Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przepis na wino z bezkofeinowej herbaty o smaku imbiru i cytryny
#1
Witam wszystkich winiarzy :)
Postanowiłem nastawić wino z herbaty.
Przed nastawieniem wina ze zwykłej czarnej herbaty powstrzymał mnie fakt iż zawiera ona kofeine.
Nie lubie mieszać kofeiny z alkoholem.
Nastawiam zatem wino z herbaty bezkofeinowej smakowej według stworzonego przez samego siebie przepisu.
Nie mogłem nigdzie znaleśc bezkofeinowej herbaty sypkiej a więc nastawiam z herbaty w torebkach.

   

Nastaw na 25 litrów wina o mocy około 12%.
Skład :
-72 torebek herbaty bezkofeinowej o smaku imbiru i cytryny
- 100gr korzenia imbiru
- około 0.5 litra miodu niesyconego
- 2.5kg rodzynek
- woda
- 4.kg cukru
- kwasek cytrynowy do smaku
- pożywka
- Drożdże aktywne LALVIN all purpose wine

Sposób wykonania :
Korzeń imbiru obrałem oraz pokroiłem na plasterki a nastepnie gotowałem w około 2 litrach wody. Potrzymałem pod przykryciem kilka godzin a następnie wywar ten wlałem do wiadra fermentacyjnego już bez korzenia.
Herbate parzyłem przez pół godziny.
Parzyłem 12 torebek w około 1.5 litrze wody x 6 czyli razem dało wywar z 72 torebek herbaty który również wlałem do wiadra fermentacyjnego.
Rodzynki kilkakrotnie dokładnie wypłukałem wrzącą wodą oraz wrzuciłem do nastawu.
Niewielką ilość wody podgrzałem a następnie rozpuściłem w niej miód.
Do nastawu dodałem syrop cukrowy.
Dopełniłem wodą do pojemności 25 litrów.
Po ostygnięciu całości do temperatury 20C dodałem pożywke oraz drożdże.
BLG początkowe wynosi 20.

Własnie obecnie jestem w trakcie nastawiania tego wina i pisze w pośpiechu także może byc nieskładnie.






Odpowiedz
#2
Gdzie Ty to wszystko magazynujesz bracie , dodatkowe mieszkanie na magazyn wynająłeś ?

Czekamy na rezultaty i opis czy :jedzenie: .
Odpowiedz
#3
Tomasz,
Proponuję żeby przemysleć moc wina. Wg mnie 14% to zdecydowanie za dużo na harbaciane wino.
Odpowiedz
#4
(17-02-2014, 08:34)mariuszek napisał(a): Gdzie Ty to wszystko magazynujesz bracie , dodatkowe mieszkanie na magazyn wynająłeś ?

Czekamy na rezultaty i opis czy :jedzenie: .

Posiadam mnóstwo miejsca w domu na przechowywanie wina oraz wielką, przestrzenną kuchnie co znacznie ułatwia wyrób win.
Dojrzewające wina przechowywuje w specjalnym ciemnym pokoiku w kuchni pod schodami co daje moim nastawom odpowiednią temperature podczas f.cichej.
Staram sie mieć zawsze coś nastawione bo z każdym nastawem ucze się coraz więcej.
Na pewno dam znać jak wyszło i zamieszcze fotke.

@Grze$
Pomyliłem się i przy tych proporcjach wino to będzie miało około 11.5% a nie 14%.
Obliczenia te może nie są super dokładne lecz jedynie w przybliżeniu ponieważ pomijają poprawki.
SG początkowe mojego nastawu wynosiło 1.084 czyli :
84/7.36 = 11.4 %.
Lub inaczej stosując Brixa:
BLG 20 X 0.6 = 12%
Już edytowałem przepis i poprawiłem ten błąd oraz kilka innych ponieważ postanowiłem dodać cały cukier na raz co dało mi blg początkowe nastawu 20.


Odpowiedz
#5
(16-02-2014, 21:46)Tomaszpol napisał(a): Witam wszystkich winiarzy :)
Postanowiłem nastawić wino z herbaty.
Przed nastawieniem wina ze zwykłej czarnej herbaty powstrzymał mnie fakt iż zawiera ona kofeine.
Nie lubie mieszać kofeiny z alkoholem.
Nastawiam zatem wino z herbaty bezkofeinowej smakowej według stworzonego przez samego siebie przepisu.
Nie mogłem nigdzie znaleśc bezkofeinowej herbaty sypkiej a więc nastawiam z herbaty w torebkach.



Nastaw na 25 litrów wina o mocy około 12%.
Skład :
-72 torebek herbaty bezkofeinowej o smaku imbiru i cytryny
- 100gr korzenia imbiru
- około 0.5 litra miodu niesyconego
- 2.5kg rodzynek
- woda
- 4.kg cukru
- kwasek cytrynowy do smaku
- pożywka
- Drożdże aktywne LALVIN all purpose wine



Witam po długiej przerwie :-)
Obiecałem że jak wino przedstawionego powyżej przepisu będzie gotowe to dam znać jak wyszło.
Wracam do tego postu po 4 letniej przerwie. Nadal często powracam do tego przepisu i na bieżąco to wino nastawiam.
A więc winko to jest bardzo dobre - wszyscy moi znajomi je chwalą.
Dzięki cytrynie ma ono bardzo orzeżwiający smak z końcową nutką imbiru.
Troche zmodyfikowałem przepis i zamiast rodzynek do moich nastawów zacząłem dodawać zakupiony w sklepie winiarskim zagęszczony sok z białych winogron(koncentrat)
co znacznie ułatwia klarowanie wina. 900gr/ 25 litrów.
Dołączam również i fotke którą przed chwilą zrobiłem. Polecam :-)



                    




Skocz do: