Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze wino z czerwonych winogron
#1
Witam,

Minęło 13 lat, a ja nadal jest początkujący :-) Tyle właśnie lat minęło odkąd zostawiłem tu, na tym forum swój ostatni wątek przy okazji robienia wina z truskawek. Aż się łezka w oku zakręciła gdy odkryłem, że forum nadal działa, a mój login istnieje w bazie użytkowników.

Ale do rzeczy.
Wczoraj od znajomego dostałem około (bo jeszcze nie ważyłem dokładnie) 20 kg czerwonych winogron z jego własnej przydomowej plantacji. Owoce zostały zerwane kilka dni temu, wyglądają dobrze, ale chciałbym jak najszybciej przystąpić do ich przetwarzania.


Do wykorzystania mam 34 litrowy gąsior. Proszę o prosty przepis. Chciałbym uzyskać wino półsłodkie o mocy około 12%.

Pozdrawiam,
Mayson

PS. Mam jeszcze pytanie. Na stronie http://wino.org.pl/old/frames/index2.htm znalazłem przepis na 10 litrów wina winogronowego (w przepisach szczegółowych). Czy jeśli chciałbym uzyskać 20 litrów wina można przygotować go w tym samym gąsiorze podwajając wszystkie składniki ???
Odpowiedz
#2
Te stare przepisy to bardzo miła ale jednak... przeszłość. Nie ma przepisu na wino. Jest tylko technologia produkcji.

Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie potrzebny jest pomiar cukru w miazdze, pomiar kwasowości i w miarę możliwości... PH.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#3
Gratuluję, poszliście mocno do przodu. Widzę, że te 13 lat mojej nieobecności to jakby epoka w tym obszarze. Ale i ja nie próżnowałem i swoje szlify przy nalewkach zdobywałem.

Winko nastawiłem. Skorzystałem z przepisu ze starej witryny, nieco go zmodyfikowałem. Co wyjdzie, zobaczymy, będzie niespodzianka.



Skocz do: