Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z klarowaniem.
#1
Witam wszystkich. Mam problem z klarowaniem wina czerwonego z winogron. Początek fermentacji 24.10.2018r.  Pierwsze zlanie znad osadu 3.01.2019r. Drugie 7.02.2019r. Przy każdym zlaniu bardzo dużo osadu na dnie. Wino ciągle bardzo mętne. 16.02 dodałem klarowinu. Wytrącił się osad, ale wino jest ciągle bardzo mętne. Czy to jest normalne? Czy mam z tym coś robić? Czy spokojnie czekać? Po raz pierwszy robię wino. Bardzo proszę o radę.
Odpowiedz
#2
Czas, czas i jeszcze raz czas. Jak po roku nadal będzie mętne to będziemy coś myśleć :)
Wyrób wina to nie wyścig. Jedne się klarują szybciej, drugie wolniej. Ważne, by się uzbroić w cierpliwość.
Wino siarkowałeś - przerywałeś fermentację? Może ono wciąż pracuje, stąd ten osad.
Odpowiedz
#3
Tak siarkowałem po 2 odciągu w dawce 1g na 15l. W rurce fermentacyjnej nie widać żeby pracowało I BLG TEŻ się nie zmienia od dawna
Odpowiedz
#4
Więc po prostu bądź cierpliwy :)



Skocz do: