Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomocy !!! Nalewka z wiśni i czarnej porzeczki.
#1
Witam. Jestem kompletnym laikiem, jesli chodzi o wyrob wina. Piszę, ponieważ popełniłem błąd przy robieniu nalewki z wiśni i czarnej porzeczki i zaczęło mi to fermentować. Sprawa wygląda następująco. 3kg wiśni i 1 kg porzeczki zalałem wódką 40% /0,5 litra/ i dosypałem niestety cukru. To chyba był błąd, po po 10 dniach zafermantowało. Można jeszcze z tego coś zrobić, np. wino? Szkoda mi trochę użytych produktów. Mam 5 litrowy szklany gąsiorek i to wszystko. Może ktos pomoże i podpowie jak to uratować. Tutaj lub na maila ratko.jacek1@gmail.com
Odpowiedz
#2
Witaj.
Można to uratować.
Dolej 1 l spirytusu 95%. Pomieszaj. Będziesz miał moc tej nalewki około 29%. Jeżeli moc będzie jeszcze zbyt niska, to dolej jeszcze 0,2 l spirytusu.
Spirytus przerwie natychmiast fermentację i wszystko będzie dobrze.
Odpowiedz
#3
Zasypałem cukrem czarną porzeczkę, żeby uzyskać sok. Zamknąłem ten słoik hermetycznie. Nie wybuchnie? :) Nie wiem co mam zrobić. Postawić go na parapecie w pełnym słońcu czy obok ? ;p
Odpowiedz
#4
Wino chyba nie wyszłoby, jeśli dałeś wódkę.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#5
Takie owoce trzymam na słońcu, przykryte gazą lub ręcznikiem kuchennym obwiązanym gumką.
Odpowiedz
#6
@drajla więc nie ryzykujesz ... :)
Odpowiedz
#7
Czarna porzeczka kiepsko się zmywa, cholernie barwi, podłogę z terakoty trzy razy myłem .:uff:


Lech
Odpowiedz
#8
No stołu do tej pory nie mogę domyć ;p Dobrze, że chociaż wyłożyłem na papierowe ręczniki :P
Odpowiedz
#9
(02-08-2015, 15:03)KaSyX napisał(a): Zasypałem cukrem czarną porzeczkę, żeby uzyskać sok. Zamknąłem ten słoik hermetycznie. Nie wybuchnie? :) Nie wiem co mam zrobić. Postawić go na parapecie w pełnym słońcu czy obok ? ;p
Warto przypomnieć, ze fermentacja przebiega w określonych warunkach temperaturowych. Idą upalne dni, temperatura słoja z ciemnymi owocami w słońcu może osiągnąć powyżej 40 stopni - wg mojej wiedzy fermentacja w tej temperaturze jest niemożliwa. Nawet gdyby wystartowała to ile chcesz trzymać ten sok? Po tygodniu po cukrze nie powinno być śladu - dolewamy C2H5OH w ilości odpowiedniej dla postulowanego stężenia. Spokojnie, porzeczka nie teściowa -nie wybuchnie!
 Jeżeli twierdzisz że zrobienie czegoś jest niemożliwe, nie przeszkadzaj osobie która to właśnie robi !
    Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne lub powoduje tycie.



Odpowiedz
#10
No wydaje mi się, że 4 dni wystarczą na sok i będę mógł już opróżnić słoik. Czyli mogę go zamknąć bez obaw hernetycznie?
Odpowiedz
#11
Nie powinno się stawiać na słońcu, bo są promienie słoneczne- jeżeli już to słój powinien być przykryty flanelką. Nigdy tak nie robię jak pisze (drajla). Wielki błąd?:D

Pozdr./Gliwice

Eugen
Odpowiedz
#12
(03-08-2015, 20:49)gynek63 napisał(a): Nie powinno się stawiać na słońcu, bo są promienie słoneczne- jeżeli już to słój powinien być przykryty flanelką. Nigdy tak nie robię jak pisze (drajla). Wielki błąd?:D

Pozdr./Gliwice

Eugen


Na słońcu powinno właśnie być. Wręcz wskazane. Naturalnie soki puszczają sok poprzez promieniowanie słoneczne. Pytanie tylko czy nie wybuchnie zamknięte ;)



Skocz do: