Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miód imbirowy trójniak
#1
Przepis na 30 l. miodu:
-10,00 l miód akacjowy (w oryginalnym przepisie miód koniczynowy)
-20,00 l woda
-150,00 g imbir
-skórki z 3-ch cytryn bez albedo
-sok z 3-ch cytryn
-pożywka + drożdże

Uwagi:
Zastosowano drożdże miodowe z firmy BIOWIN na których przygotowano MD (o objętości 1 l.). Nastaw został wykonany w trzech ratach przy stopniowym zagęszczaniu miodu. Pożywki jakie zastosowano to fosforan dwuamonowy (DAF) w pierwszej fazie fermentacji, oraz „Activit” w drugiej fazie fermentacji kiedy nastaw przekroczył procentową zawartość alkoholu około 6 %– 7%. Sok z 3-ch cytryn dodano pod koniec fermentacji. Miód został nastawiony w trzech ratach. Miało to na celu zahartowanie drożdży i otrzymanie dużej, zdrowej populacji drożdży pozwalających w niekorzystnym dla nich środowisku (duża ilość cukru) przeprowadzić kompletną fermentację. Końcowy balling zostanie wyliczony na podstawie wartości pomierzonych w poszczególnych ratach. Miód został przygotowany "na zimno" bez podgrzewania brzeczki.
Miód fermentował w temperaturze 18 st.-19 st. C..

Wykonanie:
MD 1,0 l. na niewielkiej ilości miodu (czubata łyżka stołowa) z dodatkiem niewielkiej ilości DAF. Wodę z miodem zagotowano i po ostudzeniu dodano drożdży miodowych firmy BIOWIN. Po 48h namnażania w temp. 25 st. C MD jest gotowa.

I RATA (081123)
- 4,0 l woda
- 1,0 l. miód akacjowy
- 150,00 g obrany i drobno pokrojony imbir
- skórki z 3-ch cytryn
- 3,0 g pożywka DAF
- 1,0 l przygotowana wcześniej MD

II RATA (081128)
- 10,0 l woda
- 4,00 l miód akacjowy
- 4,0 g pożywka DAF

III RATA (081204)
- 5,00 l woda
- 5,00 l miód akacjowy
- 0,33 l miód gryczany (dla zagęszczenia aby osiągnąć balling trójniaka 36 st.)
- 15,00 g pożywka „ACTIVIT”

Poziom pH miodu po dodaniu trzeciej raty wynosił pH=3,8. Miód na drożdżach miodowych BIOWIN pracował bardzo dobrze, równomiernie i stabilnie. Aromaty z rurki fermentacyjnej nadzwyczaj przyjemne.

081224
Blg=7st., pH=3,8 Fermentacja zaczyna spowalniać.
081229
Blg=5 st. pH=3,8.Dodano sok z 3-ch cytryn. Po dodaniu soku fermentacja zdecydowanie zwalnia i zatrzymuje się po trzech dniach.
090106
Blg=4, pH=3,7. Następuje pierwsze zlanie. Smak miodu bardzo interesujący, kompozycja wydaje się znakomita. Nuty imbiru, aromatów cytryny i miodu świetnie się uzupełniają.

Wnioski:
Trudno wyciągnąć jakieś wnioski jak wpłynęło na zakończenie fermentacji dodanie soku z cytryny. Poziom pH miodu obniżył się nieznacznie jednak pozostał powyżej granicznej wartości pH=3,2. Być może dodanie soku jedynie przyspieszyło zakończenie fermentacji ale trudno taki wniosek postawić.
Namnażanie drożdży w stopniowo zagęszczanym miodzie (stosowane przeze mnie wielokrotnie wcześniej) i zastosowany reżym odżywiania drożdży sprawdził się dość dobrze. Jest łatwym sposobem uzyskania zdrowej i silnej populacji drożdży pozwalających w niezbyt dla nich sprzyjającym środowisku przeprowadzić szybką i kompletną fermentację.
.
Odpowiedz
#2
No i Krzysztofie przekonałeś mnie do nastawienia takiego miodku. Nastawie troszkę mniej ( nie mam takiego gąsiorka a i miodu akacjowego posiadam mniejsze zapasy). Różnica będzie też w sposobie nastawiania tj. cały miód jednorazowo i na G995 (do biowinowskich poduszek nikt mnie chyba już nie przekona ale to moje subiektywne odczucie). Myślę, że wyrobię się do końca stycznia ( z nastawieniem) i na pewno dam znać jak przebiega proces fermentacji.
Odpowiedz
#3
Zrobiłem półtora roku temu trójniak imbirowy wykonany wg. przepisu na wino imbirowe;
miód wielokwiat niesycony ,
150g swieżego imbiru
2 kg bananów
pożywka i drożdze G-955 zwyczajowo
Wszystko fermentowane w miazdze przez 8 dni z dodatkiem pektopolu Blg 36
Wyjątkowo szybka fermentacja zatrzymała się na 2 Blg i musiałem dosładzać miodem. Przy trzecim zlewaniu idealnie krystaliczne i nie wytrąca osadu. Niestety w smaku mocno wyczuwalny alkohol i smak imbiru.
Dojrzewa spokojnie i czeka na kolejną kontrole za ok pól roku a czas pokaże czy te 15 l nabierze charakteru.
Odpowiedz
#4
Małe pytanie, czy na pewno 150 g imbiru na 30 l nastawu?

Ja dałem 100 g na 30 l i wydaje mi się wystarczająco imbirowe, ale to rzecz gustu.
Odpowiedz
#5
Boulli,
robię po raz pierwszy taki miód. Smak bardzo interesujący ale miód wymaga dojrzewania. Imbir wyraźnie wyczuwalny ale nie wydaje mi się zbyt mocny.

Ilość imbiru zaczerpnąłem na podstawie przepisu Pigwy który podał recepturę. Być może 100g na 30 litrów też jest dobrze a nawet lepiej.
Odpowiedz
#6
Miód pitny imbirowy Nativusa który zaprezentował na spotkaniu w Biowinie zrobił wrażenie na wielu uczestnikach:spoko::1miejsce:
pozdrawiam
Odpowiedz
#7
Skoro temat ''Miód imbirowy trójniak''
to powiem że po degustacji piątkowej mam już blisko pół kilograma imbiru w lodówce i wszystkim którzy mieli kiedykolwiek mieszane uczucia do imbiru, powiem wprost porzućcie je i nastawiajcie:tak:
Odpowiedz
#8
Imbir pozostaje najlepszy w daniach mięsnych...
Odpowiedz
#9
A miód imbirowy do dań mięsnych ??
A z jakiego przepisu korzystał Nativus nastawiając ten miodzik? I ile czasu czekał z dojrzewaniem?
Odpowiedz
#10
Podaje przepis Nativusa (z etykiety na miodzie). Nastaw 15 l:
-10 l woda
-4 l miód wielokwiatowy
-1 l miód gryczany
-150 g imbir
-skórka z 2-ch cytryn gotowana 7'
-sok z 2-ch cytryn
-drożdże +pożywka

Nastaw przygotowany w 2007 r.
Odpowiedz
#11
po zachecającym opisie kguser-a ja też nastawiłem imbirowego trójniaczka,
aktulanie jestem po dodaniu drugiej raty i pieknie pracuje
jedyna modyfikacja to ilośc imbiru zmniejszyłem do 40g/15 nastaw

Pozdrawiam

EDYCJA:
A tak swoją drogą kguser jak obliczasz początkowe BLg przy dodawaniu miodu na raty?
Odpowiedz
#12
Cytat:Wysłane przez kalinowa
No i Krzysztofie przekonałeś mnie do nastawienia takiego miodku. Nastawie troszkę mniej ( nie mam takiego gąsiorka a i miodu akacjowego posiadam mniejsze zapasy). Różnica będzie też w sposobie nastawiania tj. cały miód jednorazowo i na G995 (do biowinowskich poduszek nikt mnie chyba już nie przekona ale to moje subiektywne odczucie). Myślę, że wyrobię się do końca stycznia ( z nastawieniem) i na pewno dam znać jak przebiega proces fermentacji.



Tomek, no i jak tam trójniaczek imbirowy się ma ?
Jak długo trzymasz imbir w nastawie ?
Może jakieś dodatkowe opinie Twoje odnośnie przebiegu fermentacji imbirowego ?

Zachęcony b. dobrą opinią Krzysztofa (kgusera) odnośnie trójniaka imbirowego chcę w poniedziałek 30-tkę nastawić. Kupiłem właśnie 200g świeżutkiego imbiru i trójniaka czas nastawić bo butle 34l się zwolniły a było by grzechem aby stały puste.

Pozdrawiam
Stanley
Odpowiedz
#13
Kalafior,
Pytasz o balling początkowy czy końcowy?
Ilość imbiru jaki zastosowałem jest według przepisu Pigwy z forum i mnie dość odpowiada (o ile mozna oceniać tak młody miód). Nativus zastosował w swoim miodzie znacznie więcej a miód wszystkim smakował (oceniali uczestnicy spotkania w Biowinie).
Boullii zastosował mniej. Zobaczymy jak wyjdzie twój miodek.
Stanley,
w moim miodzie imbir fermentował w nastawie do pierwszego zlania.
Odpowiedz
#14
Ja na 15l dałem 150g świeżego imbiru i fermentowałem z pektopolem 8 dni i wydaje mi się,że taka ilość to trochę za dużo. Jednak poczekam i pod koniec roku ocenię czy nie za ostry. Mam nadzieje,że z czasem te ostre posmaki się ułożą i miód będzie "orzeźwiający" w smaku.
Odpowiedz
#15
Kguser,
Poczatkowy, chodzi o to czy masz wypracowany wzor czy liczysz na "piechote":-))
Odpowiedz
#16
Kalafior,
widzę że nie rozumiemy się, a określenie balling końcowy i początkowy przy nastawianiu na raty może mieć różne znaczenie. Najprawdopodobniej pisząc początkowy miałeś na myśli baling końcowy w procesie zestawiania miodu a nie balling końcowy po fermentacji.
Zatem podczas nastawiania można zawierzyć pojemnościom i nastawiać miód na objętość - procedura prosta ale nie pozwalająca dokładnie określić gęstości nastawianego trójniaka.
Dokonywać pomiarów cząstkowych dodawanych porcji i niestety wyliczyć balling określający gęstość nastawianego trójniaka. Ja liczę. Jest to typowe zadanie na procenty (wagowe). Masz dwie ciecze o różnej zawartości procentowej (wagowo) i wyliczasz zawartość końcową mieszaniny. Wyliczenia sa dokładne i nie wprowadzają błędu. Błąd przy dwóch/trzech pomiarach, przy takiej samej staranności pomiaru, jest jednak większy niż przy pojedyńczym pomierze. Pamiętać należy że cukromierz pokazuje zawartość cukru na kilogram cieczy a nie na litr. Balon ważę na wadze łazienkowej (najpierw pusty) aby określić ilość cieczy w kilogramach.
Odpowiedz
#17
Cytat:Wysłane przez kguser

Stanley,
w moim miodzie imbir fermentował w nastawie do pierwszego zlania.



Krzysztof, dzięki za odpowiedź też tak zrobię.

Pozdrawiam
Stanley
Odpowiedz
#18
Kguser,
Pisząc balling początkowy Miałem na myśli blg jakie bym uzyskał dodając wszyskie składniki w jednej racie
Dzięki za odpowiedź
Pomysł z ważeniem jest niezły:-) muszę kiedyś wyprobowaś
Odpowiedz
#19
Kguser ile drożdży dajesz w tym przypadku na 30l brzeczki?
Stosujesz zasadę 1g drożdży na litr brzeczki czy dajesz mniej ale rozmnażasz?
Odpowiedz
#20
Do miodów daję zawsze MD przygotowaną z drożdzy klasycznych czy tez aktywnych. Pozwala to wytworzyć zdrową silną populację szybko zasiedlającą nastaw miodu.
Odpowiedz
#21
chodzi mi o to czy ilość drożdży przed rozmnożeniem ma aż tak duże znaczenie jak to sie czasem pisze czyli do rozmnożenie przeznacza się dużą dawkę 1g drożdży na L planowanej brzeczki
Odpowiedz
#22
Cytat:Wysłane przez kguser
Zobaczymy jak wyjdzie twój miodek.
Stanley,
w moim miodzie imbir fermentował w nastawie do pierwszego zlania.



Dziś popełniłem trójniaka imbirowego według przepisu Krzysztofa (kgusera).
Nastaw 30l.
Woda - 20l
Miód wielokwiat - 10l
Drożdże Aktywne – 30g G-995
Pożywka fosforan dwuamonu - 16g
Pożywka activit - 15g
Imbir pocięty w plastry - 144g
Skórki z trzech cytryn bez albedo
A sok z trzech cytryn dodam na samym końcu gdy już nastaw przestanie pracować.
Całość powędrowała do fermentatora (beczka 60l) startowe BLG=34. Po około godzinie nastaw zaczął pracować, imbir będzie w nastawie do pierwszego zlania.

Pozdrawiam
Stanley
Odpowiedz
#23
Cytat:Wysłane przez intensywny_niebieski
chodzi mi o to czy ilość drożdży przed rozmnożeniem ma aż tak duże znaczenie jak to sie czasem pisze czyli do rozmnożenie przeznacza się dużą dawkę 1g drożdży na L planowanej brzeczki
Tak.
Ja dla trójniaków często też stosuję 1g/l brzeczki.
Odpowiedz
#24
Dziś po 17-tu dniach sprawdziłem ile już przerobił mój trójniak imbirowy według przepisu Krzysztofa (kgusera) którego nastawiłem 30.03.2009r. Stoi w pomieszczeniu gospodarczym gdzie temperatura oscyluje w granicach 10-15 st. startował z 34 BLG a dzisiejszy pomiar 14 BLG czyli że już przerobił 20 BLG i jak na razie bardzo ładnie pracuje. Zapach z rurki fermentacyjnej jest bardzo przyjemny smakowo jak na ten krótki czas jest niezły, wydaje mnie się że to wyjdzie chyba zacny trunek jak zakończy fermentacje i z roczek może dwa poleżakuje.

Pozdrawiam
Stanley
Odpowiedz
#25
Cytat:Wysłane przez StanleyK
........ wydaje mnie się że to wyjdzie chyba zacny trunek jak zakończy fermentacje i z roczek może dwa poleżakuje.

Pozdrawiam
Stanley



Optymista, jak dobry to do dwóch lat śladu po nim nie zostanie. :diabelek:
Odpowiedz



Skocz do: