Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze wino z czerwonych winogron
#1
Witam,

Minęło 13 lat, a ja nadal jest początkujący :-) Tyle właśnie lat minęło odkąd zostawiłem tu, na tym forum swój ostatni wątek przy okazji robienia wina z truskawek. Aż się łezka w oku zakręciła gdy odkryłem, że forum nadal działa, a mój login istnieje w bazie użytkowników.

Ale do rzeczy.
Wczoraj od znajomego dostałem około (bo jeszcze nie ważyłem dokładnie) 20 kg czerwonych winogron z jego własnej przydomowej plantacji. Owoce zostały zerwane kilka dni temu, wyglądają dobrze, ale chciałbym jak najszybciej przystąpić do ich przetwarzania.


Do wykorzystania mam 34 litrowy gąsior. Proszę o prosty przepis. Chciałbym uzyskać wino półsłodkie o mocy około 12%.

Pozdrawiam,
Mayson

PS. Mam jeszcze pytanie. Na stronie http://wino.org.pl/old/frames/index2.htm znalazłem przepis na 10 litrów wina winogronowego (w przepisach szczegółowych). Czy jeśli chciałbym uzyskać 20 litrów wina można przygotować go w tym samym gąsiorze podwajając wszystkie składniki ???
Odpowiedz
#2
Te stare przepisy to bardzo miła ale jednak... przeszłość. Nie ma przepisu na wino. Jest tylko technologia produkcji.

Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie potrzebny jest pomiar cukru w miazdze, pomiar kwasowości i w miarę możliwości... PH.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#3
Gratuluję, poszliście mocno do przodu. Widzę, że te 13 lat mojej nieobecności to jakby epoka w tym obszarze. Ale i ja nie próżnowałem i swoje szlify przy nalewkach zdobywałem.

Winko nastawiłem. Skorzystałem z przepisu ze starej witryny, nieco go zmodyfikowałem. Co wyjdzie, zobaczymy, będzie niespodzianka.
Odpowiedz
#4
Witam serdecznie mam problem !!! Zawsze robiłem wino z przepisu typu .:tyle a tyle winogron ,tyle wody ,tyle cukru ,teraz chciałem zrobić wino z winogron "naukowo " tzn wg stopni Balinsga. I nie wiem jak zrobić. Winogrona zostały rozdrobnione i wg stopni Balinga jest to 16 Czyli na każdy 1 litr cieczy jest 160 gramów cukru . I czy teraz mam dodać tylko cukier do 26 stopni Balinga czyli 100 gramów na litr zgniecionych winogron ? a czy dolewać wodę , bo przecież ten cukier muszę rozpuścić w wodzie a gdzie woda czyli woda i cukier to też objętość ? nie wiem co robić Sprawa pilna



[Obrazek: icon_post_report.gif]
Odpowiedz
#5
Gdybyś chciał zrobić wino z godnie z technologią, musiałbyś zmierzyć - oprócz stopni Bailinga - jeszcze; kwasowość i pH. Przy czym, owe stopnie Bailiga (Blg) są najmniej istotne...

- Przy 16Blg w miazdze jest 147g/l cukru.
- To ile dosypać, zależy od tego, ile chcesz mieć alkoholu w winie.
- Wodę do wina dodajemy jedynie w celu odkwaszania.
- To ile jej dolać, zależy od wyniku pomiaru kwasowości.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#6
(08-10-2018, 08:57)maciek19660714 napisał(a): ...

- Przy 16Blg w miazdze jest 147g/l cukru.
...

A mnie wychodzi 143,3g/l, coś źle liczę?
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#7
Ja nie liczę... Jedynie czytam.

Kiedyś liczyłem i były takie drobne różnice...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#8
No i wszystko jasne. A ja dumałem gdzie mam błąd w formule przeliczania.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#9
DarekRz, który dał mi tę tabelkę, gdzieś u mnie w temacie tłumaczył, z czego one wynikają. A może to PiotrSz tłumaczył... Nie pamiętam.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#10
Eh, ile metod obliczeniowych, tyle wyników. Temat ciekawy, choć trochę kontrowersyjny.

Cały dowcip polega na tym, aby ustalić prawidłową ilość niecukrów. Większość metod opiera się na stałej procentowej (15%), lub inaczej 0,15×20.
A przecież wiadomo, że dla danej odmiany, przy 16 brix i 24 brix będą różnice w ilości niecukrów. Nawet dla tego samego brix, przy 2-ch odmianach, gdzie jedna odmiana ma 6gr kwasu, a druga 10gr kwasu, będą różnice.

Dla celów amatorskich, te metody obliczeniowe są bardzo pożyteczne, bo pozwalają panować nad objętością alkoholu i resztką cukrową.
Ale z czasem, wraz z przybywaniem wiedzy, zaczynamy dostrzegać różnice np. między 12,5 a 13%. W pewnym momencie, te różnice zaczynają nas na tyle denerwować, że poszukujemy ulepszeń :)

Na potrzeby własnych obliczeń, aby dokładniej szacować potencjalny alkohol, dodałem największy parametr odnoszący się do niecukrów, czyli zawartość kwasu. Nawet, jeżeli "przewalę" ilość pozostałych niecukrów, to i tak z obliczeniem znajdę się w ścisłym alkoholowym epicentrum potencjału procentowego soku gronowego :)
Generalnie, indywidualnie podchodzę do ustalania ilości niecukrów, przede wszystkim biorąc pod uwagę ilość kwasów.

Dostępne w internecie metody obliczeniowe (0,15×20), dla dojrzałości fizjologicznej danej odmiany, zaniżają przyszłą, rzeczywistą ilość alkoholu. Oczywiście, na ilość wytworzonego alkoholu wpływają również drożdże i temperatura fermentacji.

P.S. Dla jednego z Kolegów, na Sierakowskie spotkanie, przygotowałem bardzo banalnie prostą metodę obliczania potencjalnej zawartości alkoholu ( bez przeliczeń z gramów na mililitry, itp.), a jednocześnie o wysokiej skuteczności, która zajmuje max 5 sekund :)

Pozdrawiam 
Piotr



Skocz do: