Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze winko 20L - czy mogę dolać soku?
#1
Witam wszystkich, wczoraj nastawiłem moje pierwsze wino (z jabłek), właściwie to pół balonu bo zabrakło mi jabłek na ogródku, zrobiłem tak: 

wlałem 10L soku + 3L wody w której rozpuściłem 2 kg cukru, dodałem pożywkę i drożdże , już po kilku godzinach zaczęło bardzo mocno pracować wygląda to tak: 

[Obrazek: bd5ffe1980de8f3a.jpg]
I teraz moje pytanie: Czy mogę dolać do niego jutro kolejne 10L soku z jabłek i np kolejne 2kg cukru?  
Odpowiedz
#2
Możesz, ale cukier rozpuszczał bym w soku a nie w wodzie, wino jabłkowe praktycznie powinno się robić na samym soku, bez dodatku wody.
Lech
Odpowiedz
#3
Pytanie czy piana nie wyjdzie ci góra. Jak widać pieniło się dość znacznie. Aktualnie twój nastaw zajmuje 10l + 3l wody + 2kg cukru = 14.2l. Jak dodasz do tego jeszcze 10l i 2kg to będzie łącznie 25.4l. Więc balon min 30l a i tak nie wiadomo czy ci górą nie wyjdzie 5l zapasu może być mało.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#4
Hmm no dobrze, w takim razie dodam 5 litrów i cukier, nie mierzyłem cukromierzem ile blg (tzn mierzyłem że niby 15 ) ale to było z tą pianką więc raczej dobrze nie pokazało, jak dużo dodać teraz tego cukru jeszcze? chciałbym zrobić mocniejsze winko z 15 % i nie jakieś mocno słodkie , drożdże mam chyba do 16%
Odpowiedz
#5
(31-07-2019, 22:40)lech.kuba napisał(a): Możesz, ale cukier rozpuszczał bym w soku a nie w wodzie, wino jabłkowe praktycznie powinno się robić na samym soku, bez dodatku wody.

To zależy jak kwaśne były jabłuszka. Jeśli zawartość kwasów przekracza 9 gram na litr, dodanie wody nie jest błędem. Ale bez miareczkowania, to wróżenie z fusów.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#6
Jabłka z działki były bardzo kwaśne, dopiero teraz dokupiłem sklepowe i są słodkawe, dziś będę uzupełniał brakujące miejsce w balonie ale mam problem z tym cukrem, dosypanie 2 kg będzie w sam raz czy za dużo/mało?
Odpowiedz
#7
Zacznij od podstaw a nie będzie takich pytań.
Ile dać cukru zależy jak mocne wino chcesz uzyskać.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#8
Napisałem że raczej mocniejsze, koło 15% i nie jakieś super słodkie.
Odpowiedz
#9
Jest taki wzór, według którego w sposób prosty można zaplanować sobie wino:
Ilość wina litrach × zaplanowany % × 17(stała wartość) = ilość cukru w gramach - ilość cukru w owocach(też w gramach).
Lech
Odpowiedz
#10
Dodane 5L soku + 1kg cukru więc łącznie 15L soku + 3L wody + 3kg cukru, zobaczymy co się dalej będzie działo :) 


[Obrazek: f0fb252dad76e5fegen.jpg]
Odpowiedz
#11
Coś ci z tego wyjdzie, ale czy będzie dobre to się okaże. Cierpliwości przy klarowaniu. Wino z soku jabłkowego klaruje się miesiącami. Moje stoi od listopada/grudnia a końca jeszcze nie widać.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#12
(03-08-2019, 19:21)Przemyslaw85 napisał(a): Wino z soku jabłkowego klaruje się miesiącami.

Bzdura . Nie brać tej wypowiedzi na poważnie.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#13
U mnie już się klaruje od połowy lutego i końca nie widać.
Soki kupiłem w 5l foliowych pakach od znajomego sadownika.Jak on go wyciskał nie mam pojęcia.
Może to kwestia metody pozyskania soku. Także twoje słowa nie są na miejscu gdyż w moim przypadku będzie to trwało jeszcze z pół roku jak nie lepiej.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#14
(05-08-2019, 17:09)Przemyslaw85 napisał(a): Także twoje słowa nie są na miejscu gdyż w moim przypadku będzie to trwało jeszcze z pół roku jak nie lepiej.

To że w Twoim przypadku tak jest , nie oznacza że tak ma być zawsze , a Twoja wypowiedz jednoznacznie to sugeruje.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#15
Właśnie odlałem trochę wina do cukromierza i pokazuje niby 0 blg czy to możliwe? wino pracuje dopiero od 9 dni w balonie jest łącznie 15L soku + 3L wody + 3kg cukru , pachnie to trochę szampanem , w smaku jest mocno gorzkie (chyba czuć że jest już alko :) ) proszę o pomoc co robić dalej? Chciałbym mieć dobre winko, nie za słodkie ale tez nie za gorzkie, zalać brakujące miejsce w balonie 3 litrami soku i dodać do niego jeszcze cukier? Jeśli tak to ile tego cukru? (ps nie wiem czy cukromierz sprawny ale raczej tak )
Odpowiedz
#16
I tak co roku kilka razy. Zostanę nadwornym uświadamiaczem, że 0 Blg nie oznacza braku cukru. -)
W tym sezonie pierwszy raz.

z poprzedniego sezonu:
http://wino.org.pl/forum/Thread-Pomocy-b...#pid388021
http://wino.org.pl/forum/Thread-Jak-pozb...#pid384245


(20-12-2018, 18:01)gbed napisał(a):
(16-12-2018, 14:37)TomSki napisał(a): gbed, kolega napisał że nie pamięta ilości cukru jaką dodał do nastawu, jak wiemy po ilości cukru dodanego w procesie fermentacji liczymy % w winie więc nie wiemy jak mocne wyszło wino. Kolega pisze że odczyt wskazuje 0 blg ( chyba ) czyli wszystko jest ok, drożdże przerobiły cukier. Teraz pozostaje siarkowanie i dosłodzenie wina do smaku.

Jeśli jest dużo alkoholu (a nie wiemy ile) to dopiero przy -5Blg można mówić o braku cukru.

(05-08-2019, 18:14)TEQUILA napisał(a):
(05-08-2019, 17:09)Przemyslaw85 napisał(a): Także twoje słowa nie są na miejscu gdyż w moim przypadku będzie to trwało jeszcze z pół roku jak nie lepiej.

To że w Twoim przypadku tak jest , nie oznacza że tak ma być  zawsze , a Twoja wypowiedz jednoznacznie to sugeruje.

Trochę to zależy chyba od odmiany jabłek.
Z papierówkami miałem najgorzej. Te późne jesienne i zimowe klarują się ekspresowo.
A pośrednio pewnie też od temperatury (wino z papierówki robi się latem) - w cieple to idzie gorzej.
http://wino.org.pl/forum/Thread-Kiedy-te...#pid387630
Pozdrawiam, Grzegorz
Odpowiedz
#17
Rozumiem ale i tak wino jest bardzo gorzkie więc postanowiłem że doleję do niego 3 l soku w którym rozpuszczę 2 kg cukru
Odpowiedz
#18
I to ma pomóc na gorycz?
Tobie pomoże przede wszystkim cierpliwość. Wino fermentuje niespełna 2 tygodnie a Ty już wyciągasz wnioski.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#19
Jabłkowe jeżeli masz gorzkie to dolej soku że słodkich jabłek w trakcie fermentacji, albo po dosłodz kstlitolem (nie fermentuje)

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka



Skocz do: