Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PIEROGI RUSKIE INACZEJ
#1
Otrzymałem "z pantofla" przepis na pierogi ale robione nieco inaczej.
Mnie zachwyciły swoim smakiem.
Podaję przepis - może ktoś potestuje.

30 dkg mąki
1/2 kostki margaryny (roztopić)
1 jajko
5 dkg drożdży
7 łyżek mleka
1 łyżka cukru

Wyrobić ciasto z w/w składników, uformować pierożki (rozwałkować i wykroić kubkiem lub wyciąć nożem kwadraty, nałożyć farsz i zawinąć, robię spłaszczone gałki wielkości pieroga) nadziewane nadzieniem jak na pierogi i smażyć na patelni na złoty kolor (wrzucamy na gorący tłuszcz, którego na patelni tak ok. 0.5 cm powinno być).

EDIT - ciasto wyżej opisane doskonale sprawdza się przy wypiekach różnych "pierożków" nadziewanych czym kto lubi.
Odpowiedz
#2
Wypróbowałem wczoraj na obiad. Efekt przypomina paszteciki. Dlatego następnym razem zastosuję nadzienie mięsne, całość uformuję w wałeczki a do popijania przygotuję czerwony barszczyk :slinka:
Odpowiedz
#3
Witam

Polecam dodac do farszu pokrojoną w kostke kiełbasę, efekt super.
Odpowiedz
#4
(15-08-2010, 16:28)Fisher napisał(a): ....do farszu pokrojoną w kostke kiełbasę, efekt super.
Z boczusiem jakie dobre. Do farszu go albo duże kostki z cebulką podsmażyć....
Odpowiedz
#5
A ja jadę podpatrzyć jak aborygeni w Chorwacji świętują 15 sierpnia i na baraninkę z rusztu ale takie pierożki wciągnąłbym bez dwóch zdań i mogłyby być nawet z boczusiem.



Skocz do: