Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pożywka z osadu
#1
.. czyli "Stymulatory fermentacji alkoholowej z osadowych drożdży winiarskich" Pogorzelski E., Koch M., Fajkowski J., Przem. Ferment. i Owoc.-Warzyw., 2000, 1, 32-34.

krótki abstrakt;
stwierdzono że dodatek autolizatów drożdzowych do nastawu skracał czas fermentacji o ok. 6-7 dni (przy 26*C, o ile dobrze pamietam)oraz zmniejszał zawartosc wyższych alkoholi o przeciętnie 50mg/dm3. Zwiekszyła sie tez wydajnośc fermentacji o 0,5 do 1,5% (dla nas to moze byc bez znaczenia :jezor: ) poprzez zmniejszenia zuzycia przez drożdże cukru na synteze biomasy.

autoliza: gęstwe drożdżową zmieszano z wodą w stos 1:1 i utrzymywano w temp. 50*C przez 48 godzin. Mieszano raz na dobe. Wydzieliła sie dolna frakcja komórek drożdzy oraz górna frakcja autolizatu, która została odlana i wysterylizowana.

stwierdzono rownież ze stosowanie preparatu scian komorek drozdzy, wykazującego własciwosci adsorpcyjne, pozwala skutecznie usuwać z powierzchni zywych komorek drozdzy kwasy tłuszczowe, co w efekcie przywraca komorkom dopływ syubstancji odzywczych i podnosi aktywnośc komorek w stacjonarnej fazie wzrostu.

/dawki autolizatu były podane w przeliczeniu na wolny azot, więc raczej nieprzydatne dla nas. Dlatego moznaby sie sugerowac dawkami zachodnich "yeast hulls" itp.
Odpowiedz
#2
Gdzie można dotrzeć do oryginałów?

Pozdrawiam
Tomek
Odpowiedz
#3
archiwalne chyba tylko w bilbiotekach. Mozna tez zaprenumerowac: http://www.sigma-not.pl/
Odpowiedz
#4
Moonjava te twoje posty mnie zadziwiają. teraz żałuję, że u mnie w szkole nie było-nie ma chemii:(



Skocz do: