Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pękł balon do wina ryżowego.
#1
Witam,

Mam problem bo pękł mi balon do wina, połowa poszła w kanał a reszta została scedzona od resztek. Wino ryżowe fermentowało około miesiąca, smak jeszcze nie jest najlepszy. Co mogę z tym zrobić dalej. 

dzięki
Odpowiedz
#2
Przelej do innego balonu, pojemnika fermentacyjnego lub od biedy, dużego słoja. Tyle że w zakrętce bedziesz musiał zrobić dziurę na rurkę fermentacyjną którą uszczelnisz plasteliną.

Odpowiedz
#3
A to będzie miało jakiś smak?? Bez tego ryżu itp.


Poprawiłem Twoją pisownię. Dalej już sam pisz poprawnie. Mod.
Odpowiedz
#4
Jeżeli fermentacja trwała 1 miesiąc to powinno się odrzucić owoce i ryż. A czy będzie na coś smakowało to pytanie jest do Ciebie, ponieważ ty przygotowałeś nastaw i wiesz ile i czego dodałeś.

Odpowiedz
#5
Nastaw wino jeszcze raz, ale tym razem do fermentacji kup kilka wiader z plastiku, łatwiej mieszać i dolewać syrop, po 6-8 tygodniach jak przelejesz wszystko do szkła ( poszukaj w używanych na olx ) będziesz w szkle miał świetny napój alkoholowy ( zwany winem ) :) ps. ostatnio zostałem wyprostowany przez starego... winiarza który mnie poinformował że winem jest napój z winorośli a te polne... wynalazki są napojami alkoholowymi o smaku: dr głogu i innych :) No i musze się pilnowac co pisze ;)



Skocz do: