Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poprowadźcie moje Wino
#1
Wink 
Witam Forumowiczów,
w moje ręce wpadły winogrona już nie pierwsze w tym roku, dwa już w trakcie fermentacji. Każde robione z coraz większą wiedzą która pogłębiam.

Tym razem zerwałem winogrona fioletowe ( te ciemne :) )  Było ich około 22,4 kg po oddzieleniu/obraniu, które zmiażdżyłem ręcznie, co według miarki na pojemniku dało mi 21 litrów miazgi. Całość zasiarczyłem dzisiaj w nocy 2 gramami. Pobrałem trochę soku zmierzyłem pH które wyniosło 3,3. Parę minut później po zabawie z roztworem NaOH wyszło mi, że dodałem 13 ml do 10 ml wina, aby odczyn ustabilizował się na 7 pH. Otrzymałem zatem wynik w wysokości 9,75g kwasu na litr. Zabawa z cukromierzem była jednak jeszcze lepsza. Najpierw wlałem sok bez filtrowania, ale wynik mogłem sobie "ustawić "( zbyt duża zawiesina). Postanowiłem zniwelować błąd pomiaru i przefiltrowałem sok do badania. Po tym zabiegu wartość ku mojemu zdziwieniu Blg wynosi jedynie 10 stopni ( chociaż kwasioł w smaku jest :P ). Powiedźcie mi ile ja tego cukru mam 10Blg to dało by 100g na litr, a ile to będzie w moim moszczu? Ile odjąć na niecukry? Ile dodać wody aby skompensować nadmiar kwasów i ile cukru aby coś z tego było? Myślałem 12% -  13%. Zależy mi przede wszystkim na dobrym smaku. Mam nadzieję, że dane wystarczą do wyliczeń.
Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Sam se policz. ;-)
10 Blg to nie 100 gram w litrze tylko w kilogramie. A żeby uzyskać 1 % alkoholu w litrze, potrzebne jest 17 gram cukru. Niecukry to 3/20 x Blg. Jak przeliczyć g/kg na g/l sam znajdź w necie.

Reszta to matematyka.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#3
OK czekam na uwagi:
100 g / kg co po odjęciu niecukrów wychodzi 85g/kg gdzie nie szukam to tych niecukrów podają więcej 4 albo 3 Blg, a tutaj piszesz ze tylko 1,5
85 g cukrów da nam 53 ml (85 * 0,62)
53ml + 915 ml = 968 ml -> w 1l miazgi wychodzi 88 g cukru, przy tym Blg to szkoda liczyć bo różnica 3 gramy :)
88 g * 21 l miazgi = 1850 g cukrów. Teraz wiem, że cukrów w mojej miazdze jest 1850g
Czy teraz powinienem założyć że wyjdzie z tego 21 litrów wina i dalej 21 * 17 * 13 (przewidywana moc) = 4640g cukru minus to co już mam czyli 1850g czyli brakuj 2790 cukru ?
Jeśli tak to liczę dalej, albo bardziej się pogrążam :D
9,75g/l * 21l = 205g kwasów, z tego 205 / 8 = 25,6l
25,6 - 21 = 4,6litra
te 4,6 litra też trzeba zamienić w alkohol stąd 13 * 17 * 4,6 = 1020g cukru
1020g + 2790 g = 3810g cukru rozpuszczone da 2360 ml
4600 - 2360 = 2240ml wody
Czyli rozpuszczam 3810g w 2240ml wody, czy tak ?
Mam nadzieje, że ktoś podąży moim tokiem rozumowania :D
Odpowiedz
#4
Widzę, że odrobiłeś pracę domową. ;-) Brawo. Co do niecukrów, to zwyczajowo przy owocach przyjmuje się tak jak piszesz, niecukry na poziomie 3-4. Ale dla moszczu gronowego, to zawyżone wartości, bliższe prawdy jest te 3/20, choć i ta wartość to tylko przybliżenie.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#5
10 blg w winogronach oznacza albo błąd pomiaru, albo całkowicie niedojrzałe owoce , ewentualnie bardzo kiepska odmiana .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#6
Pomiar wykonałem 3 razy, wcześniej wykonywałem w innych i Blg było ok. 16. Dojrzeć już by nie zdążyły bardziej, bo zaczęły same opadać przy dotknięciu (zmarzły). Czy kiepska odmiana? Tego nie wiem. Jednak najbardziej prawdopodobne dla mnie wydaje się sposób ich uprawy. Działkowiec, który uprawia je od lat wymyślił sposób, aby nad domkiem na działce jaki posiada, do dachu w odległości ok pół metra zrobić coś w postaci stelażu. Dzięki czemu, winogrona rosną poziomo, a owoce grawitacyjnie opadają w dół. Zrobiła się swoista bariera z liści pod którymi rosną te winogrona, blokując przy tym promienie słoneczne.
Tak, przy okazji coś tam sobie do góry policzyłem, zbynekkk pogratulował jednak czy ktoś to sprawdził. Najbardziej nurtuje mnie to, czy wyliczenia dla miazgi i moszczu robi się tak sam?
Mam na myśli dwie sytuacje (przykładowe):
1. Mam 20kg winogron wyciskam sok przykładowo 10 litrów wyliczam i wychodzi, że w soku jest kilogram cukrów. Przeliczając 100g x 10l
2. Mam 20kg winogron miażdżę je i fermentuję w miazdze. W tym przykładzie uzyskamy np. 15 litrów miazgi. Blg zostaje takie samo bo to te same owoce, jednak tutaj otrzymamy 1,5kg cukrów. przeliczając 100g x 15l.
Są to dwa różne wyniki w moich obliczeniach musiałem przyjąć drugi wariant z racji fermentacji w miazdze. Pierwszy jest oczywisty ale co z drugim? Może powinienem zrobić korektę na objętość tego co wyrzucę czyli skórek i pestek, a może wcale nie?
Odpowiedz
#7
- Ten sposób uprawy i owe zacienianie gron, jest oczywiście ważne, jednakże nie tak istotne jak obciążenie. Z nawet... kiepskiej odmiany, można "wycisnąć" zwykle nieco więcej.
- Skoro zbynekkk pogratulował, to z pewnością sprawdził...
- Zarówno w 10l moszczu (soku), jak i w 10l miazgi, przy 20Blg będzie 191,9 g/l cukru.
Dlaczego podałem jako przykład 20Blg, podczas gdy Ty miałeś 10Blg? Ano dlatego, że przy tak horrendalnym wyniku, nie ma co bawić się w obliczenia... Trzeba dosłodzić przynajmniej do minimum... tych właśnie 20Blg i potem dopiero, zastanawiać się co dalej z tym fantem zrobić.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Skocz do: