Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka gruszkowa
Te kilka goździków to może być błąd. Mogą bardzo zdominować smak. Gruszki w nalewce są dosyć mdłe, trzeba coś na dokwaszenie . Pigwowiec byłby w sam raz, tylko też nie przesadzić bo wyjdzie pyszna nalewka ale z pigwowca a nie z gruszki :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
Dzięki za rady, coś czuję że przeleję to zaraz, chociaż z grubsza. Raczej nie będę niczego dodawać, przynajmniej na razie, jak nie wyjdzie będę myśleć czym to ratować
Odpowiedz
Jak coś, to śmiało pytaj.
Odpowiedz
(11-09-2018, 13:15)Fenix84 napisał(a): Dzięki za rady, coś czuję że przeleję to zaraz, chociaż z grubsza. Raczej nie będę niczego dodawać, przynajmniej na razie, jak nie wyjdzie będę myśleć czym to ratować

Zawsze możesz w przyszłości spróbować tego sposobu na ratowanie kiepskiej nalewki.
Odpowiedz
Ja wpisuję się do grupy, która nie powtórzy nalewki gruszkowej. Nastawiłam ja w 2017 po udanej konsumpcji nalewki siostry - mega pyszna, zakochałam się w smaku. Więc poczyniłam to samo ale smak to jakaś porażka - niby czuć gruszkę ale nie odpowiada mi to. Możliwe, że użyłam nieodpowiednich owoców, chociaż w smaku były bardzo dobre.
Doprawiłam ją cytryną, zaprawką korzenną i wciąż jest jeden aromat, który mnie drażni. Stoi to rok i myślę co dalej. Najlepiej byłoby zalać nią właśnie coś kwaśnego.
Już pomijam fakt filtracji bo chyba przy żadnej tak się nie naklnęłam :D
Odpowiedz
Można tym nalewem zalać pigwowca albo tarninę.
Odpowiedz
Ja bym zrobiła nalewkę imbirowo-kardamonową na nieudanej gruszkówce. '
Odpowiedz
Dzięki drajla i monika7 - coś na pewno wykombinuję bo za każdym razem jak zjeżdżam do piwnicy i patrzę na te butelki to mam traumę. Chyba skuszę się na wersję imbir-kardamon, bo ostatnio stałam się strasznie leniwa :kwasny: . No i potem jest dylemat co zrobić z owocami a spirytusu ograniczone ilości.



Skocz do: