t.j. 2l miodu i 7l wody sycilem w małym garnku z dodatkiem 3g Waleriany i 200g wytloczyn z sokownika parowego, które znalazłem w zamrażarce i 25g chmielu Hallertau 6%.
Na razie działa 5 dobę i ładnie pachnie. Nie pieni się wcale.
"Artificem commendat opus"




Skocz do: