Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze wino owocowe -proszę Koledzy o radę
#26
Dziękuję Krzysztof za cenne rady.Czy przy Blg 0   chcąc  dosłodzić cukrem brzozowym 
też  trzeba siarkować 
 Jeszcze dopytam o to,jeżeli wino osiągnie 0 % cukru to ile czasu po wskazaniu tej wartości
możemy przetrzymać  wino z osadem,czy trzeba natychmiast  oddzielić osad?
Odpowiedz
#27
Jak użyjesz ksylitol możesz zrezygnować z pirosiarczynu. Pirosiarczyn oprócz tego, że zabija drożdże i inne mikroby to jeszcze stabilizuje wino. Ale jak masz wstręt do "siary" to w tym konkretnym przypadku możesz z niej zrezygnować. Wino jednak jest raczej do wypicia w niedługim czasie od nastawienia.
Czasami specjalnie przetrzymuje się wino nas osadem drożdżowym ale najczęściej po zakończeniu fermentacji i osiągnięciu zaplanowanej ilości % wino zlewa się z nad osadu i siarkuje (lub nie:))
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#28
Dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedz
#29
Witam.Moje winko owocowe zostało zmieszane z kilkoma litrami  malinowego  wytrawnego,
wyszedł bardzo ciekawy smak oraz śliczny kolor.Obecnie ma Blg 5 i taka słodkość mi odpowiada,
pozostawiam go do porządnego sklarowania.To tak tytułem pochwalenia się. :)
Chciałam podpytać  Was o winogrona z odmiany Konkord Rosyjski.Wiem że to odmiana nieciekawa,
ale kiedy kilka lat temu jak kupowałam nie miałam  pojęcia o tym.Obecnie kończy owocowanie 
i zastanawiam się ,czy te owoce warto przerobić.Pachną obłędnie.W smaku jak dla mnie żadna rewelacja.
Co myślicie o winie z nich?
Odpowiedz
#30
Ta odmiana to stara labrucha "wyprodukowana" przez Miczurina w 1919 roku. Jak każda labrucha słabo nadaje się na dobre wino. Da się zrobić pijalne wino winogronowe. Nie spiesz się ze zbiorem na wino. Musi być mocno dojrzałe.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#31
Smile 
Zobaczę,co z tego ewentualnie wyjdzie .Jeszcze nigdy nie robiłam z winogron.
W ogóle to w życiu zrobiłam dwa wina .Bardziej jestem doświadczona w robieniu serów 
podpuszczkowych,dojrzewających i nie tylko.Teraz jak winka się udadzą,będą degustowane razem z 
serami :)

Wina z winogron jeszcze nie robiłam,zobaczę jak to wszystko się uda.Raczej znam się na serach podpuszczkowych,dojrzewających i innych. Deska serków będzie do degustacji wina,
jeśli oczywiście wyjdzie dobre  :)
Odpowiedz
#32
Witam,proszę o podpowiedż,woda w rurce jest w pionie,oznacza to,że  wino jeszcze fermentuje?
Odpowiedz
#33
Przepraszam ale nie rozumie:) Możesz wyjaśnić lub zrobić zdjęcie? Najlepszym wykładnikiem przebiegu fermentacji jest spadek lub nie Blg. Proponuję pobrać próbkę wina, odgazować je i zmierzyć Blg.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#34
Tak jak pisałam w poście wcześniej zmieszałam tydzień temu wino z 7blg z winem 0Blg-2 litry.
Po zmieszaniu wyszło 5Blg.PO tygodniu jest nadal 5Blg,a woda w rurce jest tylko w jednej 
części tj.z jednej strony.Mam drugi balonik z malinowym o 0Blg i tam jest woda 
normalnie w dwóch częściach rurki na jednym poziomie.
Odpowiedz
#35
Jeśli Blg w przeciągu kilku dni nie spada znaczy, że fermentacja się zatrzymała. Jeśli poziom słodyczy Ci odpowiada to dokonuj kolejnych zlewów wina z nad osadu. Proponuję też po kolejnym zlaniu z nad osadu wino zasiarkować.
Takimi zjawiskami w rurce nie przejmuj się. To nie jest miara toczącej się fermentacji. Najpewniej jest w balonie poduszka CO2 która wywiera ciśnienie na wodę i tak jest.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#36
Z nad osadu zlewałam tydzień temu,jeszcze trochę poczekam,chyba mogę?
Obecna słodycz jest dla mnie OK.Jestem tak podekscytowana,to będzie 
moje pierwsze winko.A tu jeszcze tak długo trzeba czekać na prawdziwy smak.
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to,że ja w ogóle nie piję.
Lubię natomiast doświadczyć wielu rzeczy,np:zrobić własną biżuterię, upiec prawdziwy chleb
 na zakwasie,zrobić ser, własną wędlinę itd.Pozdrawiam
Odpowiedz
#37
Oczywiście że możesz poczekać , nawet wypada bo tydzień to krótko żeby zlewać ponownie moim zdaniem. Winko zlewa się z nad osadu co jakiś czas 1,5-2 miesiące .Po zatrzymanej fermentacji, 4-5 zlania znad osadu w ciągu roku i po roku do butelek najwcześniej , oczywiście przed butelkowaniem zasiarkować. Ważnie że masz pasję :) możesz częstować innych swoim wyrobem :)

Dodam jeszcze że, jeżeli szybciej utworzy ci się gruba warstwa osadu to warto ściągnąć z nad osadu wtedy , ponieważ winko leżakujące długo w osadzie zmienia smak na gorszy więc warto o tym pamiętać :)
Odpowiedz
#38
Witam Wszystkich .Proszę o radę w sprawie zakupu kwasomierza.Nie chcę tego z płynem barwiącym sok,
jakie polecacie z własnego doświadczenia?.W jakich sklepach można kupić ,oraz  w jakiej cenie.Pozdrawiam
Odpowiedz
#39
Najlepiej kup pH-metr oraz 0,1 molowy roztwór NaOH. 
pH-met taki lub taki Ten pierwszy droższy ale bez porównania lepszy, ma wymienną elektrodę. 
0,1 molowy NaOH np  tutaj
[url=http://www.janlubera.pl/produkt/80,kwasowosc_01n_roztwor_naoh_150_ml.html][/url]Potrzebne też będą pipety miarowe oraz bufory do kalibracji pH metru. 
Bierzesz 10 ml np soku owocowego dolewasz 10 ml wody demineralizowanej. Wkładasz pH metr. Wkraplasz pipetą miarową 0,1 molowy NaOH aż do osiągnięcia pH 7. Ilość zużytego NaOH podstawiasz do wzoru - n
kwasowość ogólna = n (ml) x współczynnik
współczynniki:
0,67 kwas jabłkowy
0,75 kwas winowy
0,64 kwas cytrynowy
Brzmi skomplikowanie ale jest to dość proste.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#40
Krzysztof,pierwszy kwasomierz ,który mi podałeś jako lepszy nie otwiera się strona.
W moim winie nastawionym 1 lipca,jak pisałam we wcześniejszych wypowiedziach
Blg utrzymuję się  w stałej wartości- 5.Ponieważ mam jeszcze drugie wino oBlg 0,
to dzisiaj zrobiłam sobie eksperyment .Pobrałam kilka jednakowych  próbek wina słodkiego ,
do każdej próbki dodałam różną ilość wina wytrawnego.W ten sposób mogłam 
dobrać smak jaki chciałam finalnie otrzymać.Teraz tylko połączę w odpowiedniej 
proporcji oba wina i niech sobie leżakują dalej.Noce już są chłodne ,więc i wino 
będzie miało odpowiednie warunki do prawidłowego dojrzewania.Pozdrawiam. :)
Odpowiedz
#41
[Obrazek: phmetr-0-14-dok-0-1ph-z-atc-alla-france.jpg]

pHmetr 0-14 dok.0,1pH z ATC Alla France
Numer katalogowy: ME455010  Proszę o radę,czy ten kwasomierz będzie dobry do mierzenia kwasów w moszczu i winie .Pozdrawiam



Skocz do: