Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porada odnośnie białego wina
#1
Cześć,

W ubiegłbym roku nadarzyła się okazja na zrobienie wina z jasnych winogron (takich sklepowych :)), więc nastawiłem 25l gąsior. Burzliwą fermentację prowadziłem w wiaderku fermentacyjnym przez około 10 dni(drożdże Enovini do win czerwonych, różowych i białych;);)), następnie przelałem wino do gąsiora, dodałem syropu cukrowego i zlałem, kiedy zebrał się osad. Po jakimś czasie powtórzyłem zabieg. Teraz wino ma ponad rok, widać jeszcze bąbelki zmierzające ku powierzchni i nieliczne cząstki opadające na dno. W smaku o dziwo wyszło bardzo dobre, jednak nie jest jeszcze krystalicznie przejrzyste (zdjęcie kieliszków :)).  Chciałbym się Was poradzić, co teraz zrobić, czy ponownie zlać wino znad osadu czy dać mu jeszcze poleżeć tak jak jest, a może jeszcze coś innego? Poniżej pare zdjęć, jak wygląda sytuacja:)


Załączone pliki Miniatury
           
Odpowiedz
#2
Proponuję piro i zlać.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Na moje oko nadal toczy się fermentacja. Zmierz Blg i porównaj z tym jakie było (o ile mierzyłeś Blg).

(25-11-2018, 22:18)Boullii napisał(a): Proponuję piro i zlać.

i w chłodne miejsce.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#4
Dzięki za odpowiedzi :) Blg na początku nie mierzyłem, dopiero jakieś 2 tygodnie temu i wskazało 0, dlatego chciałem się poradzić, bo jakieś bąbelki ciągle idą :)



Skocz do: