Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prośba o sprawdzenie obliczeń - wino z czerwonych winogron
#1
Witam serdecznie

W związku z moim niewielkim doświadczeniem bardzo proszę o sprawdzenie moich obliczeń na wino z czerwonych winogron.
 
1.       Winogrona czerwone 200kg  , 140L moszczu
2.       Parametry  (22Blg, kwas 14g/L)
3.       Drożdże HD S62 9 (50g)


 
PLANOWANE WINO- 15% alk. Półsłodkie cukier resztkowy 9g/l
 
Obliczenia:
 
1.       Poprawka na niecukry
22BLg * 3:20 = 3,3Blg
22Blg – 3,3Blg = 18,7Blg – poziom cukru po odjęciu poprawki na niecukry
 
Z tabeli odczytujemy: 18,7Blg daje 177g cukru na 1L moszczu
 
2.       Potrzebny cukier na 15% alk./1L moszczu
15% * 17g = 255g./L                    17g-to ilość cukru potrzebna do wytworzenia 1%alk./1L moszczu
 
3.       Rozcieńczenie (pamiętać należy o objętości cukru rozpuszczonego w wodzie, 1kg cukru *0.6 = 0,6L syropu)


a.       14g/L : 9g/L = 1,55L   czyli na każdy 1L moszczu dodać 0,55L syropu cukrowego
 
b.      Uwzględniając rozcieńczenie – na każde 1,55L nastawu potrzeba 395g cukru:
1,55L * 255g/L = 395g cukru
 
c.       Odejmujemy cukier zawarty w moszczu:
395g – 177g = 218g – ilość cukru do rozcieńczonego nastawu
d.      Liczymy objętość cukru w  1L moszczu
218g * 0,6 = 130ml = 0,13L
 
4.       Potrzebna ilość wody na każdy 1L moszczu (uwzględniając obj. Cukru)
0,55L-0,13L = 0,42L
 
5.       Potrzebna ilość cukru na każdy 1L moszczu ( po rozcieńczeniu)
218g
 
6.       Potrzebna ilość cukru i wody dla 140L moszczu
a.       Ilość wody
0,42L * 140L = 58,8L wody
b.      Ilość cukru
0,218kg * 140 = 30,5kg cukru
 
7.       Łączna objętość nastawu
140L moszczu + 58L wody + 18,3L obj. Cukru = 216L


Czy dobrze to zaplanowałem? 

Wcześniej zrobiłem tak:
13.10.2018
- winogrona odszypułkowane, pogniecione, zasiarkowane 1g piro/10kg miazgi
- wieczorem odkwasiłem miazgę o 1g/L wodorowęglanem potasu (ok. 190g/140L moszczu)
14.10.2018
- dodałem enzym pektolityczny UVAZYM COLOR PLUS
- wieczorem dodałem drożdże HD S62 9 (50g) i pożywkę Fosforan dwuamonowy (80g)
15.10.2018
Dodałem 20l wody i 10kg cukru. Miazga pięknie pracuje. dwa razy dziennie napowietrzam miazgę mieszając intensywnie kożuch w beczce. Co ciekawe mimo chłodnych nocy (piwnica) temp. nastawu skoczyła do 27st.C. Musiałem zdjąć pokrywy, nakryłem poszewką i obwiązałem szczelnie aby muszki nie dobrały się do nastawu. temp. spadła do 23st.C
16.10.2018
Pomiar Blg=10, kwas 10g/L
17.10.2018
Blg=1
Dodałem 4L wody i 4kg cukru
18.10.2018
wieczorem oddzieliłem owoce z miazgi (metoda samoociek) nie wyciskałem.
dodałem 30lwody i 14kg cukru
Blg=13
19.10.2018 rano
moszcz pięknie pracuje (na powierzchni piana - syczy) znakiem tego drożdże pracują dalej intensywnie

Chciałbym jeszcze dodać tzw. Springferm (20g)

Wg. planu zostało mi jeszcze dododania 4l. wody i 2,5kg cukru, ale myślę że zrobię to później

Będę wdzięczny za sprawdzenie moich obliczeń.

Pozdrawiam
Leszek
kod 67-115 Bytom Odrzański
Odpowiedz
#2
Mój kalkulator podaje zbliżone wyniki, więc bez wnikania w szczegóły i tok rozumowania, mogę powiedzieć, że Twoje wyliczenia są z grubsza poprawne.
Nigdy nie słyszałem o odkwaszaniu miazgi, zwykle się odkwasza sok lub wino. I po opadnięciu wytrąconych produktów reakcji szybko się zlewa z nad osadów. Pozostawienie tego w miazdze na długi czas, może pozostawić w winie obce posmaki.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#3
Ja już na początki widzę błąd.
18,7 Bllg to na pewno nie jest 177 g/l
Nie chce mi się liczyć dla 18,7 ale dla 18 Bllg - 193g/l a dla 19 Bllg ta wartość to 205g/l A skoro już pierwsze dane w obliczeniach są błędne to i wynik końcowy nie jest poprawny. Tym bardziej, że piszesz o 140 litrach moszczu mały błąd robi się sporym problemem.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: