Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pirosiarczyn
Witajcie, czy po dodaniu pirosiarczynu potasu wino u Was też robi się jaśniejsze i mętnieje?
Odpowiedz
U mnie nie:)
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
(02-12-2017, 22:10)akwafun napisał(a): Witajcie, czy po dodaniu pirosiarczynu potasu wino u Was też robi się jaśniejsze i mętnieje?

Czerwone czasem przy dużej dawce może chwilowo zmienić odcień (kolor), pewnie reakcja na zmianę pH, przynajmniej tak myślę.
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
Odpowiedz
Dawka raczej standardowa (1g/10L). Wino od ponad tygodnia mętne i nic się nie wytrąca...
Odpowiedz
(02-12-2017, 22:10)akwafun napisał(a): Witajcie, czy po dodaniu pirosiarczynu potasu wino u Was też robi się jaśniejsze i mętnieje?


Z czego to wino? Zrób ze dwa zdjęcia. Napisz jak robiłeś swoje wino? Mętne wino to nie wina pirosiarczynu, piro ma za zadanie przyspieszyć klarowanie się wina, po użyciu piro drożdże w balonie nie hasają tylko martwe idą na dno wraz z drobinkami... bez dodatkowych informacji nie poradzimy
Odpowiedz
Wino z ciemnych winogron (jakaś labruska). Po około 2 tygodniach od zakończenia fermentacji wino pięknie się wyklarowało, po czym zlałem je znad osadu. Po dodaniu pirosiarczynu wino zmętniało. Podobna sytuacja miała miejsce przy rocznym winie, które również już dwa tyg. po zakończeniu fermentacji pięknie się samo sklarowało, później zlewane w ciągu tego roku ze 3 razy znad osadu - przez cały czas idealnie klarowne. Po dodaniu piro również zmętniało.

To zmętnienie jest takie jakby delikatnie mleczne.

Wina około 14-15% półsłodkie. Nie wiem dlaczego zachodzi taka reakcja...Ponadto wino jakby lekko jaśniało po dodaniu piro.
Odpowiedz
Poniżej sporo wiedzy na temat stabilizacji i klarowania wina, może tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie, pisze tam o zmętnieniu białkowym... cokolwiek to jest :)

http://www.winologia.pl/teksty_klarowanie.htm

Tu troszkę o samym pirosiarczynie w winach:
https://domowydoradcawina.pl/2016/01/25/...ty-i-mity/
Odpowiedz
Cześć,
Chodzi mi o czyszczenie naszych sprzętów.
Czy po tym, jak już je przepłuczecie, to taki pirosiarczyn wylewacie? Czy można go zlać do buteleczki, zakręcić (podobno reaguje z powietrzem) i po jakimś czasie wykorzystac znowu do płukania?
Robicie taki recykling (recycling)?
(Jeżeli tak: ile razy...)
KL
Odpowiedz
(05-08-2019, 10:18)kael napisał(a): Robicie taki recykling (recycling)?

Roztwór jest jednorazowy.
Nie próbuj oszczędzać w ten sposób.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: