Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsza nalewka z brzoskwini..
#1
Witam
20.09.2013 nastawiłem nalewkę z brzoskwini z przepisu "podwórkowego pijaka"a mianowicie na 1kg owoców 1kg cukru.. A jako że miałem ponad 2kg brzoskwini do do 5l balonu wrzuciłem te brzoskwinie i przesypałem 2kg cukru... Po czasie owoce puściły sok, ale cukier spadł na samo dno. :niewiem:
Dziś sprawdzając "nalewkę" zauważyłem że soku przybyło lecz cukier cały czas jest na dnie, a na dodatek pojawiło się coś białego na owocach, wydaje mi się że to pleśń (coś takiego białego jak na ogórkach kiszonych), spróbowałem owoców i robią się kwaśne :mad:, proszę o pomoc co mam zrobić dalej, jest to moja pierwsza nalewka, a chciałbym żeby wyszło, mam w planach zalać ją spirytusem..:polewam:
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
Odpowiedz
#2
Witaj!
Jeżeli to pleśń to kibel. Szkoda spirytusu.
Zasypane owoce mieszałeś? Takie owoce trzeba mieszać parę razy dziennie.
Odpowiedz
#3
nie mieszałem, podobno miałem zasypać i zostawić w cieple i to wszystko...;/ , ale mogę jeszcze owoce wyciągnąć i zobaczyć co będzie dalej. Ewentualnie przelać sok do innego słoja wymyć ten i dolać spirytusu.
Możliwe że zaczyna fermentować..
na 15 idę do pracy może coś zdarzę zrobić a jeśli nie to jutro od rana...
Potrzebna nagła pomoc!
Odpowiedz
#4
Zrobisz jak chcesz.
Ale nowe brzoskwinie to niewielki koszt. Pleśń, nawet jak zalejesz spirytusem może być niebezpieczna dla zdrowia.
Niektóre owoce specjalnie się podfermentowuje, żeby uzyskać winne posmaki ale nie owoce z pleśnią.
Odpowiedz
#5
były to nikłe plamki i nie jestem pewien czy to pleśń, jest jeszcze jakaś szansa czy nie warto próbować? bo sok sam w sobie jest ok.
Odpowiedz
#6
Jeżeli to pleśń to daj sobie spokój, a jeżeli uznasz, że jest ok, to zalej alkoholem.
Może to Ci się przyda: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8036
Odpowiedz
#7
Popełniłem jakoś końcem wakacji nalewkę z brzoskwiń. Wyszło to całkiem dobre, jednak brakuje tego "czegoś". Myślicie, że warto dodać do tej nalewki płatków dębowych? Jeżeli tak, to których (posiadam od naturalnych po mocno opiekane) i ile (2l nalewki, ok. 35% alkoholu)?
Odpowiedz
#8
Tak warto - dodaj mocno opiekane w ilości 1-2 g./1L.
Jeśli nalew jest słodki to pozostaw na dłużej, natomiast normalnie wystarcza 2-3 tygodnie.
Ja osobiście uważam, im dłużej tym lepiej napitek się układa.
Czas zawsze korzystnie wpływa na jakość nalewek i nie tylko.
Odpowiedz
#9
(18-01-2014, 14:28)loockass napisał(a): . Myślicie, że warto dodać do tej nalewki płatków dębowych?
Poczekaj chwilę z tymi płatkami :). Najpierw napisz czy dodawałeś jakieś przyprawy, dodatki?
Odpowiedz
#10
Jeszcze ich nie wrzuciłem :) Nie, nie dawałem żadnych przypraw
Odpowiedz
#11
Proponuję odlać tej nalewki 2 x 100 ml. Do jednej buteleczki dodaj kawałek płatków, a do drugiej kawałek wanilii i 1 goździk. Mieszaj codziennie, a po tygodniu spróbuj, która Ci bardziej pasuje- z płatkami czy z przyprawami.
Odpowiedz
#12
Do brzoskwini pasuję 3g kwiatu muszkatołowego i 20g skórki cytrynowej; też można dodać.
Odpowiedz
#13
Chyba przetestuję wszystkie 3 sposoby, ale muszę to odłożyć w czasie bo teraz wyjeżdżam na dłużej z domu i nie będzie jak mieszać. Dzięki serdeczne za pomysły



Skocz do: