Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze doświadczenia z winem
#1
Ostatnio pierwszy raz w życiu nastwiłem 2 wina. Cała moja wiedza zdobyta jest na tym forum.

1 winko
balon 15L (ten wątek
16.01.2013
Startowe BLG 25

1 kg ryżu
3,75 cukru
12 dag rodzynek
8L wody
drożdze bayanus IOC

2 winko
balon 20L
27.01.2013
Startowe BLG 27

3,3 kg rodzynek
2,3 kg cukru
14L wody
20g kwasku cytrynowego
drożdże bayanus IOC

Teraz mam pytanie. A nawet dwa :)

1. Wino ryzowe obecnie mocno zwolniło - wczesniej "bulkało" co ok. 5 sek teraz 2/minutę. Czy to czas na zlanie? Obecnie BLG to 9.
2. Wino rodzynkowe "bulkało" co 2-3 sek. obecnie co 5-6 wg przepisu powinienem teraz dodać 20g kwasku cytrynowego. Czy to nie zaburzy fermentacji? Obecne BLG 7.
Odpowiedz
#2
1. Jak BLG przestanie spadać lub jak spadnie do 0, zresztą ryżowe 6 tyg. trzymaj, dopiero zlewaj coby ryż oddał z siebie.

2. Nie zaburzy, w winach kwasek można kiedy się chce byle nie przeholować. Nie licz bulków tylko spadek BLG :)
Odpowiedz
#3
Simonic , czy czasem nie zapomniałeś o pożywce ? Nie chce mnie się obliczać Twój nastaw , ale może do końca cukru nie przerobić ( dość duże rozwodnienie = brak pożywki dla drożdży a to oznacza możliwość niedofermentowania nastawu i inne kłopoty :placze: ).
Odpowiedz
#4
Jeśli zapomniałeś to masz nauczkę na przyszłość. Teraz już dodanie jej nie ma sensu - drożdże już z niej nie skorzystają, a dasz tylko pokarm dla bakterii i innych szkodliwych mikrobów.
Odpowiedz
#5
Bart3q , dzięki za doprecyzowanie mojej myśli i forumową czujność :brawo:
Odpowiedz
#6
Nie ma za co, tak tylko na wszelki wypadek wolałem to dopisać:)
W pierwszym nie pomyliłeś Blg startowego? 3.75kg cukru na około 10l nastawu daje ponad 30 blg...
Odpowiedz
#7
Zapowiada się, że pierwsze wino będzie miało cukier końcowy grubo powyżej 100g na litr. Będzie za słodkie. Drugie może wymagać małego dosłodzenia.
Odpowiedz
#8
Przecież pierwsze mu zeszło już do 9 blg. 370g/l to około 33 blg. Ja bym teraz go nie ruszał i się modlił żeby jak najniżej zeszło, później ewentualnie zasiarkował i rozcieńczył jeśli będzie za mocne.
Odpowiedz
#9
(02-02-2013, 21:58)bart3q napisał(a): Przecież pierwsze mu zeszło już do 9 blg.

Trzeba jednak pamiętać, że w roztworze alkoholowym (15%), Blg 9=Blg14, a to by oznaczało 150g/l. Ot taka dziwna matematyka. Nie sądzę, żeby coś wiele jeszcze zeszło.
Odpowiedz
#10
Racja! Przepraszam, nie wiem dlaczego zapomniałem o tym... Chyba za dużo próbowałem dzisiaj nastawów...:pijemy:
Odpowiedz
#11
(02-02-2013, 20:40)tauron napisał(a): Simonic , czy czasem nie zapomniałeś o pożywce ? Nie chce mnie się obliczać Twój nastaw , ale może do końca cukru nie przerobić ( dość duże rozwodnienie = brak pożywki dla drożdży a to oznacza możliwość niedofermentowania nastawu i inne kłopoty :placze: ).

Pożywka została dodana na początku - wydawało mi się to tak oczywiste, że pominąłem wpis o pożywce dla drożdży.


W pierwszym nie pomyliłeś Blg startowego? 3.75kg cukru na około 10l nastawu daje ponad 30 blg...

Nie. Cukier był dodany w 2 etapach.

Odpowiedz
#12
To mogłeś o tym wspomnieć;)
To tak czy siak za dużo cukru dałeś, i będziesz miał słodkie wino.
Odpowiedz
#13
Simonic :mad: skoro piszesz o Swoim pierwszym doświadczeniu z nastawem , a następnie podajesz niepełny skład , to Bardzo Ciebie Przepraszam . Zasadą - mam nadzieję-na tym forum jest ( patrz http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=4001 )
Jestem w wytwarzaniu dom.wina na poziomie gimnazjum (mam nadzieję) , ale dla mnie blg. startowe oznacza co innego :chytry:



Skocz do: