Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka cynamonowa
#1
10 g cynamonu
2-3 owoce ziela angielskiego
150 g brązowego cukru
1 l wódki 40%
100 ml koniaku

Wszystkie składniki umieścić w słoju i odstawić w ciepłym miejscu na 3-4 tygodnie. Następnie płyn zlać, przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić do piwnicy na 6-8 miesięcy.

Cynamonowiec cejloński: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamonowie...o%C5%84ski

Zastosowanie: cynamon przyjmowany doustnie pozytywnie oddziałuje przede wszystkim na układ trawienny, wzmacniając żołądek, korzystnie wpływa na poprawę apetytu i przyspiesza proces trawienia. Skutkuje też jako łagodny środek pomocniczy przy niestrawności, a także w lekkim zatruciu pokarmowym.

W/g: Nalewki, które leczą- Artur Bielowski .
Odpowiedz
#2
Nalewka z cynamonu cieszy się coraz większym uznaniem. Przede wszystkim świetnie działa na układ trawienny. Zapewnia lekkość i poprawę apetytu.

Odpowiedz
#3
Witam wszystkich szanownych użytkowników tego forum.Popełniłem wczoraj taką oto nalewkę cynamonową jeśli można ją tak nazwać :

2 laski kory cynamonu

18g cynamonu mielonego

1kg cukru trzcinowego nierafinowanego demerara

1,5l wódki 40% żubrówka biała

0,5l spirytus 95% kaliski


Cynamon mielony wrzuciłem do słoja oraz przekrojone i połamane kory cynamonu i wsypałem cały cukier trzcinowy a na sam koniec zalałem całość wódką i spirytusem.Następnie całość zamieszałem aby cukier się trochę rozpuścił i odstawiłem do szafki do pokoju na 2 tygodnie w celu przegryzienia się.Dziś mija 2 dzień od nastawienia nalewki i zamieszania słojem aby cukier się rozpuścił powoli w ciągu tych 2 tygodni.Po 2 tygodniach zamierzam całość przefiltrować najpierw przez sitko a później przez filtry do kawy.I tu moje pytanie drodzy forumowicze.Czy ta nalewka będzie słodka oraz mocna w smaku po kilkumiesięcznym leżakowaniu.Najbardziej mnie ciekawi ile ona będzie mogła mieć % z podanych proporcji pomimo dania tylko 0,5l spirytusu.
Odpowiedz
#4
Licząc pobieżnie to wyjdzie Ci niewiele ponad 40%..
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#5
(18-05-2019, 13:13)Piotr24 napisał(a): Witam wszystkich szanownych użytkowników tego forum.Popełniłem wczoraj taką oto nalewkę cynamonową jeśli można ją tak nazwać :

2 laski kory cynamonu

18g cynamonu mielonego

1kg cukru trzcinowego nierafinowanego demerara

1,5l wódki 40% żubrówka biała

0,5l spirytus 95% kaliski


Cynamon mielony wrzuciłem do słoja oraz przekrojone i połamane kory cynamonu i wsypałem cały cukier trzcinowy a na sam koniec zalałem całość wódką i spirytusem.Następnie całość zamieszałem aby cukier się trochę rozpuścił i odstawiłem do szafki do pokoju na 2 tygodnie w celu przegryzienia się.Dziś mija 2 dzień od nastawienia nalewki i zamieszania słojem aby cukier się rozpuścił powoli w ciągu tych 2 tygodni.Po 2 tygodniach zamierzam całość przefiltrować najpierw przez sitko a później przez filtry do kawy.I tu moje pytanie drodzy forumowicze.Czy ta nalewka będzie słodka oraz mocna w smaku po kilkumiesięcznym leżakowaniu.Najbardziej mnie ciekawi ile ona będzie mogła mieć % z podanych proporcji pomimo dania tylko 0,5l spirytusu.

cynamon mielony spowoduje niepotrzebne zmętnienie napitku a po co dałeś od razu kilogram cukru ??? jak dla mnie to słodki ulepek wyjdzie zawsze można dosłodzić ale odwrotnie się nie da poza tym trzeba było najpierw zalać cynamon (korę) czystym spirytem poczekać aż uzyskasz esencją a dopiero potem rozcieńczyć wódką i dosłodzić do preferowanego przez ciebie smaku
Odpowiedz
#6
(18-05-2019, 13:13)Piotr24 napisał(a): Po 2 tygodniach zamierzam całość przefiltrować najpierw przez sitko a później przez filtry do kawy.I tu moje pytanie drodzy forumowicze.Czy ta nalewka będzie słodka oraz mocna w smaku po kilkumiesięcznym leżakowaniu.Najbardziej mnie ciekawi ile ona będzie mogła mieć % z podanych proporcji pomimo dania tylko 0,5l spirytusu.
Nalewka będzie baaardzo słodka. Moc taka jak Ci napisał @alskarus.

Filtrować proponuję trochę inaczej.
Na sito połóż z 4 - 5 kawałków ręcznika papierowego i na to wlewaj porcjami nalew.
Odpowiedz
#7
Dziękuję wszystkim za odpowiedź a czy jeśli bym dodał teraz jeszcze 0,5l spirytusu to nic się nie stanie czy może zostawić to tak jak jest lub dodać spirytus pod sam koniec przegryzania się na dajmy 2-3 dni przed filtrowaniem i zlaniem do butelek.
Odpowiedz
#8
Zostaw jak jest po maceracji zadecydujesz
Odpowiedz
#9
Jak już, to lepiej dodać teraz ten spirytus.
Będziesz miał moc 50%.
Odpowiedz
#10
drajla dziękuję bardzo za odpowiedź.Jutro idę po spirytus i dodam te 0,5l przed zamieszaniem
Odpowiedz
#11
(19-05-2019, 10:07)Piotr24 napisał(a): Jutro idę po spirytus i dodam te 0,5l przed zamieszaniem

A jesteś pewien, że warto na początek inwestować w ponad 3 litry nalewki o wątpliwych walorach smakowych?
Jest tyle godniejszych surowców...
Gdybym miał robić taka próbę, to ograniczył bym się do n.p. 0,5 litra produktu końcowego. Potem zawsze można zrobić więcej...

Może, gdyby jeszcze cały cukier się nie rozpuścił zlej płyn a cukier wyskrob ze słoja do osobnego słoika i użyj do ew. korekty smaku.
Ja nie przekraczam 200-250 g cukru trzcinowego na litr, ale to przy nal. owocowych.
Będziesz miał syropówkę cynamonową, a moc 50% jest zdecydowanie zbyt wysoka.
Odpowiedz
#12
von Vinentropp co do wątpliwych walorów smakowych to nie mam obaw bo cynamon bardzo lubię.A co do słodkości to jakoś bardziej preferuję słodsze nalewki aniżeli wytrawne bo pamiętam jak rodzice robili nalewki to wszystkie były wytrawne i jakoś mi smakowo nie podchodziły za bardzo a taka półsłodka czy słodka już mi bardziej podeszła.
Odpowiedz
#13
Nawet jeśli lubisz słodkie nalewki, to powinieneś się zastanowić, czy chcesz ją aż tak słodką. Bo ten kg cukru to dużo. Cynamon nie wydziela żadnych soków, więc nie obniży mocy i słodkości nalewki...
Odpowiedz
#14
monika7 myślę,że jak dodam jutro 0,5l spirytusu to ta słodkość troszeczkę spadnie a co do mocy to jak będzie 50% to nic.Myślę,że jak cynamonówka swoje postoi do Bożego Narodzenia to ten smak i zapach cynamonu wraz z tym alkoholem się jakoś ułoży.Na przyszły miesiąc robię porterówkę świąteczną,która też będzie specjalnie stała do Bożego Narodzenia i do zimy.
Odpowiedz
#15
O.K. Chylę czoło! To jest wolny kraj. Każdy ma prawo popełniać cokolwiek na własny rachunek.
Może też skorzystać z cudzych rad, ale przymusu nie ma.

Smacznego!
Odpowiedz
#16
Czekamy na raport z cynamonówki w okresie świątecznym.  :D
Odpowiedz
#17
Tiaa
Jak Ci kilka osób mówi, że jesteś pijany...
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#18
(19-05-2019, 19:47)Piotr24 napisał(a): Myślę,że jak cynamonówka swoje postoi do Bożego Narodzenia to ten smak i zapach cynamonu wraz z tym alkoholem się jakoś ułoży.
Robisz sobie nalewkę słodką i mocną. Twój wybór.

Działaj i jak coś, to śmiało pytaj.
Powodzenia. :spoko:



Skocz do: