Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moje pierwsze wino: ryżowo-rodzynkowo- daktylowe.
#1
Witam
Sposobię sie wlasnie do zrobienia nastawu pierwszego mojego wina w zyciu więc bedę opisywal co robię liczę na konstruktywną pomoc szanownych forumowiczów.
Więc najpierw MD: woda cukier plus rozdrobnione rodzynki i daktyle,pasteryzuję to.Dodaję pożywke i drozdze sherry plynne(biowin) jak ostygnie.Czekam 2 dni i dodaje to do nastawu ( na 10 l wina):
Proporcje:
1,4 kg ryzu
0,65 kg rodzynek
0,15 kg daktyli
1 cytryna
2 kg cukru
5,4 l wody
300 g ananasów z puszk
pół łyzeczki gałki muszkatołowej
pół łyzeczki tymianku
6 ziaren ziela angielskiego
Na razie poszlo ( 13 wrzesien) do nastawu 4 litry wody z rozpuszczonym cukrem 1,4 kg plus dodatki ( cytryne obrałem z albedo)
Po 5 dniach w 0,7 l wody rozpuszczę 0,3 cukru dodam do nastawu z ewentualnym ananasem.
Po kolejnych 5 dniach znowu dodam 0,7 l wody z cukrem w ilosci 0,3.
Odpowiedz
#2
Lubisz daktyle? Ja bym do wina ich nie dodawał.
Ananasów też bym nie dodawał.
Cytryna bez "albedo", najlepiej sam sok.
Co do przypraw - poczytaj wątki forumowe. Akurat gałkę muszkatołową najmniej lubię. Lepiej chyba dodać po odrobince różnych przypraw niż tylko jedną.
Odpowiedz
#3
Z ananasami się zgodzę, natomiast jeśli lubi daktyle to niech wrzuca, raczej pozytywnie wspominam aromat daktylowy.
Odpowiedz
#4
Nie pamiętam już do czego, ale używałem kiedyś daktyle i niestety skutek nie był zbyt pozytywny,
Ja bym odradzał
Odpowiedz
#5
Dziekuję za rady wszelkie.Na razie czekam az MD zaskoczy.te dodatki widzialem ze ludzie dodają do win więc stąd je chcialem uwzględnic,ale może zrobię korektę składu.( lubię daktyle,gałkę muszk. tez)
co to jest "albedo"?
czemu radzicie ananasów nie?
Odpowiedz
#6
Albedo, to jest ta biała część pod samą żółtą skórką. Daje silną goryczkę.
Odpowiedz
#7
Tak wygląda nastaw na drugi dzien-zapomnialem zmierzyć ile ma blg,dosyc silnie bulgota ( czuc zapach drożdzy)- 30 razy na minutę.Czy mam to otworzyc i zmierzyc blg czy za parę dni jak bedę robił dolewkę do nastawu?
   
Odpowiedz
#8
Otwórz i mierz
Odpowiedz
#9
(15-09-2015, 00:57)rattlesnake4 napisał(a): Otwórz i mierz

zmierzyłem i po 3 dniach fermentacji pokazało ponad 25 blg-brakło jakby skali na cukromierzu z biowinu.Fermentacja przebiega burzliwie bulgota cos ponad 100 razy na minute.
Odpowiedz
#10
Jeśli pracuje to tylko wypada poczekać aż zwolni/przerobi wszystko i wtedy ostrożnie dodawać cukier, nie więcej niż do pożądanej słodkości. Spadnie to znowu trochę dodać, np. do 4-6 BLG.
Odpowiedz
#11
Blg spadło do 4 więc znowu dodalem 350 ml wody i 150 gr cukru (ostatnią porcję cukru rozdzielilem jeszcze na 2 czesci więc drugą taką samą jeszcze dodam)
Wino zaczyna ładnie pachniec alkoholem-kiedy mam to odcedzic z tych farfocli i zlac?
Odpowiedz
#12
Ten cukier dajesz do fermentacji ? jeśli tak to za małe porcje.
Odpowiedz
#13
(25-09-2015, 11:01)Goger napisał(a): Ten cukier dajesz do fermentacji ? jeśli tak to za małe porcje.

Ale juz wczesniej sporo dodawalem,nie chce na raz dodac za duzo aby nie przerwalo fermentacji i abym nie zostal ze zbyt slodkim

Ponawiam pytanie:
-kiedy mam to odcedzic z tych farfocli i zlac?


   

za parę dni mam zlewac-czy mam wyciskac te rodzynki przy okazji?

Edit
Odpowie mi ktos czy sami niewiedzący tu są?
Odpowiedz
#14
Zlewaj jak przestanie pracować.
Odpowiedz
#15
(24-10-2015, 00:00)darekst66 napisał(a): Zlewaj jak przestanie pracować.

Dokładnie jak fermentacja ustania, lub jak stwierdzisz że osiągnięty % już Ci odpowiada to ubij gady i na sito.
Odpowiedz
#16
Fajny słoiczek, mam taki 25L - bardzo wygodny w obsłudze. Ja nie dawałem żadnych przypraw :( niestety, ale za to teraz wstawiłem 2x5L na tym ryżu i rodzynkach z 25L do tego przyprawy i pachnie pięknie :D w smaku zapewne też będzie dobre.
Odpowiedz
#17
Wino juz zlane dwa tygodnie temu,prawie przestało pracowac,jest mocne i juz nabiera jakiegos smaku.
Odpowiedz
#18
Zamieszczam post pod postem moim bo mineło sporo czasu..

Wino jest juz zrobione,nie pracuje,dałem piro w celu stabilizacji-ale nie odpowiada mi smak.Z winem jest wszystko w porządku(ciągle się klaruje) jednak chciałbym z czyms skupażować je aby poprawic smak.Ktoś mógłby mi poradzic z czym to zmieszac?
Odpowiedz
#19
Zmieszaj z czarną porzeczką.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."




Skocz do: