Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z nastawem
#16
1-sza próbka gazowala i do niej dolalem jeszcze wina z butli. Nadal gazowala. Więc ją przelalem do butli z 15 litrowym nastawem.
2-ga próbka nic. Więc do nie dolalem trochę z pierwszej próbki i obserwuje. Zobaczymy czy będzie bazować. Jeśli zacznie to ja też przeleje do drugiej butli 25 litrowej.
Obserwacje trwają.
Odpowiedz
#17
Witam ponownie.
Jest progres...
Wina w obu butlach coś robią, ponieważ na wierzchu zrobił się korzuch i wino powoli zaczęło bulkać.
Narazie odstępy pomiędzy bulkami są długie ale w końcu są.
Czy dobrze rozumiem, że drożdże rozpoczęły pracę?
Odpowiedz
#18
Witam,
odnośnie moich 2 opisywanych wcześniej win:
obydwa ładnie pracowały i ostatnio (kilka dni temu) już częstotliwość bulkania wyraźnie zmniejszyła się. Postanowiłem przelać wino przez filtr do wiader i spowrotem do czystych butli.
Przy okazji zmierzyłem ilość BLG i wyszło mi 4. W smaku jest jeszcze trochę szmpanowate - ale to chyba normalne. Moim zdaniem chciałbym słodsze, ale nie wiem ile cukru dodać. Mam w butli 8 litrów wina (przypomnę z granatowych winogron).
Zamierzam ściągnąć z pół litra wina, zagrzać je do ~ 30 st. C i rozpuścić cukier - tylko nie wiem ile...?
Proszę o sugestie.
Odpowiedz
#19
Aby miarodajnie odpowiedzieć, potrzebne są obliczenia i zapis dotychczasowych czynności, dotyczących dwóch Twoich win.
Odpowiedz
#20
Witam ponownie,
14.12.2017 zlałem całe wino do jednej butli (znad osadu) i otrzymałem ~ 21 L wina - czystego.
Było trochę za wytrawne. Dodałem 650 g cukru do wcześniej pobranej próbki 1 litra wina, delikatnie ogrzałem do 30 st. C i wlałem do butli.
Całość zaczęła delikatnie pracować...

24.01.2018
Wino "bulknie" 1 x na kilkanaście (kilkadziesiąt) minut.

Dziś pomierzyłem moje wino i oto taki wynik uzyskałem:
- poziom cukru wg cukromierza: 3 st. BLG (~ 9g/L) cukru tj. ~ 0,7% alkoholu?
mierzyłem też alkoholomierzem i wyszło mi, że tam wogóle nie ma alkoholu :( jest na minusie...

Dodatkowo zmierzyłem zeszłoroczne wino (po otworzeniu buteleczki :) ) i wyszło:
- poziom cukru wg cukromierza na czerwonym wskaźniku tj nie ma już fermentacji alkoholowej - bo to zeszłoroczne wino
pomiar alkoholomierzem wykazał ~ 11-12 % alkoholu.

Dlaczego w robionym obecnie winie nie ma alkoholu? W smaku jest nawet w porządku, ale gdzie %?
We wcześniejszych moich postach w tym temacie jest wszystko opisane co i jak robiłem.
proszę o pomoc. Wino stoi w butli jest tam ~ 21 litrów, nie chciałbym tego zmarnować...
Odpowiedz
#21
Ile razy można tłumaczyć?
Alkoholomierzem nie zmierzysz poziomu % w winie bo on służy do pomiaru w czystym destylacie.
Cukromierz wskazuje ilość cukru w roztworze a nie alkohol. Poziom alkoholu musisz sobie policzyć biorąc pod uwagę Bllg początkowe, końcowe, poprawki na niecukry i alkohol.

http://wino.org.pl/forum/Thread-Z-polski...a-alkoholu

Czytać , czytać i jeszcze raz czytać.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#22
Ok. Tylko, że problem jest taki:
1. Nie mam blg początkowe.
Poza tym dlaczego po zmierzeniu % w teraźniejszym winie jest 0 % a zeszłorocznym 17% mierzone tym samym alkoholomierzem?
2. Mialem problemy z wystartowaniem wina o czym pisalem.
Dlatego proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Dzięki
Odpowiedz
#23
Jeśli nie masz blg początkowego to można policzyć orientacyjny % z ilości cukru dodanego i zawartego w owocach, oraz z ilości nastawu.
Obecne Blg pozwoli trochę uwiarygodnić tak obliczony % (pozostały cukier odejmuje się od tamtych).
Ma tu zastosowanie wzór: ilość wina w litrach x 17(stała) x %= ilość cukru w gramach dodanego + ilość cukru w owocach - ilość cukru z obecnego blg.
Na temat alkoholomierza w winach nie będę się wypowiadał bo wszystko zostało powiedziane, to narzędzie służy do pomiaru % jedynie w czystych alkoholach.
Lech
Odpowiedz
#24
A więc poprosił bym o pomoc w liczeniu:
- Soku z samych winogron miałem 19 litrów
- dodałem 5 kg cukru (na samym początku w dniu rozpoczęcia wina (tj. 18.10.2017) do 5 litrów gorącej wody i po ostudzeniu dodałem całość do wina)
Więc wg moich obliczeń miałem 19 L soku + ~ 8 L wody z cukrem = 27 litrów (soku z wodą i cukrem)
Tu zmierzyłem poziom BLG i wyszło 25° - to było końcem października 2017.
11.11.2017 - było ~ 6° BLG
12.12.2017 - było ~ 4° BLG - dodałem po tym pomiarze 650 g cukru bo było wg mnie za mało słodkie
14.12.2017 zlałem wino znad osadu i teraz jest 21 litrów
23.01.2018 - jest ~ 3° BLG.

Czy tu są wszystkie dane aby dało się policzyć % alkoholu w przybliżeniu?
Odpowiedz
#25
Nie wiem jakich winogron użyłeś. Mam na myśli słodycz. Przyjąłem zgrubnie 150 g na litr. Przy takich parametrach masz około 16%.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#26
Czy możesz napisać jak to policzyłeś z moich danych?
Czy jest jakaś opcja aby to sprawdzić fizycznie - chodzi mi o %.
Chodzi mi o to aby nie zabutelkować tego co mam, i żeby się nie okazało, że to np. za rok będzie kicha tj bez %.
Odpowiedz
#27
Chodzi Ci o ogólny wzór na alko w nastawie?

17,2 to pewna stała przyjmowana jako efektywność przerobu cukru na alkohol przez naszych małych sprzymierzeńców.
Wtedy wzór na moc wygląda tak:
%=(gramy cukru)/((obj. nastawu)×17,2)
Objętość nastawu jest w przybliżeniu sumą wody i 0,6×(waga cukru w kg).


Zmierzyć alkohol ex post można wysyłając próbkę do laboratorium.



Skocz do: