Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moc nalewki
#1
Witam wszystkich
To mój pierwszy post. nie chciałbym isc na skroty, ale musze wiec z góry przepraszam :)
Przygotowuje nalewke z ostrężyn przydomowych. chciałbym poprosić kolegow o komentarze i porady oraz obliczenie mocy końcowej:
skład- ostrężyny 2kg
cukier 65dkg
spirytus 65%- 1,4l
wodka 40%- 1l


Owoce zasypałem cukrem jako ze musialem dowieźć to do belgii, żeby się nie zepsuly. Po 6 dniach odlałem sok - 1,4l
sok do lodówki a owoce zalałem spirytusem na 3dni. Następnie powstaly nalew - 1,25l- polaczylem z sokiem z lodówki, a owoce zalałem wodka i dodałem pol laski wanilii i 3 gozdziki. Wszystko lezy od 2 września.

Moje pytanie- co dalej? :)

pozdrawiam . Michal
Odpowiedz
#2
Popraw napisany post, bo zdania zaczyna się z wielkiej litery.
Piszesz tak z lenistwa?


1,4 l soku z cukrem + 1,4 l spirytusu 65% + a,1 l wódki 40% = 3,8 l o mocy 34,5 %.

Owoce przecedzić, wycisnąć, nalewy połączyć, pomieszać, odstawić na parę dni, spróbować i ewentualnie wtedy skorygować moc. Potem filtrowanie lub czas.
Odpowiedz
#3
Dziekuje za odpowiedz. A czy ta moc będzie wlasciwa?
Odpowiedz
#4
To zależy od Twojego gustu, ale generalnie wystarczająca. Jak by była za nistla do podniesiesz dolewając spirytusu 95%.
Odpowiedz
#5
Czy ktoś dysponuje może tabelą która odpowie na pytanie ile otrzymamy soku z owoców, albo skieruje mnie do właściwego źródła?
Pytam, ponieważ znalazłem kiedyś w internecie informację, że z 1kg jeżyn otrzymujemy 800-900ml soku. Natomiast z obliczeń powyżej wynika, że mniej.
Odpowiedz
#6
Proszę bardzo: http://wino.org.pl/content/view/219/134/1/3/
Odpowiedz
#7
A czy możesz kolego zdradzić jakim sposobem liczyles procent mojej nalewki? Bo zstanawiam się czy jeśli robi się nalewke w etapach to po drodze nie gubia się volty i czy trzeba obliczac na bieżąco?
Odpowiedz
#8
Jeżeli słoik masz szczelny, to nic % nie ubywa.

Ubytek % powstaje jedynie podczas przelewania i filtrowania - normalne parowanie.

Odpowiedz
#9
(28-09-2015, 09:18)drajla napisał(a): Proszę bardzo: http://wino.org.pl/content/view/219/134/1/3/

skład- ostrężyny 2kg
cukier 65dkg
spirytus 65%- 1,4l
wodka 40%- 1l


Właśnie z tych danych zawsze korzystałem. Zakładam, że ostrężyna to jeżyna, więc
- ilość soku z cukrem to 1600ml + 390ml co daje 1990ml
- alkohol 1,4l x 65% + 1l x 40%= 1310ml czystego alko

Łączna ilość nalewki 4,39l o mocy 29,84%.

Oczywiście ekspert ze mnie taki że dopiero co przeczytałem niecały internet, a nalewek popełniłem mało - 8. Dlatego jeśli coś źle wyliczam to proszę o wskazówki. Wiem, że niestety nie ma metody na idealne obliczenie woltażu, ale zawsze lepiej wiedzieć ile na oko wyjdzie %.

PS. dzięki temu wątkowi wiem, że w przyszłym roku ostrężyna/jeżyna to pozycja obowiązkowa w ilości min 10l. Dla wrzodowców to same dobro. Warto było sprawdzić co to za owoc :)

Pozdrawiam i niech %moc będzie z Wami !
Odpowiedz
#10
Wszystko zależy od ilości soku uzyskanego z owoców.
Jeżeli będziesz wiedział ile uzyskałeś, to wtedy można policzyć jeszcze raz.
Z 1 kg możesz mieć od 0,5 l do 0,9 l.



Skocz do: