Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najczęściej używane skróty (mini-słownik)
#1
Pamiętam że był taki wątek na forum ale teraz nie moge znaleźć, mam nadzieje ze nikt go nie usunął. Jak by sie ew. znalazł to ten sie wykasuje.

1. Stricte winiarskie:
MD - matka drożdżowa (zaczyn, starter, inoculum)
DR - dzika róża
CZB - czarny bez
piro - pirosiarczyn potasu (konserwant)
pekto - pektopol (enzym)
blg - balling (skala zawartości cukru w roztworze)
chipsy - wióry dębowe
DAF - di-amonu fosforan (pożywka) (ang. DAP - Diammonium Phosphate)
FJM - fermentacja jabłkowo-mlekowa (ang. MLF - Malolactic Fermentation)
cz - czysty (stopień czystości związków)
czda - czysty do analizy (jw.)
SAT - Suma aktywnych temperatur (w uprawie winorośli)
pastylka - "cyfrowy rejestrator temperatury" (jw., firmy Dallas)

2. Forumowe:
SM - strona macierzysta (główna)
PW - prywatna wiadomość
RTFM! - przeczytaj proszę SM ( ;) )
RM - Roman Myśliwiec
TWM - Twój Wredny Moderator
TWA - jw. tyle że Administrator


Wpisujcie co jeszcze.


arek
Odpowiedz
#2
Poza tym rzeczywiście można jeszcze dorzucić parę popularnych i ułatwiających życie skrótów :
AFAIK - Na ile mi wiadomo;
AFAIR - Na ile pamiętam;
IMHO - Moim skromnym zdaniem;
BTW - Poza tym...; a przy okazji...;



Skocz do: