Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ratujcie :)
#1
Moi drodzy. Zrobiłem Limoncello:

"Cytrynowa po włosku czyli Limoncello" ("Złota Księga Nalewek" - Anna-Rodak Śniecińska)

Skórkę otartą z 15 cytryn (!) połączyć z 0,75 litra 45% wódki. Po miesiącu dodać syrop ugotowany z 1,25 litrów wody i litra cukru (autor podał w litrach:) ). Po kolejnym miesiącu nalewkę trzeba jeszcze przefiltrować i gotowe:)

Killka razy jak ją robiłem to była pyszna - przygotowałem ją teraz i jest ... mało cytrynowa. Pewnie przez to, że kupowałem cytryny w Piotrze i Pawle. 

Macie jakieś rady co z nią można zrobić aby ją uratować? mam jej ze 3 litry i szkoda materiału :)
Najlepsza strona o nalewkach:)

http://nalewkator.blogspot.com
Odpowiedz
#2
Dodaj jeszcze skórek z innej odmiany.
Odpowiedz
#3
Spróbuj też dodać trochę soku z cytryny. Wiem, że tradycyjne Limoncello robi się na samych skórkach, ale ja od dawno daję też sok z cytryny. To nie tylko poprawia smak, ale też pomaga w klarowaniu nalewki.

Zacznij od soku z 1-2 cytryn (na 3 litry nalewki) a potem próbuj więcej jeśli Ci ciągle nalewka nie smakuje.



Skocz do: