Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mleczno-owocowa
(29-05-2017, 22:11)monika7 napisał(a): Jeśli już upłynął przewidywalny czas maceracji, to przefiltruj nalewkę i zapomnij o niej na 6 miesięcy.

Odstała trochę krócej po filtrowaniu.
Po spróbowaniu stwierdziłem, że zapach zniknął. A za to jaki smak się pojawił!

Szkoda, że nastawiłem eksperymentalną ilość..
Za rok zrobię więcej :)
- Mamo, mamo! Patrz! Statek!
- To nie statek, synku. To kuter.
- No, ale mamo, tam są ludzie!
- To nie ludzie... to rybacy.
Odpowiedz
(04-11-2017, 05:51)zarowix napisał(a): Pytanie

Jaki % uzyskam przy takich proporcjach ..................
....................i ile wyjdzie mniej więcej czystego produktu ? ?
Jeżeli wyciśniesz z bananów 0,15l to uzyskasz moc około 36%.
Po filtrowaniu powinieneś mieć 0,9l, a może trochę więcej.
Odpowiedz
Dzięki za szybką odpowiedź, przeczytałem wczoraj cały ten temat tak mnie zainteresowały mleczno-owocowe ;)


Pytanie z innej beczki z kolei. Nalewkę można robić mieszając spiryt z mlekiem/śmietanką...
Jak to wygląda w przypadku popełnienia winka z dodatkiem mleka/śmietany ? :O Czy są jakieś przeciwwskazania ?

Lubie eksperymentować stąd takowe pytanie. Pozdrawiam


edit.
1. co myslicie o dodaniu do tych proporcji jeszcze 1 soku z cytryny i z 1 pomaranczy, pol laski wanili i 10dg kakao (nie za duzo?) ?
polaczenie banana wanili i kakao wydaje mi sie ze moglo by byc bezbledne :)
2. oraz o dodaniu skórki banana cytryny i pomarańcza po sparzeniu ?
Odpowiedz
(04-11-2017, 18:29)zarowix napisał(a): Dzięki za szybką odpowiedź, przeczytałem wczoraj cały ten temat tak mnie zainteresowały mleczno-owocowe ;)


Pytanie z innej beczki z kolei. Nalewkę można robić mieszając spiryt z mlekiem/śmietanką...
Jak to wygląda w przypadku popełnienia winka z dodatkiem mleka/śmietany ? :O  Czy są jakieś przeciwwskazania  ?

Lubie eksperymentować stąd takowe pytanie. Pozdrawiam


edit.
1. co myslicie o dodaniu do tych proporcji jeszcze 1 soku z cytryny i z 1 pomaranczy, pol laski wanili i 10dg kakao (nie za duzo?)  ?
polaczenie banana wanili i kakao wydaje mi sie ze moglo by byc bezbledne  :)
2. oraz o dodaniu skórki banana cytryny i pomarańcza po sparzeniu ?

O winie nic nie mogę powiedzieć, bo żadnego nie robiłam, ale bananowa nalewka na mleku to w zasadzie jedyna, którą mi smakuje z nalewek mleczno-owocowych i ja zawsze dodaje do niej cytryny.

Moja była robiona wg poniższej receptury:

  • 0.7 kg. bananów (po obraniu ze skory)
  • Sok i pulpa z jednej cytryny
  • 0.2 kg. cukru trzcinowego
  • 0.2 kg cukru białego
  • 0.5 l. spirytusu
  • 0.5 l. mleka
  • 0.2 l wody 
Wszystko wymieszane i odstawione na 3-4 tygodnie. Nalew odcedzony od owoców i dwukrotnie przefiltrowany. 100 ml brandy dodane do nalewki, która została odstawiona do dojrzewania.
Odpowiedz
I po robocie :D
bardzo sie napaliłem na tą nalewkę :)

Proporcje:
- 1,130 l spirytu
- 1,050 l śmietanki 12%
- 0,500 kg cukru - co daje 0.300 l rozpuszczonego w śmietance
- 0,300 l soku z dwóch pomarańczy i dwóch cytryn
- 0,045 kg skórek sparzonych z jednej cytryny i dwóch pomarańczy
- 1,300 kg obranych bananów, w tym 4 banany sparzone ze skórką bez końcówek :)
- 1 laska wanili

Czy ktoś może mi z tego wyliczyć % jaki wyjdzie ? i od razu podać wzór i wyjaśnić jak to liczyć., aby ew. jeszcze nanieść poprawki :P
I teraz wpadłem na pomysł, że po 2-3 tygodniach zrobię pierwsze zlanie i po dzielę ilość na pół i dodam kakao do jednej z nich.
Tylko tu pytanie:
1. Ile go dodać ?
2. I czy to się wyklaruje :P

Chciałem od razu wstawić w dwóch słojach osobno z kakaem... niestety miałem tylko jeden i muszę kombinować :(

@monika7 - mi zależało, na w miarę odpowiedniej mocy i przede wszystkim aby to nie było ostro słodkie :P co by można było wypić większe ilości i nie lepiło się w buzi :D
Pozdrawiam
Odpowiedz
(04-11-2017, 21:36)zarowix napisał(a): @monika7 - mi zależało, na w miarę odpowiedniej mocy i przede wszystkim aby to nie było ostro słodkie :P co by można było wypić większe ilości i nie lepiło się w buzi :D
Pozdrawiam

Moja nie jest super słodka (pewnie jest to zasługa cytryny). Natomiast co do kakao, to pomyśl o dodaniu pokruszonych ziaren (jeśli możesz je zdobyć), o których właśnie napisałam w świeżym wątku. Wtedy Ci się na pewno wyklaruje.
Powodzenia. :pijemy:
Odpowiedz
(04-11-2017, 22:16)monika7 napisał(a):
(04-11-2017, 21:36)zarowix napisał(a): @monika7 - mi zależało, na w miarę odpowiedniej mocy i przede wszystkim aby to nie było ostro słodkie :P co by można było wypić większe ilości i nie lepiło się w buzi :D
Pozdrawiam

Moja nie jest super słodka (pewnie jest to zasługa cytryny). Natomiast co do kakao, to pomyśl o dodaniu pokruszonych ziaren (jeśli możesz je zdobyć), o których właśnie napisałam w świeżym wątku. Wtedy Ci się na pewno wyklaruje.
Powodzenia. :pijemy:
Dzieki za podpowiedz.
Zobacze czy uda sie znalesc u mnie ziarno kakao a jak nie to pewnie i tak spróboje z kakao sypkim ;) tylko nadal się zastanawiam ile ew. sypać go na 100ml produktu ?
Jakaś podpowiedź ktoś moze ?


Aaaa i czy ktoś mi może pomóc z tym ?
(04-11-2017, 21:36)zarowix napisał(a): Czy ktoś może mi z tego wyliczyć % jaki wyjdzie ? i od razu podać wzór i wyjaśnić jak to liczyć., aby ew. jeszcze nanieść poprawki :P
Poprzedni post

Pozdrawiam
Odpowiedz
Tu zerknij na ten bardzo prosty i przydatny kalkulator: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...Kalkulator
Odpowiedz
(06-11-2017, 07:26)drajla napisał(a): Tu zerknij na ten bardzo prosty i przydatny kalkulator: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...Kalkulator

Jeszcze raz dzięki :)
Odpowiedz
   
Wczoraj zrobiłem sobie kolejny nastaw wg tego przepisu.
Zamiast czerwonej porzeczki dałem czarną i nie dodałem soku z cytryny.
Wyszło to naprawdę zacnie  :cool:



Skocz do: