Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prośba o weryfikację przepisu.
#1
Witam serdecznie,

Mam zamiar nastawić wino z czerwonej porzeczki na drożdżach burgund. Projektowana moc 12-13 %.

Posiadam 20 l moszczu porzeczkowego o blg 15 stopni - przy czym planuje zrobić wino z minimalnym udziałem wody.

Według moich wyliczeń potrzebuje ok. 17*20*13 - 4420g cukru, który planuje dodać w dwóch partiach kazdy rozwodniony w 2,5 wody.

I tutaj pojawia się pytanie czy to jest prawidłowe wyliczenie? W przepisie Jana Cieślaka jest 605g cukru na litr moszczu ale przy udziale 2 litrów syropu na każdy litr moszczu.

Jak powinienem uwzględnić poprawkę na niecukry?

Czy taki mały udział wody nie spowoduje że wino wyjdzie "skondensowane"?





Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#2
Przy porzeczkach bardziej istotną kwestią jest kwasowość i według niej powinieneś uwzględnić ilość wody.Niecukry w moszczu/soku uwzględnia się uśrednione 4.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Hmm. Niestety nie mam żadnego urzadzenia co pozwoliłoby mi na pomiar poziomu kwasowości. Nie mniej jednak czy podane proporcje są prawidłowe dla wina 13 %??

Jeśli wino wyjdzie mocno kwaśne mogę wówczas użyć węglanu wapnia lub dosłodzić. Nie chciałbym za bardzo rozwadniac moszczu żeby uzyskać bardzo wyraźne w smaku wino porzeczkowe ;)

Czy lepiej się wstrzymać z nastawieniem i sprawdzic kwasowość celem dodania większej ilości wody ??

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#4
To ma być wino wytrawne, pół... czy słodkie? Porzeczka czerwona czy czarna?
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#5
Tak jak Ci Paweł napisał musisz oznaczyć kwasowość.
Porzeczka zawiera dużo kwasów (niestety w większości jest to kwas cytrynowy) i bez rozwodnienia będzie problem. Z dużym prawdopodobieństwem otrzymasz bardzo kwaśne i niepijalne wino. O odkwaszaniu zapomnij (zbyt kwaśne). Nawet rozcieńczone wino porzeczkowe będzie miało wyraźny smak.
Metoda wyliczania jest dobra.

edit napisał że czerwona
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#6
Dziękuje za odpowiedzi.

Chciałbym żeby wino wyszło półsłodkie, ale na słodkie bym się nie obrazil...

Jan Cieślak podaje w przepisie do 2l syropu na litr moszczu, więc chyba zrobie wino z 20 l moszczu i 20 l syropu .

Ewentualnie później będę dosładzać albo rozcieńczać.

Tylko zastanawiam się czy uwzględnić poprawkę na niecukry.

Jeśli dobrze rozumiem 4 blg daje 40g cukru w 1 kg nastawu? Powinienem zatem odjąć od wspomnianych wyżej proporcji cukru - 800g cukru??



Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#7
Masz 20 l moszczu czyli około 15 l soku. Przyjmijmy , że porzeczka ma kwasowość 18-20 g/l. Chcesz 12-13% i półsłodkie/ słodkie.
Potrzeba do tych 20 l moszczu dodać 12 l wody i 5 kg cukru. Po zakończonej fermentacji uzyskasz wytrawne wino około 13%. Następnie musisz ubić drożdże (piro lub pasteryzacja) i dosłodzić do smaku. Na początek proponuję 50 g/l cukru.

W swoich obliczeniach nie uwzględniłeś objętości wody i cukru.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#8
A jak wyliczyles te 12 l wody??

Z tym Moszczenica to jest tak że to jest sok NFC więc chyba można przyjąć nawet 18 l samego soku?

5 kg cukru w dwóch partiach ??

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#9
Dla 18 soku to wychodzi 14,4 l wody i 6 kg cukru.
Suma objętości wody i cukru wyliczasz tak aby obniżyć kwasowość do odpowiedniego poziomu. Dla porzeczki półsłodkiej/słodkiej przyjąłem górną granicę czyli 9 g/l wina.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: