Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosecco/ szampan - szukam przepisu
#1
Cześć wam po dłuższej przerwie!

Dawno mnie tu nie było, ale dalej lubię eksperymentować.
Dzisiaj naszło mnie żeby zrobić Prosecco albo jakiegoś szampana.
Macie jakiś sprawdzony przepis?

Do tej pory jak robiłem cydr: czekałem aż burzliwa ustanie 2-3 tygodnie, później w butelki i kapslowałem.
Jak to jest przy takim prosecco/ szampanie? Podejrzewam, że podobnie?
Fermentuje 2-3 tygodnie winogrona, później przekładam do chłodnego pomieszczenia żeby się ładniej wyklarowało, następnie do butelek i cukier dla "bąbelków"? Korkuje "korkiem" prawdziwym i tyle?

Ktoś ma coś sprawdzonego?
Odpowiedz
#2
http://wino.org.pl/forum/Thread-Wyr%C3%B...-fotostory
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Cześć, długo szukałem przepisu na realizację prawdziwego Prosecco, jednak nie znalazłem żadnej informacji na forum.
Powyższy link dotyczy metody szampańskiej natomiast Prosecco wedle informacji ze strony https://wino.pizza/prosecco/ powinno być wykonywane metodą Charmata.

Czy posiadacie jakieś informacje czy takie wino w ogóle uda się zrobić w domowych warunkach?



Skocz do: