Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niskie BLG?
#1
Witam,
Nastawiłem "wiśniaka".
Moszcz 21l początkowy BLG(juz bez niecukrów)=9
dodane 9l wody
dodane 4 kg cukru

Obliczyłem że do otrzymania 15-16% potrzeba mi 6,5kg cukru

Moje pyt jest następujące otóz zapomniałem wczoraj zmierzyć BLG od razu po dodaniu pierwszej tury curku-teraz zszedłem zmierzyłem i wynosi 11.
fakt że w piwnicy mam ok 28 stopni C, Md była solidna, a fermentacja przebiega tak jakby z RKM'u walił non stop bąbelkuje w rurce.

Fermentowałem w miazdze 4 dni. Wczoraj zlałem do baniaka i dodałem 1. partie cukru.
Wiśnie gatunek-Łutówka.
Odpowiedz
#2
Cytat:Moje pyt jest następujące otóz zapomniałem wczoraj zmierzyć BLG od razu po dodaniu pierwszej tury curku-teraz zszedłem zmierzyłem i wynosi 11.
fakt że w piwnicy mam ok 28 stopni C, Md była solidna, a fermentacja przebiega tak jakby z RKM'u walił non stop bąbelkuje w rurce.

p3nny,
określenie "wisniak" używamy do miodu wiśniowego.
Jakie pytanie chciałeś zadać? Pytania nie widzę, mogę co najwyżej zgadywać.
Odpowiedz
#3
choroba zapomniałem zawrzeć pytanie :D
no nie wiedziałem że to "wiśniak" to miód-więc chodzi o wino wisniowe.
A pytanie hmm w zasadzie takie jak temat czyli czy na podstawie podanych przeze mnie wartości moje blg po nocy nie jest aby za niskie?
Odpowiedz
#4
Jezeli fermentacja była burzliwa to taki wynik jest możliwy.

Ja popatrzył bym na to tak. Pomiar wykonywałem prawidłowo i taki ma wynik. Koniec i kropka.



Skocz do: