Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niepoprawne zakorkowanie ?
#1
Wczoraj butelkowałem dwa wina:
1. 15 butelek - winogronowe 17%

2. 6 butelek - aronia/jabłko 10%

Butelki ładnie dezynfekowane pirosiarczynem + kwasek cytrynowy, ale nie wiem czy nie popełniłem błędu przy korkowaniu.
W butelkach (szyjce) zostawiłem wolną przestrzeń powietrza ok. 4 cm od lustra wina do korka. 
Nie wiem czy to nie za dużo :/. Wczoraj miałem dzień na "wariackich papierach" i nie pomyślałem. 

Butelki zostawiłem w pozycji pionowej na 48 godzin. Tylko nie wiem czy  wina odkorkować i po dolewać czy zostawić i spać spokojnie. 
Dolać mógłbym dopiero w poniedziałek. 

Bardzo proszę o pomoc. 

Pozdrawiam



Skocz do: