Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwszy wino z winogron
#1
Witam moje doświadczenie w temacie od 1-100 wynosi 1 wiec prosiłbym o wyrozumiałość i zrozumienie. 

Winogrona obrodziły w tym roku a ja nie mam co z nimi zrobić z racji tego że społeczeństwo jest rozbestwione nikt nie chce małego granatowego winogrona, zastanawiając się co z nim zrobić wyczytałem że nadaje się na wino.

Znalazłem dwa balony 25l oraz 54l, mam też rurki i korki, coś do odciągania oraz miernik zawartości alkoholu i cukru, sitko i lejek.

Winogron jest granatowy, mały i bardzo słodki (jak dla mnie aż za bardzo) z wyczuwała nutą kwasku (chyba na skórce), zdjęcie w poście. Winogrona będzie z 20-30KG, chciałbym zrobić pierwsze wino z prostej receptury tak by się nie zrazić na początku, myślę że 12-14% będzie ok, półsłodkie ewentualnie słodkie (byłoby dla żony). 

Plan na miksturę mam taki 30KG winogrona 15l wody i 10 Kg cukru.

I teraz tak, zbieram, oddzielam grona od kiści i miażdżę, przekładam do balonu, to zalewam syropem zrobionym z cukru i przegotowanej wody (6kg cukru i 9l wody). Po 3 dniach dodaje porcję syropu 4 kg cukru i 6 litrów wody. Po tygodniu odcedzam i ponownie wlewam do baniaka. 

Na obecną chwilę tyle wystarczy, proszę powiedzieć czy jest ok czy też coś zmienić.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
W zarysie nawet nieźle kombinujesz :)
Nie lał bym aż tyle wody, może nie będzie potrzeby aż tak odkwaszać nastawu. Cukru zdecydowanie za dużo. Warto poszukać drożdży które redukują kwasy .

(10-09-2018, 20:31)skresz napisał(a): Po 3 dniach dodaje porcję syropu 4 kg cukru i 6 litrów wody.

Druga porcja cukru nie po 3 dniach tylko jak zostanie przerobiona ta pierwsza.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Proponował bym na początku winogrona zmiażdżyć wrzucić do fermentora (przydatny i tani) i fermentację bym rozpoczął bez dodatku wody i cukru, tylko drożdże (mogą być odkwszające), i dopiero po tygodniu oddzielić moszcz od miazgi i dodawać syrop cukrowy, starając się zminimalizować ilość wody i cukru, ale to tylko moje zdanie ;) .
Lech
Odpowiedz
#4
Niestety nie mam fermentora i w najbliższym czasie nie kupie bo bym wyleciał z domu razem z nim. Kurde chciałem robić bez drożdży ale po tym co napisaliście zacząłem czytać i to nie był chyba dobry pomysł, jakie dobrać i w jakiej ilości, oraz co z proporcami przy założeniu że winogrona pozostaje 30Kg to zmniejszyć na 13L wody i 8 cukru.
Odpowiedz
#5
Tu masz o drożdżach
http://wino.org.pl/forum/Thread-Winogron...85ce+kwasy

W 30 kilogramach winogron będzie około 5 kg cukru, uwzględniasz to do obliczeń ? Te 8 kg które chcesz dodać to dalej za dużo. Wody nie dawaj więcej niż 10 litrów, jak drożdże kwasów nie zredukują do pożądanego poziomu to wody zawsze zdążysz dolać.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#6
Dobra przerobiłem pierwszą połowę, jednak zaopatrzyłem się w wiadro fermentacyj.
Wyszło 13Kg miąższu, dałem do tego 10 g pożywki i 10g drożdży oraz 7l syropu, jutro planuje zrobić jeszcze jedno wiadro w tych samych proporcjach tylko nie wiem czy jest ok bo już wszytko mi się miesza hehe

zastanawiam się czy po czasie 7 dni odciągnąć owoce z 2 wiader i wlać wszystko do balonu 54l czy do dwóch czyli do 54l i 20l.

Teraz rozumiem że każdego dnia tylko delikatnie mieszam wiadrem przez jego poruszanie
Odpowiedz
#7
Nie trzymaj dłużej z owocami jak 7 dni. Już powinno być po fermentacji burzliwej więc jak zmieścisz wszystko w 54 to do jednej zlej. Jak są owoce w nastawie to się miesza aby nie powstała skorupa owocowa na powierzchni, jak sam moszcz to nie ma takiej potrzeby aby mieszać.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: