Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomoc przy projektowaniu wina
#1
Mam 20 litrów moszczu z winogrona czerwonego odmiany Alwood o kwasowości 11g/l i blg niestety tylko 13. Wiem, że nie dam rady zrobić z tego wina gronowego jednak chciałbym zrobić z niego coś najbliżej do tego podobnego. Jak myślicie ? Jak je zaprojektować ? I jakie docelowe wino planować osiągnąć? Czy da się zrobić z tego wino polwytrawne około 13%? Z góry dziękuję za pomoc
Odpowiedz
#2
Wybacz ale skoro wiesz, że nie dasz rady zrobić gronowego, to dlaczego otwierasz temat w tym dziale?
Przenoszę do win winogronowych.

Przechodząc do meritum;
- Dosłódź miazgę (nie moszcz - czerwone robimy w miazdze) do minimum 20Blg.
- Dodaj piro, w ilości 0,1g/l miazgi.
- Po miń 12h dodaj drożdże - najlepiej UCLM S377 (łatwiej będzie zrobić półwytrawne).

O reszcie napiszę podczas trwania fermentacji...

PS. O reszcie napiszę podczas, ponieważ zapewne dodasz lub już dodałeś... inne drożdże.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
Ja bym cukier dodawał dopiero po odciśnięciu miazgi - łatwiej liczyć. Część cukru zostaje w wytłokach.
Pozdrawiam, Grzegorz
Odpowiedz
#4
W przypadku zastosowania, jak najkrótszej maceracji odmian nieznanych - oczywiście...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#5
Dziękuję za odpowiedzi. A co powiecie na temat kwasowości? O ile obniżyć? Czym? Woda? Kreda?
Odpowiedz
#6
(16-10-2018, 17:20)maciek19660714 napisał(a): - Dosłódź miazgę do minimum 20Blg.
- Dodaj piro, w ilości 0,1g/l miazgi.
- Po miń 12h dodaj drożdże - najlepiej UCLM S377 (łatwiej będzie zrobić półwytrawne).

Pierwej napisz;
- Ile dodałeś cukru?
- Czy zabezpieczyłeś nastaw, poprzez dodanie piro?
- Jakie zastosowałeś drożdże?

To ważne pytania!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#7
(16-10-2018, 21:06)Amrodo napisał(a): Dziękuję za odpowiedzi. A co powiecie na temat kwasowości? O ile obniżyć? Czym? Woda? Kreda?

Ja bym dla takiej odmiany (i dla tak wysokiego kwasu) zastosował drożdże redukujące (metabolizujące) kwas jabłkowy (Maurivin B, Lalvin 71B lub inne - nie znam wszystkich, może i te co Maciek proponował - do sprawdzenia).
W drugim kroku FJM (ale to nie zawsze musi się udać - zależy od parametrów).
W trzecim kroku wymrażanie - wystawić zimą do ogródka lub na balkon - kwas winowy się ładnie wytrąca. Zresztą jak masz czas to i tak się wytrąci jako osad ale po roku.
Woda to słaby pomysł a kreda - lepiej jakiś gotowy preparat odkwaszający ale to na końcu, w zależności co wyjdzie z wcześniejszych działań.
Jest też tzw. "metoda soli podwójnych" ale to już dla fanatyków odkwaszania - teraz są do tego gotowe preparaty. Jak chcesz się pobawić to czemu nie. Zawsze to jakaś nauka.
Pozdrawiam, Grzegorz
Odpowiedz
#8
Próbowałem kupić drożdże odkwaszajace ale w moim mieście nie znalazłem, z uwagi na to ze nie moglem już dłużej macerowac miazgi, nie mogłem czekać na przesyłkę i kupiłem drożdże aktywne Enovini Sachcaromyces cervisciae. Czyli na chwile obecna dodać tylko cukier do blg potrzebnego do uzyskania około 14% alkoholu i nie odkawaszac niczym ani nie dodawać wody?
Odpowiedz
#9
No to będzie problem z półwytrawnym i czternastoma procentami... Jaśniej to ujmując; jeżeli dodasz cukru do 14%, te Enovini zjedzą go i fermentacja oczywiście stanie ale po dosłodzeniu do - planowanego przez Ciebie - półwytrawnego ruszą niechybnie.

Co do drożdży, które należało zastosować, to w tym wypadku - raczej te, które proponował gbed. UCLM S377 nie zniwelują jabłkowego. Ja proponując takowe, myślałem o innej troszkę drodze ale to już nieistotne.

Przechodząc do meritum... w przypadku dodanych już Enovini (jak wyczytałem, z tolerancją alko do 18%):
- Dodawanie cukru, małymi porcjami (może... 15g/l), do momentu aż zjadanie tychże, wyraźnie zwolni.
- Zlanie i dodanie piro 0,06g/l.
- Po ewentualnym sklarowaniu - test "szklanki"; wino w szklance z odrobiną cukru + temp pokojowa = nie mętnieje (ferm. nie wznawia się).
- Jeżeli nie wznawia się - dodanie cukru na wino półwytrawne (10g/l - 30g/l w Polsce) (4g/l - 12g/l we Francji, dla przykładu...)
- Czyli, krótko mówiąc... wszystko zależy od gustu!
- Tak czy siak, kolejny etap to organoleptyczne badanie kwasowości...
- Jeżeli po dodaniu w/w cukru na wino półwytrawne, będzie kwasiorek, to kolejnym etapem jest dodawanie wody.
- Jak dojdziesz do tegoż etapu - napisz.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#10
Cześć, doszedłem do tego etapu o którym pisał maciek19660714. Fermentacja definitywnie ustala, wino jest klarowne i ma blg na poziomie 1blg. Kwasy zmierzylem, około 8.5 g/l. Na smak jest trochę za kwaśne. Co proponujecie? Wystawić na balkon i liczyć na wytracenie kamienia? Dodać wody? (wolałbym nie bo wino i tak ma około 13%alk)? Kredy? Dziękuję za wszelkie sugestie
Odpowiedz
#11
1 Blg to około 10g/l cukru. Planowałeś półwytrawne czyli pomiędzy 10g/l, a 30g/l. Aby ukryć kwasowość możesz więc dosypać około 20g/l cukru lub oczywiście więcej. Krótko mówiąc - do smaku.
Jednak nie wszystko na raz. Odlej trochę wina i zrób próby. Takie testy najlepiej robić w małych buteleczkach i degustować min po tygodniu od dosłodzenia.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: