Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ratunku.
#1
witam nastawilam wino 24 10  2018 z rozowych winogron 14 kg i wycisnelam sok z 12 kg jabłek dodalam 5 kg cukru i 6 l wody na baniak 34 l drozdze aktywne i pozywka wszystko ladnie pracowalo ale bulgotanie zwolnilo ostatnio wiec zlalam chodz owoce nie opadły po 5 tyg na cukromierzu pokazywalo 0 smak taki połwytrawne a chcialam połslodkie wiec dodalam 2 kg cukru na 1,5 l wody umylam banke i wlalam spowrotem ale wino juz nie ruszylo i teraz po 2 dniach zagladam a tam pare dziwnych plamek sie pojawilo wlozylam wza zlalam troszke w smaku dobre ale martwie sie bardzo zeby mi nie umarło
Odpowiedz
#2
To co na powierzchni to może być pianka świadczącą że jeszcze coś się dzieje, albo oznaki pleśni, ale to tylko zdjęcia mogą rozstrzygnąć.
Po ponownym wlaniu do baniaka, wino powinno być pod korek, a czy jeszcze pracuje czy nie to stwierdzisz cukromierzem, jeśli po tygodniu blg spadnie to znaczy że pracuje.
Lech
Odpowiedz
#3
nie stety mam tylko taki baniak 34l i jest wina do konca kosza tak 2/3 butli podswietlalam je latarka i te plamki lacza sie tak jak by w pianke mała na cukromierzu jest 0 czy jeszcze jest szansa ze ruszy i sie nie zepsuje co mam z nim zrobic ?
Odpowiedz
#4
A jakie blg jest obecnie :niewiem:.
Największy problem to ta durza pusta przestrzeń nad winem.
Zmierz blg za jakiś czas i dopiero wtedy będziesz wiedziała czy pracuje czy nie, w trakcie cichej fermentacji drożdże też potrafią sporo cukru przerobić na % .
Lech
Odpowiedz
#5
(31-10-2018, 11:58)Jolka napisał(a): nie stety mam tylko taki baniak 34l i jest wina do konca kosza tak 2/3 butli podswietlalam je latarka i te plamki lacza sie tak jak by w pianke mała na cukromierzu jest 0 czy jeszcze jest szansa ze ruszy i sie nie zepsuje co mam z nim zrobic ?

Proszę o poprawną pisownię. Mod.
Odpowiedz
#6
Ooo, moje niedopatrzenie, piszesz że blg=0, więc w nastawie cukru jest niewiele.
Teraz w zależności co chcesz uzyskać, jeżeli chcesz wino wytrawne to zostaw i niech się stabilizuje, lub jeśli chcesz mieć półsłodkie/słodkie to dosłodz, ale już ostrożnie, wtedy napewno coś tam zjedzą drożdże, a reszta cukru dosłodzi wino.
Lech
Odpowiedz
#7
(31-10-2018, 11:36)Jolka napisał(a): witamnastawilamwino24102018zrozowychwinogron14kgiwycisnelamsokz12kgjabłekdodalam5kgcukrui6lwodynabaniak34ldrozdzeaktywneipozywkawszystkoladniepracowaloalebulgotaniezwolniloostatniowieczlalamchodzowocenieopadłypo5tygnacukromierzupokazywalo0smaktakipołwytrawneachcialampołslodkiewiecdodalam2kgcukruna1,5lwodyumylambankeiwlalamspowrotemalewinjuznieruszyloiterazpo2dniachzagladamatamparedziwnychplameksiepojawilowlozylamwzazlalamtroszkewsmakudobrealemartwiesiebardzozebyminieumarło

Udoskonaliłem Twój szyfr :)
Teraz już nikt nie odczyta bo wcześniej jednak nieliczni jak Lech dali radę .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: