Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obliczanie alkoholu po zrobieniu wina ryżowego
#1
Witam:spoko: No i mam problem nie mogę poradzić sobie z pomiarem alkoholu w ukończonym winie ryżowym:glowa_w_mur: Patrzyłem na forum ale o winie z ryżu tematy znikły:niewiem: Więc proszę szanownych i bardziej doświadczonych degustatorów wina o objaśnienia i wskazówki :ksiazka: A oto sposób w jaki zrobiłem wino z ryżu. 9.0l wody,2,0kg ryżu,2.8kg cukru,pierwsza porcja 7,5l wody 1.5kg cukru.druga porcja 1,5l wody,1,3kg cukru.końcowy pomiar na cukromierzu wynosi 2blg:brawo: Problem z tym ryżem mam bo to nie jest moszcz,a w tabelce uwzględnia się 1 litr moszczu na ilość wody:glowa_w_mur: No i te niecukry:niewiem: Za wszystkie odpowiedzi z góry wielkie dzięki:brawo:
Odpowiedz
#2
Witaj Hycel.
Trochę to chaotycznie napisałeś, ale jeżeli dobrze zrozumiałem to w sumie dałeś 18 l wody i 5,6 kg cukru. Nic nie piszesz o rodzynkach i żadnych takich, więc zakładam, że ich nie ma, pomimo że mnie to dziwi. W sumie było 5,6 kg cukru/21,4 l nastawu, co daje 262 g/l, koncowy Blg =2, poprawka na alkohol ok 4, czyli Blg rzeczywisty ok 6 czyli 60 g/l, przefermentowało 202 g/l co daje 12% alkoholu.
Założenie oczywiście takie, że w ryżowym nie ma niecukrów.
Pozdrawiam Jacek.
EDIT po Twoim wyjaśnieniu: Jedak nie zrozumiałem Cię dobrze, ale to i tak nie ma znaczenia, 18 l wody i 5,6 kg cukru to jest to samo co 9 l wody i 2,8 kg cukru - jeżeli chodzi o końcową zawartość cukru - tak czy inaczej miałeś na początku 262 g cukru / l nastawu. dalsze obliczenia bez zmian.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#3
Cały nastaw to 9lwody 2kg ryżu i 2.8kg cukru 100g rodzynek,i drożdże i pożywka końcowy pomiar to 2blg wszystko ok tylko skąd ta poprawka na alkohol 4:pytajnik: I z jakiej tabelki to mierzyłeś i co z tym ryżem bo chodzi mi o ten ryż przecież to nie moszcz to jak go uwzględniłeś
Odpowiedz
#4
OK
W dużym skrócie:
Masz 10,7l nastawu o początkowej zawartości cukru 2850g.
Poprawki na niecukry możemy w praktyce pominąć, lub dać na poziomie 1 - ze względu na obecność w nastawie rodzynek i ryżu.
Końcowy odczyt 2Bllg przy poprawce na alkohol (wg moich obliczeń 3,86) daje nam cukier resztkowy na poziomie 46,5g/l, co oznacza iz drożdze przerobiły 216g cukru w każdym litrze nastawu dając wino o mocy circa 13% - po mojemu w sam raz dla ryżowca :pijemy:

Krzysztof
Odpowiedz
#5
Skrzychu, próbuję wreszcie rozgryźć obliczanie % alkoholu, szczególnie w DR czy Rodzynkowym, ryżowym itp

Przebrnąłem przez polecany przez Ciebie wątek:

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...86#pid1586

Jednak mój typowo humanistyczny umysł ma trudności z przykładem powyżej

Rozumiem 10,7 ( powiększenie objętości przez cukier )
To 2850 przy cukrze 2,8 kg czyli dodane 50 g to rodzynki

Poprawka na niecukry przyjmowana 0 lub -1 ( podobnie będzie przy DR)

No i teraz.

SKĄD OBLICZYŁEŚ POPRAWKĘ NA ALKOHOL 3,86

Próbowałem podstawić do wzoru:

P=% * 0,1974 (stała) + 1,3 (stała)

gdzie P- poprawka na alkohol
%- przewidywana procentowość

przewidywana procentowość to pierwszy pytajnik:

gdy próbowałem ją wyprowadzić ze wzoru 2850:10,7 (objętość):17 (umowne 17g cukru potrzebne do 1% w 1l) wychodzi 15,6

Wiec ze wzoru

P=15,6*0,1974+1,3
P=ok 4,4

(Skąd twoje 3,86)

DRUGIE PYTANIE SKĄD OBLICZENIE CUKRU RESZTKOWEGO?

Przy 2850 g na 10,7 l roztworu ilość cukru na 1 l to 2850:10,7=266

Ze względu na końcowe Blg 2 przyjmuję ok.20g nie przerobionego cukru na l
Od poprawki na alkohol 4,4 odejmuję przyjęte -1 na niecukry
czyli 3,4 (34g) + 20g(końcowy Blg)=54g i znów inny wynik

Ostatecznie 266-54=212

Dzielę przez 17 (umowna ilość cukru na 1%)

212:17=12,47 czyli w zaokrągleniu 12,5 %

CZY MÓGŁBYŚ DLA FRAKCJI HUMANISTYCZNEJ ROZWINĄĆ JESZCZE RAZ TE OBLICZENIA KROK PO KROKU?

Wydaję mi się że wielu osobom to rozjaśni, w niektórych wątkach spotykałem ludzi na granicy obłędu, czyli podobnych mi :)

Oczywiście różnica nie jest wielka i jak zaznaczał kilka razy Maciej, zawsze będą to obliczenia circa

ALE BĘDĘ WDZIĘCZNY RÓWNIEŻ INNYM ZA WSKAZANIE EWENTUALNYCH BŁĘDÓW W MOICH OBLICZENIACH

(pierwsze poważne po ukończeniu liceum czyli jakies 12 lat temu z okladem :)

i ROZWINIĘCIU DLA POCZĄTKUJĄCYCH KROK PO KROKU

pozdrawiam i dzięki za pomoc
Odpowiedz
#6
Witaj intensywny_niebieski podzielam twoje zdanie przydał by się w końcu porządny opis do ustalania procentów w winie,oczywiście mi chodzi o mierzenie procentów po całym procesie fermentacyjnym w takich winach jak, ryż,rodzynki,hibiskus,bo nie sposób się w tym połapać.Moim zdaniem przydał by się taki opis krok po kroku dla każdego,opis jasny i czytelny myślę że nie jestem w tym odosobniony więc prośba o ten opis jest uzasadniona. A oto wzór do którego przydał by się taki opis Krok po kroku :uff:
Wino z ryżu
9 l wody
2 kg ryżu
3 kg cukru
100 g rodzynek
końcowe Bllg +2
Odpowiedz
#7
Bardzo proszę oto sposób na ustalenie % alkoholu w winach po fermentacji,prościej się nie da.

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...86#pid1586
Odpowiedz
#8
A nie ma jakiegos programu, kalkulatora czy cos w tym stylu
Odpowiedz
#9
Plecionka, dobrze że dodałeś do tego tematu ten podstawowy post, ale uwierz mi, siedziałem nad nim bardzo długo i wcale nie bylem pewien czy dobrze obliczam, szczególnie że idąc tą metodą wychodziły mi inne wyniki niż Skrzychowi, na którego opinię czekam
Odpowiedz
#10
Na potrzeby obliczeń posługując się wzmiankowanym postem Dido oraz innymi uwagami sporządziłem na chybcika arkusz Excela do obliczeń winiarskich dla win typu żytnie, hibiscusowe i inne - tj bez zawartości moszczu owocowego.
Uwagi do arkusza:
Dane wpisujemy w pola zielone.
Poprawka na niecukry wyliczana jest ze stosunku ilości cukru z rodzynek do ogólnej ilości cukru w nastawie; dla 100% ilości cukru z rodzynek poprawka ta wynosi 4.

Jedynym utrudnieniem jest konieczność ręcznego przybliżania wartości zakładanej mocy wina (B11) do mocy obliczanej (B17) - kiedyś miałem na to sposób, ale gdzieś mi się zapodział, więc poszedłem na łatwiznę.

Generalna uwaga - kierowana głównie do Henryka, ze względu na jego wątpliwości co do własnych obliczeń - To nie apteka!
Jeżeli mi wyszło w pierwotnej wersji 13% w zaokrągleniu, Henrykowi 12,5, a mi później z Excela 13,17 - to w czym problem? Czy ktokolwiek z nas potrafi smakowo rozróżnić 12,5% od 13,2%? Czy wartość pomiarów i współczynników użytych przez nas w obliczeniach jest prawdziwa (błąd cukromierza, błąd wagi, błąd pomiaru objętości, poprawki)? i jaki ma to wpływ na końcową wartość mocy wina?

Uważam, że dążenie do dokładnej wartości ilości alkoholu w naszych wytworach mija się z celem - w tym konkretnym przypadku zarówno 12,5 jak i 13% będzie wartością prawidłową

Krzysztof

PS [Po edycji] Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w obliczeniach zastosować wartości empiryczne poprawki na alkohol uzyskane przez nieocenionego DarkaRz. Pewnym problemem dla szczególnie wścibskich matematyków jest fakt, że Darek w swoich eksperymentach zasymulował moszcz owocowy o pewnym poziomie niecukrów, które w tym konkretnym przypadku praktycznie nie występują.


Załączone pliki
.xls   ryz.xls (Rozmiar: 15 KB / Pobrań: 242)
Odpowiedz
#11
dzieki za uwagi, szczegolnie w watku o obliczaniu wina ryzowego - inne obliczanie przyblizonego %

Jak napisalem w poprzednim poscie cytujac Macieja, scisle obliczenie % nie jest mozliwe.

Chodzilo mi tylko o zasadę ze jezeli stosujemy tą samą metodę to wyniki powinny być raczej takie same. A poniewaz wystąpily roznice, chcialem skonsultowac czy w mojej metodzie nie ma jakiegos bledu

pozdrawiam
Odpowiedz
#12
Więc tak: wstawiłem dane z przepisu przepis Skrzycha do formularza, który dołączył Skrzych.

Dane:
Woda: 21,5 l (18.5 + 3)
Cukier: 7.0 kg (4 + 3)
Rodzynki: 0.5kg

I z obliczeń wyszła moc ok 13-14 %. Przy założeniach że wino ma być półsłodkie.

Przepis jest na wino 17-18%. Czy wino z ww przepisu wychodzi wytrawne z końcowym Blg rzędu -5 ?



Skocz do: