Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Receptury piw warzonych w Browarze Drugie Piętro
#1
Witam, browar domowy powstał w 2015 roku i funkcjonuje nieprzerwanie do dziś :jezor: . Tworzą go dwaj pasjonaci piwa t.j. ja i mój kolega. Dążymy do jak najlepszej jakości, maksymalnej czystości i najwyższej wydajności. Browar stale się rozwija i jestem dumny, że w procesie technologicznym tak mocno się rozwineliśmy, wspomne tylko że zaczynałem od brewkita, którego rozcieńczyłem syropem cukrowym do objętości 20l. Do tej pory uwarzyliśmy wspólnie ponad trzydzieści warek. Sprzęt który zgromadziliśmy pozwala nam na uwarzenie z jednego zasypu około 100 litrów piwa.


 Chciałbym dzielić się doświadczeniami i błędami oraz zachęcić do warzenia w domu bo to nietrudne wyzwanie, a daje bardzo dużo radości. 
Każdy winiarz powinien spróbować.

Oczywiście receptury zapisujemy w  dzienniczku i postaram się opisać także warki powstałe wcześniej, jednak były to zwykłe typowe dla danego stylu piwa górnej fermentacji. Najbliższy okres zamierzamy poświęcić piwom belgijskim ponieważ są bliskie naszym sercom i podniebieniom. 
Wkrótce opiszę miodowe + Braggot uwarzone miesiąc temu.
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
#2
O to fajnie, ja też jestem miłośnikiem piwa własnej produkcji.
Od trzech lat piję tylko swoje, no chyba że gdzieś zauważę jakieś ciekawe z browarów rzemieslniczych.
Pozdrawiam
Lech



Skocz do: