Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proszę o pomoc wino z winogron.
#1
Witam. Pierwszy raz robię winko, wybrałem klasycznie czerwone winogrona. Zrobilem nastaw z 10kg obranych i zgniecionych winogron 5.5lwody i 4kg cukru. W pierwszej fazie do winogron wlalem 3.5ł wody z rozpuszczonym cukrem 2kg. Po 4 dniach dolalem 2litry wody z 2kg cukru oraz przygotowane drożdże biowin cała paczke i pożywkę na 2 tury. Winko pracowało ok. Co 30sekund. Po 2 tygodniach bardzo oslablo (raz na minute) co zrobić? Zlewac? Czegoś dodać? Proszę o pomoc.

Browin*
Odpowiedz
#2
A mógłbyś zmierzyć zawartość cukru, służy do tego cukromierz, jeśli nie masz to popróbuj, jak kwaśne/wytrawne to znaczy że cukier został zjedzony.
A może coś więcej o nim napisz, ile go jest, winogrona kwaśne/słodkie, jakie drożdże.
Czegoś nie rozumiem drożdże dodałeś dopiero po 4 dniach, dlaczego :niewiem:.
Wody się nie daje chyba że winogrona kwaśne, dla korekty kwasowości.
Jeśli cukromierza nie masz to kup to kilkanaście złotych raptem.
Lech
Odpowiedz
#3
Tak drożdże dodałem po namowie kolegi i nie wiem czy to był dobry pomysł pamiętam że do 18% były i nic więcej (wrzuciłem torebke) jutro kupię cukromierz to podam blg. Szkoda trochę wylewać;/
Odpowiedz
#4
Witam ponownie zakupiłem cukromierz wskazuje poniżej 5blg(na równi z koniec) sprawdzałem winomierzem i pokazuje 0% :/ wino w smaku jest minimalnie slodkie z bardzo mocnym posmakiem alkoholu? (Możliwie przy zerowym voltazu? Co robic w takiej sytuacji? Kupiłem "Coobra" restart dodać to czy może próbować dodać cukru?
Odpowiedz
#5
Winomierz (raczej alkoholomierz ) wcisnął pewnie nadgorliwy sprzedawca. Pomiaru w winie nie zrobisz. służy do oznaczania % w czystym alkoholu (spirytus, wódka)
Cukru nie dodawaj bo przecież jest jeszcze i to całkiem sporo (5 blg)
O restartach zapomnij. Ilość cukru jaką zużyłeś na ten nastaw sugeruje że drożdże nie przerobią wszystkiego. Jak masz jeszcze owoce w nastawie to oddziel i niech reszta sobie dofermentowuje spokojnie ile da radę .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#6
Właśnie dzis odcedziłem zlałem z powrotem do gąsiora i po 15 minutach sobie nawet pyka (Co 30s) To lepiej niż wczesniej :D . Ale prawdopodobnie problemem był nieszczelny korek bo z głupia doszczelnilem korek przy rurce stretchem(wiem brzmi amatorsko) i odrazu coś się dzieje . Dzięki za pomoc :spoko: odezwę się za kilka dni zdać raport.



Skocz do: