Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze wino owocowe -proszę Koledzy o radę
#26
Dziękuję Krzysztof za cenne rady.Czy przy Blg 0   chcąc  dosłodzić cukrem brzozowym 
też  trzeba siarkować 
 Jeszcze dopytam o to,jeżeli wino osiągnie 0 % cukru to ile czasu po wskazaniu tej wartości
możemy przetrzymać  wino z osadem,czy trzeba natychmiast  oddzielić osad?
Odpowiedz
#27
Jak użyjesz ksylitol możesz zrezygnować z pirosiarczynu. Pirosiarczyn oprócz tego, że zabija drożdże i inne mikroby to jeszcze stabilizuje wino. Ale jak masz wstręt do "siary" to w tym konkretnym przypadku możesz z niej zrezygnować. Wino jednak jest raczej do wypicia w niedługim czasie od nastawienia.
Czasami specjalnie przetrzymuje się wino nas osadem drożdżowym ale najczęściej po zakończeniu fermentacji i osiągnięciu zaplanowanej ilości % wino zlewa się z nad osadu i siarkuje (lub nie:))
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#28
Dziękuję i pozdrawiam



Skocz do: