Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze wino gronowe
#1
Muszę opróżnic zamrażalnik ;) w którym mam 7kg winogron czerwonych i chciałem spróbować swoje pierwsze wino gronowe. 
Nie wiem jaka to odmiana, ale po wyciśnięciu soku blg jest na poziomie +/- 22, co po odjęciu niecukrów daje 18.
I teraz zastanawiam się czy dodawać ewentualnie cukier, jakie drożdże, pożywkę itd. bo w domu mam tylko 995.
Kwasowości nie mierzyłem.

Mogę skorzystać z rady kogoś bardziej doświadczonego?

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i pomoc.
Odpowiedz
#2
Bez pomiaru kwasowości wina gronowego nie zrobisz.
PS Proponuję sok wypić.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#3
22Blg to 203,3g/l cukru, który pozwoli Ci uzyskać 12,8%. Krótko mówiąc - nie trzeba dosładzać.
Polecam drożdże UCLM S377. Przy ich zastosowaniu, będziesz mógł zrobić także wino z cukrem resztkowym.

Pomiar kwasowości jest ważny. Najprostszy zestaw kosztuje około 30zł. Płyn K i probówka. Robisz przelew i za trzy,cztery dni jest w domu.

Jeszcze ważniejszy jest pomiar pH, dlatego warto od razu kupić to co jest przedstawione po prawej i na dole zdjęcia. Oczywiście, to już jest wydatek około 100zł.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#4
PH mogę zmierzyć i jakie powinno być?
Kwasowość też sie postaram, górna granica przy której warto coś robić? W domu posiadam także do odkwaszania BIANCO NEVE.
Teraz jeszcze jedno pytanie fermentować sam sok czy całość z miazgą i dopiero odcisnąć np po 14 dniach?
Odpowiedz
#5
Mariusz, owoce masz,  jakie masz, nie staraj się robić roboty koronkarskiej, bo raczej nie wyjdzie.  Jeżeli to pierwsze wino, to po prostu zrób je jako wino owocowe. Podejdź do tego na luzie, spokojnie bez napinania się. Zrób nastaw, dodaj cukier trochę wody, drożdże, pożywkę, balon rurka i w ciepłe miejsce. Wino się robi samo, Ty czytasz, uczysz się, kupujesz sprzęt, pytasz na forum. Dla Ciebie to musi być zabawa, podglądasz, obserwujesz, robisz zapiski, pomiary i pytasz na forum. Wino wyjdzie, tylko musisz stworzyć mu warunki. Za 5-6 razem będą wychodziły już wspaniałe wina gronowe.
Pozdrawiam Mirek.
Odpowiedz
#6
(19-01-2019, 20:46)jawormcz napisał(a): Mariusz, owoce masz,  jakie masz, nie staraj się robić roboty koronkarskiej, bo raczej nie wyjdzie.  Jeżeli to pierwsze wino, to po prostu zrób je jako wino owocowe. Podejdź do tego na luzie, spokojnie bez napinania się. Zrób nastaw, dodaj cukier trochę wody, drożdże, pożywkę, balon rurka i w ciepłe miejsce. Wino się robi samo, Ty czytasz, uczysz się, kupujesz sprzęt, pytasz na forum. Dla Ciebie to musi być zabawa, podglądasz, obserwujesz, robisz zapiski, pomiary i pytasz na forum. Wino wyjdzie, tylko musisz stworzyć mu warunki. Za 5-6 razem będą wychodziły już wspaniałe wina gronowe.

Popieram z całej siły, nie stawiaj sobie na początku poprzeczki za wysoko, bo stracisz zapał i radość zanim tak naprawdę się robieniem wina zainteresujesz. Ciesz się tym co masz i za kazdym razem eliminuj błędy i słabości. Po latach będziesz z uśmiechem i rozżewnieniem wspominał te początki. A winko same z siebie będzie coraz lepsze.
Kiedy przes­koczysz, to i wte­dy nie mów hop. Zo­bacz naj­pierw w co wskoczyłeś.
Odpowiedz
#7
(19-01-2019, 18:45)mariusz231 napisał(a): PH mogę zmierzyć i jakie powinno być?
Kwasowość też sie postaram, górna granica przy której warto coś robić? W domu posiadam także do odkwaszania BIANCO NEVE.
Teraz jeszcze jedno pytanie fermentować sam sok czy całość z miazgą i dopiero odcisnąć np po 14 dniach?

Jakie wino chcesz zrobić?
- Czerwone czy różowe?
- Wytrawne czy wytrawne z cukrem resztkowym?
- A jeżeli z cukrem to ile ma go zostać; w stylu półwytrawnego, czy więcej?

Pomiar pH i kwasowości to nie jest żadna poprzeczka, a jedynie wiedza, która przyda się przy planowaniu tego wina i przy następnych nastawach, w kolejnych latach.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#8
Czerwone coś w stylu półwytrawnego.
Odpowiedz
#9
Jak już zaopatrzysz się w sprzęt, wyjmij z zamrażarki kilka jagód z różnych gron (losowo). Rozmróź, wyciśnij, przecedź sok przez pieluchę i zbadaj pH lub choćby tylko kwasowość. Kiedy podasz wyniki, będzie można zaplanować wino.
Pamiętaj o zaopatrzeniu się w pirosiarczyn.

Jeżeli chodzi o Twoje wcześniejsze pytania;
- pH w okolicach 3,0 - 3,3 pH
- kwasowość optymalnie myślę, że około 8g/l.
- w przypadku nieznanej odmiany lepiej byłoby trzymać w miazdze nieco krócej (może... siedem dni).
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Skocz do: