Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moja pierwsza ( w życiu ) nalewka - MALINOWA - fotorelacja
Tu masz bardzo przydatny kalkulator: http://chomikuj.pl/dupabiskupa1970/kalkulator, uwzględnij w obliczeniach cukier, którego 1 kg daje 0,6 l płynu.
Ad2 - po zlaniu nalewu najlepiej owoce zasypać cukrem, mieszać aż cukier się rozpuści i tym syropem dosłodzić nalew do smaku.
Odpowiedz
1.Jak długo wytwarza się taki syrop i po jakim czasie od dodania go do reszty nadaje się to do picia?
2. Chcę nalewkę o mocy 35%, więc muszę do tego wszystkiego dodać potem wody tak?
Odpowiedz
Ad 1 - cukier rozpuszcza się do 7 dni. Tylko trzeba często mieszać słojem.
Ad 2 - ja bym wody nie dodawał, bo w 1 kg malin jest 600 - 700 ml soku.

Ostatecznie, jeżeli nalewka będzie zbyt mocna, możesz zalać maliny po zlaniu syropu odpowiednią ilością przegotowanej, zimnej wody.
Odpowiedz
(1,5l sprytu 95% + 700ml wody) = 2,2l 70% sprytu + 0,6l (z cukru) + 0,6l (z malin) = 3,4l o mocy 42%, a potrzebuje 35%, czyli reszta woda?
Odpowiedz
Nie sprawdziłem Twojego obliczenia ale co do zasady, to tak- woda do pożądanej mocy.
Odpowiedz
Sorry Panowie, że się wetnę w temat, ale Mistrz Paweł zapomniał był:diabelek: o tym, że rzeczona malina wodę posiada w ilości około 0,84 na 1kg zaś soku dawa 0,7 do 0,8 litra na kg. Do liczenia stężenia alkoholu przydałoby się wziąć i tę informację :D ( sugeruję uśrednioną - 0,77 )
Z wodą póki co dałbym spokoj, chyba, ze chcesz się podlizać ;)Tacie i zrobić... "z całą pewnością wódka o smaku lekko malinowym." !
 Jeżeli twierdzisz że zrobienie czegoś jest niemożliwe, nie przeszkadzaj osobie która to właśnie robi !
    Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne lub powoduje tycie.



Odpowiedz
(16-09-2013, 13:08)Iuglans napisał(a): .... Paweł zapomniał był:diabelek: o tym, że rzeczona malina wodę posiada w ilości około 0,84 na 1kg zaś soku dawa 0,7 do 0,8 litra na kg.
Wspominałem o tym parę postów wyżej :)
(16-09-2013, 11:12)drajla napisał(a): Ad 2 - ja bym wody nie dodawał, bo w 1 kg malin jest 600 - 700 ml soku.
Odpowiedz
(16-09-2013, 11:22)drajla napisał(a): Nie sprawdziłem Twojego obliczenia ale co do zasady, to tak- woda do pożądanej mocy.
Zasugerowałem się ostatnim Waści wpisem - bez obrazy- że nie wspomnę iż był "Mistrz Paweł" a nie "Paweł";) - intencja zaś było aby Pietre "zaskoczył," że im dokładniej poda dane wejściowe tym dokładniejszy będzie miał wynik - co jednak nie oznacza, że naleka będzie smaczna, bo jak pisał Mistrz Makuszyński; "jeden pije bardzo pięknie z czego drugi zaraz pęknie"...czy coś kolo tego.
 Jeżeli twierdzisz że zrobienie czegoś jest niemożliwe, nie przeszkadzaj osobie która to właśnie robi !
    Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne lub powoduje tycie.



Odpowiedz
Maliny już zebrane (ok. 1,5kg na słoik). Dzisiaj zaleje to spirytusem - oby się zmieścił. Będę pisał na bieżąco, o ile nie zamknie ktoś tematu. Dzięki za pomoc.
Odpowiedz
(16-09-2013, 15:55)Iuglans napisał(a): - intencja zaś było aby Pietre "zaskoczył," że im dokładniej poda dane wejściowe tym dokładniejszy będzie miał wynik -.
Intencja bardzo słuszna :P

Sprawdziłem to obliczenie i przy założeniu, że maliny dadzą tylko 600 ml to moc kolega obliczył dobrze.
W/g tego, do mocy 35% potrzeba 680 ml wody lub soku z malin.

Odpowiedz
Każdy 4,2l słój malin zalałem 1,5l spiru (95%) i ok. 600 - 700ml wody do 65% po brzeg. Teraz czekamy.
Odpowiedz
Nie posłuchałeś Mistrzów - będziesz żałował :diabelek:
Odpowiedz
W czym niby? Miałem maliny zalać 60-70% sprytem i to zrobiłem. Jeśli chodzi Ci o to, że nie powinienem dodawać wody, to czym miałem rozcieńczyć 95% spryt? Uzyskanym sokiem z malin?
Odpowiedz
Noo , właściwie może to Ty masz rację
Ja zawsze najpierw rozrabiam spirytus do potrzebnej mocy , odstawiam na kilkanaście godzin i dopiero takim zalewam owoce :)
Odpowiedz
Pożyjemy, popijemy, zobaczymy



Skocz do: