Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytanie o zieloną pigwę
#1
Witam

Zostałem szczęśliwym posiadaczem 2 kg Pigwy :) Mam pytanko. Pigwa jest zielona i miejscami żółta, ale piękny aromat uwalnia. Pigwa nie mogła dojrzeć na drzewku bo po prostu sama spadła. Czy mogę spokojnie wykorzystać taką Pigwę do Naleweczki ??
Odpowiedz
#2
Pigwa czy pigwowiec?
---
Zapakuj owoce do papierowej torby i włóż kilka jabłek, które przyśpieszają dojrzewanie zerwanych owoców.
Czytałam też (na forum) o dojrzewaniu owoców (w tym przypadku pigwowca) w reklamówce.
Odpowiedz
#3
Hmmm już zalałem spirytusem :) Ale myślę że i tak będą pyszne :D
Odpowiedz
#4
W pełni dojrzałe owoce byłyby o niebo lepsze, ale... Twój wybór. :niewiem:
Odpowiedz
#5
Pigwa.. też taką mam Pigwe najpierw się zasypuje cukrem (choć ja dodałem też 50ml spirytusu by mi nie zaczęło pracować; inna sprawa że cukru dałem za dużo i mam pół słoika "sypkiego" cukru- ale o tym innym razem...)
Odpowiedz
#6
Czy owoce pigwy mogę wystawać lekko ponad zalew z alkoholu i syropu ? Czy owoce muszą być całe zalane
Odpowiedz
#7
Owoce muszą być całe zalane alkoholem.
Odpowiedz
#8
To, co Gynek63 Ci napisał dotyczy wszystkich i różnych używanych owoców w nalewkarstwie.
Odpowiedz
#9
Pytam bo troszku się martwiłem. Ale nic na to nie poradzę że sok lekko wypycha pigwę.
Odpowiedz
#10
Włóż czysty, mały talerzyk lub dwa, na wierzch owoców, tak żeby ich ciężar spowodował zejście owoców pod powierzchnię nastawu.
Odpowiedz
#11
U mnie pływają po powierzchni, ale mam tylko mały słoik i niezbyt jest czym przycisnąć :|
Odpowiedz
#12
To codziennie odwracaj słoik - wieczorem dnem do góry, a rano dnem do dołu. Powinno wystarczyć.



Skocz do: