Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pasteryzacja wina?
#1
Cieslak opisuje metode na pasteryzacje wina (30 minut w 70C) - czy ktos probowal te metode czy wszyscy siarkuja wino? :big:

Jak wrazenia? Oplaca sie to w ogole robic? Jakie plusy, jakie minusy?

Generalnie chodzi mi o wykorzystanie tej metody do ubicia drozdzy po doslodzeniu/doprawieniu wina (zeby nie ruszyla w butelce fermentacja), ale nie wiem tez czy pasteryzowanie nie wplywa na smak wina itp?
Odpowiedz
#2
A wpisz człowieku "pasteryzacja" w wyszukiwarce będziesz mieć lektury na cały wieczór i część nocy...

Krzysztof
Odpowiedz
#3
Próbowałem tej metody przy winach owocowych Jak dla mnie ok Pamietaj tylko o solidnym przymocowaniu korków najlepiej drutem bo zrobisz plamy na suficie
Odpowiedz
#4
[quote]Wysłane przez marcinp
Cieslak opisuje metode na pasteryzacje wina (30 minut w 70C) - czy ktos probowal te metode czy wszyscy siarkuja wino? :big:


Czy samo siarkowanie wina wystarczy? Nie trzega go pasteryzować?
Odpowiedz
#5
nie siarkuję wina, pasteryzuję, zajrzyj do tego wątku:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=3335&page=2

pozdrawiam
Odpowiedz
#6
Witam
Nie chciałem tworzyc nowego tematu bo i tak jest za dużo podobnych to dopisze sie do tego starego. Jesli to problem to niech admin przeniesie mojego posta xd

Czy wino 17% trzeba wogule pasteryzować albo dawać piro?
Jak tak ile min wystarczy przy 65st. dla 17%wina by moglo lezakowac latami?
Nie chciałbym tez aby utworzylo sie zbyt duze cisnienie i np po 3 latach gdy bede przenosil wino to wybuchnie i bedzie RIP nad moim loginem. +

Co myslicie o pasteryzowaniu w piekarniku?
Odpowiedz
#7
17 % i słodkie wino powinno przetrzymać "lata". Pasteryzacja nie jest potrzebna. Możesz zasiarkować tak dla pewności.



Skocz do: